סגור
שוק כריסמס ב המבורג גרמניה
שוק כריסמס בהמבורג. האינפלציה בגוש היורו ירדה ב־0.6% (צילום: REUTERS / FABIAN BIMMER)

בהובלת הכלכלות החזקות, האירופים סוגרים את הארנקים

נתוני המכירות הקמעונאיות לאוקטובר הציגו את הירידה החודשית החדה ביותר השנה, בהובלת סעיפי ההלבשה והמזון. ירידות חדות נרשמו בגרמניה ובצרפת, הכלכלות הגדולות ביבשת. הערכות: הבנק האירופי עשוי למתן את קצב העלאות הריבית

סימני המיתון המאיים על אירופה ממשיכים להתרבות. לפי נתוני יורוסטאט, המכירות הקמעונאיות ביבשת נחלשו באוקטובר ב־1.8% לעומת חודש קודם לכן — הירידה החודשית החדה ביותר עד כה השנה. חלק משמעותי מהירידה נרשם בצריכת מזון וטבק, עם 1.5%, ובתחום המוצרים שאינם מזון, כמו הלבשה ומוצרים לבית, שרשמו היחלשות של 2.1%. הקטגוריה היחידה שבה נרשמה עלייה היתה צריכת הדלק, עם התחזקות של 0.3%.
בה בעת, הפערים בין המדינות השונות בגוש משמעותיים. כך, באוסטריה נפלו המכירות ב־4.6% ובגרמניה וצרפת, ב־2.8% וב־2.7%, בהתאמה. ארבע מדינות בלבד רשמו עלייה במכירות, בהן לוקסמבורג ופורטוגל. סימן נוסף להיחלשות כלכלת צרפת הגיע עם פרסום נתוני התפוקה התעשייתית בסוף השבוע האחרון, לפיהם נרשמה באוקטובר ירידה חודשית חדה מהצפוי של 2.6%.
נתוני הצריכה החלשים נותנים רוח גבית לקריאות בכירי הבנק האירופי המרכזי (ECB) למתן את קצב העלאות הריבית, זאת לקראת פגישת קובעי המדיניות שתתקיים ביום חמישי הבא. לאחר ששתי ההעלאות הקודמות מתוך שלוש השנה עמדו על 0.75%, ציין שלשום נגיד הבנק האירי גבריאל מקלוף, כי העלאה של 0.5% לרמה של 2% היא "המינימום הדרוש" כדי להתמודד עם האינפלציה. גם לפי נגיד הבנק המרכזי של צרפת, פרנסואה וילרוי דה גאלו, העלאה של 0.5% היא "רצויה". שני הנגידים הללו נחשבים למייצגי הזרם המתון במועצת קובעי המדיניות.

על פי תחזיות רוב הכלכלנים שנסקרו, גוש היורו ייכנס למיתון בחורף הקרוב. בה בעת, רבים סבורים כי ההיחלשות תהיה מתונה מכפי שצפו בתחילה, זאת לאחר שסתיו חמים יחסית אפשר צריכה פחותה של אנרגיה וסייע למלא את מאגרי הגז האירופיים. האופטימיות היחסית מגובה בנתוני האינפלציה לחודש נובמבר, המשקפים האטה גדולה מהצפוי בקצב עליית המחירים וירידה ראשונה מאז יוני 2021. בחישוב שנתי, האינפלציה בגוש היורו עמדה על 10% בחודש שעבר, ירידה של 0.6% לעומת אוקטובר. מחירי האנרגיה והמזון הם עדיין הרכיב המוביל בסחרור המחירים, אף כי נרשמה התמתנות בסעיף האנרגיה. לעומת עלייה שנתית של 41.5% שנרשמה באוקטובר, בחודש שעבר עמד הקצב השנתי של עליות המחירים על 34.9%.


עם זאת, השורה התחתונה עבור היבשת היא עדיין קודרת. בשיחה עם ה"פייננשל טיימס" שלשום אמרה מלאני דבונו, כלכלנית בפנתיאון מקרו־אקונומיקס, כי המצב עלול להחריף בטרם ישתפר. "בהינתן הירידה הצפויה גם בתחום השירותים, כמו הוצאות על מסעדות, אחרי שצרכנים ויתרו על בילויים כדי לממן את חשבונות החשמל, ובהתחשב בכך שביטחון הצרכנים נמצא עדיין בשפל, להערכתנו כלל הוצאות משקי הבית ייחלשו גם ברבעון הרביעי", ציינה.


בארה"ב, לעומת זאת, עונת החגים נפתחה עם נתונים מעודדים יותר. בחודש אוקטובר טיפס מדד הצריכה הפרטית (PCE) ב־0.8% לעומת חודש קודם לכן ובשיעור של 0.5% בתיאום אינפלציוני. הנתון הזה משקף את מבצעי החגים שהחלו השנה מוקדם מהרגיל, בתקווה למקסם את העונה. המכירות הקמעונאיות טיפסו ב־0.3% לאחר קיפאון שנרשם בספטמבר. ברבעון השלישי צמחה כלכלת ארה"ב בקצב גבוה מהצפוי — 2.9% לעומת תחזית מוקדמת שעמדה על 2.6%.