איראן: "אות התקבל מהמסוק של ראיסי ומטלפון של איש צוות, כוחות בדרך למקום"
איראן: "אות התקבל מהמסוק של ראיסי ומטלפון של איש צוות, כוחות בדרך למקום"
אחרי שעות של חיפושים אחר מסוקם של נשיא איראן ושר החוץ שלו, שהתרסק בדרך חזרה מאזרבייג'ן, מדווחת התקשורת בטהרן על פריצת דרך ו"תקווה לחדשות טובות". קודם לכן נמסר כי יש חשש לחייהם, חמינאי לאיראנים: "אל תדאגו, נמשיך לתפקד". גם סעודיה מציעה עזרה, אם ראיסי נהרג סגנו יחליף אותו – ל-50 יום
התקשורת הממלכתית באיראן מדווחת כי אות התקבל הערב (יום א') מהמסוק שהתרסק בצהריים בצפון המדינה, ושבו היו הנשיא איברהים ראיסי ושר החוץ חוסיין אמיר עבדוללהיאן, המוגדרים נעדרים מאז. לפי הדיווחים, אות התקבל גם מטלפון סלולרי של אחד מאנשי הצוות שהיו במסוק, וכוחות ההצלה עושים כעת את דרכם למקום, בתקווה ל"חדשות טובות". הדיווח הזה בא אחרי שעות ארוכות שבהן התקשו צוותי החילוץ לאתר את המסוק, בשל הגשם, הערפל והרוחות באזור.
קודם לכן הערב אישר גורם איראני רשמי לסוכנות הידיעות רויטרס כי יש חשש לחייהם של ראיסי, עבדוללהיאן ושאר נוסעי המסוק, וכי המידע המגיע מהשטח "מדאיג מאוד". בהמשך חשף עוזרו המנהלי של ראיסי, מחסן מנסורי, כי הרשויות הצליחו ליצור קשר כמה פעמים עם אחד מנוסעי המסוק ועם איש צוות שלו, אך לא הבהיר עם מי בדיוק נוצר הקשר הזה ומתי.
בצל ההערכות בישראל כי ראיסי נהרג פרסם הערב המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי הודעה שבה קרא לאיראנים שלא לדאוג ולא להיתפס לחרדה, והדגיש כי "שום שיבוש לא ייגרם לענייני המדינה".
תקרית המסוק אירעה סמוך לג'ולפה, עיר השוכנת ליד הגבול עם אזרבייג'ן, כ-600 קילומטרים צפונית-מערבית לטהרן. ראיסי ביקר היום באזרבייג'ן לצורך חנוכת סכר יחד עם הנשיא האזרי אילהאם אלייב, כשברקע היחסים המתוחים בין שתי המדינות, בין השאר בשל הקשרים ההדוקים של אזרבייג'ן עם ישראל. התקרית האווירית אירעה כנראה בדרכו חזרה משם.
על פי הדיווחים המסוק שבו נסעו ראיסי ועבדוללהיאן היה חלק מפמליה של שלושה מסוקים, ובעוד השניים האחרים הגיעו ליעדם – מסוקם של אלה נעלם. באזור שבו טסו, בדרך למחוז מזרח אזרבייג'ן שבצפון-מערב איראן, שרר באותה העת מזג אוויר קשה, שכלל גשם כבד, ערפל סמיך ורוחות. תחילה דווח כי מסוקם של הנשיא ושר החוץ עבר נחיתת חירום מורכבת ו"קשה" ביער, אבל בהמשך החלו להגיע דיווחים שלפיהם מדובר בהתרסקות.
עם קבלת הדיווחים על ההתרסקות עצרה הטלוויזיה האיראנית הממלכתית את שידוריה הרגילים, ועברה לשדר תפילות לשלום ראיסי שנערכו במסגדים ברחבי המדינה, בין השאר בערים משהד ובקום. בפינת המסך העבירה שידור חי מהחיפושים של צוותי החילוץ באזור ההררי שבו נעלם המסוק.
הדיווחים על תאונת המסוק מעוררים עניין רב ברחבי העולם. הבית הלבן מסר הערב כי נשיא ארה"ב ג'ו ביידן עודכן בתקרית המטוס באיראן, ומחלקת המדינה האמריקנית הודיעה כי היא עוקבת מקרוב אחר הדיווחים המגיעים משם. רוסיה, טורקיה וקטאר, כולן מדינות בעלות יחסים הדוקים עם טהרן, הציעו לרפובליקה האיסלאמית כל סיוע שיידרש.
לרשימת המדינות המביעות הזדהות עם איראן הצטרפה גם סעודיה, שהודיעה כי היא עוקבת ב"דאגה גדולה" אחר הדיווחים על ההתרסקות. ריאד הביעה תמיכה בטהרן ונכונות לעזור לה בכל דרך אפשרית. סעודיה, הנחשבת למנהיגת העולם הסוני, ואיראן, הרואה עצמה כמנהיגת העולם השיעי, הן יריבות ותיקות ובעשור שעבר ניתקו את היחסים ביניהן, אבל אשתקד, כשברקע הדיווחים על התקרבות בין סעודיה לישראל, הודיעו לפתע על חידוש הקשרים, בצעד שהדאיג מאוד את וושינגטון וירושלים.
באיראן ובעולם כבר תוהים הערב מה צופן העתיד למערכת הפוליטית של הרפובליקה האיסלאמית אם יתברר שראיסי אכן נהרג. אף שהמנהיג העליון עלי חמינאי הוא בעל המילה האחרונה בענייני ניהול המדינה, לנשיא – שנבחר לתפקיד רק אם הוא נושא חן בעיני חמינאי וראשי המשטר – שמורות סמכויות לא מעטות, במיוחד בנושאי פנים.
לפי סעיף 131 לחוקת הרפובליקה האיסלאמית של איראן, אם נשיא מת במהלך מילוי תפקידו – סגנו הראשון ממלא את מקומו, אחרי שהוא מקבל אישור לכך מהמנהיג העליון. לאחר מכן צריכה מועצה המורכבת מהסגן הראשון של הנשיא, מיו"ר הפרלמנט ומראש מערכת המשפט לארגן בחירות חדשות לנשיאות שייערכו בתוך 50 ימים לכל היותר. ראיסי נבחר לנשיא איראן בשנת 2021, ופירוש הדבר שהבחירות הבאות לנשיאות היו אמורות להיערך בשנה הבאה.