"הקוריאנים הקריבו הרבה למען הדמוקרטיה, הם יבעירו את הרחובות"
"הקוריאנים הקריבו הרבה למען הדמוקרטיה, הם יבעירו את הרחובות"
במהלך דרמטי הכריז היום נשיא קוריאה הדרומית על ממשל צבאי וטען כי האופוזיציה מזדהה עם המשטר הקומוניסטי בצפון קוריאה ומתכננת הפיכה. ד"ר גיא פודולר, מומחה לקוריאה: "זה בעיקר נראה כמו אובדן עשתונות של הנשיא"
במהלך אשר הדהד עידן של משטר אפל כמוהו לא ראתה קוריאה הדרומית מאז שנות ה־80, הכריז היום (ג') הנשיא יון סוק יאול על מצב חירום ועל ממשל צבאי והתחייב לחסל את אויבי המדינה. הצעד הדרמטי, שנועד לפי יון "לשמור על החוקה והחופש", התבצע בניגוד לדעת האופוזיציה שנגדה טען הנשיא כי היא מזדהה עם המשטר הקומוניסטי בקוריאה הצפונית, חותרת תחת הממשל ומבקשת לבצע הפיכה.
בעקבות הודעתו של יון הכריז צבא קוריאה הדרומית על השעיית הפעילות של הפרלמנט כמו גם כל כינוס פוליטי אחר אשר עשוי לגרום ל"אי־בהירות ובלבול" — כך עלה מדיווחי סוכנות הידיעות המקומית, יונהאפ. עוד הודיע הצבא, כי על כל רופאי המדינה, שהכריזו על שביתה לפני מספר חודשים, לחזור לעבודה בתוך 48 שעות. שביתת הרופאים פרצה ברקע תוכניות הממשלה להגדיל את מספר הסטודנטים לרפואה בפקולטות המקומיות. לפי הודעת הצבא, מפרי ההוראות מסתכנים במעצר ללא צו.
ההודעה המטלטלת שנמסרה בשעת לילה מאוחרת בקוריאה הדרומית — 23:00 זמן מקומי — עוררה מיד את ההשערה בקרב התושבים המקומיים כי מדובר בהסלמה מול קוריאה הצפונית, דיקטטורת הגרעין השכנה, או לחילופין הפיכה צבאית או אירוע טרור. עם זאת, עד מהרה התברר כי יון ביצע את המהלך המפתיע בתגובה לסדרה של אירועים פוליטיים. לאחר שאיבדה את הרוב בפרלמנט מוקדם יותר השנה, ממשלתו של יון נאבקה עם שורה של הצעות חוק ומהלכים מצד האופוזיציה, שביקשו לערער את יציבות שלטונו.
סמוך להכרזת הנשיא פרסם יו"ר הפרלמנט וו וון שיק הודעת חירום בערוץ היוטיוב שלו, שם קרא לכל המחוקקים להיאסף באופן מיידי בפרלמנט ופנה בבקשה לגורמי הצבא והחוק לשמור על רגיעה. לפי חוקי קוריאה הדרומית, ניתן להסיר משטר צבאי בהצבעה בפרלמנט, כאשר בעת הזו, האופוזיציה מהווה את הרוב.
ואכן, שעות ספורות לאחר הכרזת המהלך, עם נוכחות של 190 מתוך 300 חברים, הצביעו חברי הפרלמנט נגד המשטר הצבאי. במקביל, בשידורים בטלוויזיה הקוריאנית נראו שוטרים חוסמים את הכניסה למתחם הפרלמנט ומתעמתים עם אזרחים, בעוד חיילים חמושים מונעים כניסה למבנה המרכזי. שלושה מסוקים לפחות, ככל הנראה צבאיים, נחתו במתחם הפרלמנט, בעוד שלושה נוספים נצפו חגים ממעל. עם פרסום תוצאות ההצבעה מיהר צבא קוריאה הדרומית להבהיר בידי מי הכוח. "נאכוף את השלטון הצבאי עד שהנשיא יסיר אותו", נמסר.
"זה בעיקר נראה כמו אובדן עשתונות של הנשיא, זהו מהלך חריג בכל קנה מידה", ציין ד"ר גיא פודולר, מומחה לקוריאה מהמחלקה ללימודי אסיה באוניברסיטת חיפה. "לא בדיוק ברור מה עובר לו בראש או מה הוא מנסה להשיג בעצם המהלך הקיצוני הזה. כרגע רואים התנגדות למהלך גם בתוך מפלגתו".
עוד אמר פודולר, כי קיימת הרבה ביקורת על הנשיא יון, הנחשב לשליט כושל. "אבל בגלל ביקורת אתה לא שובר את הכלים. לדעתי הקוריאנים יבעירו את הרחובות בגלל המהלך הזה וכבר עכשיו מתחילים לראות את הזעם. הקוריאנים זה עם שהקריב המון על מנת לחיות בדמוקרטיה והם לא יישבו בשקט נוכח מה שקורה שם עכשיו", סיכם.
האירועים הדרמטיים בסיאול ממחישים מה קורה לכלכלה של מדינה מפותחת ומוטת הייטק המנוהלת על ידי מנהיג שנגוע בשחיתות. מנהיג שהגיע לשפל הפופולריות שלו בגלל ניהול כושל, וכדי להישאר בשלטון מוכן לפרק את המשטר הדמוקרטי ואת שלטון החוק.
מנהיג קוריאה הדרומית הפופוליסט, שהתמיכה הציבורית בו צנחה לשפל חסר תקדים של כ־17% בלבד בחודש שעבר ואשר לצדו ניצבת רעייה החשודה בשחיתות, הסביר כי המהלך שנקט נועד "להגן על הדמוקרטיה" ולהילחם ב"כוחות אנטי־קוריאנים".
העיתונות נחסמה, מניית סמסונג קרסה
מעבר לנוכחות הצבא ברחובות, כוחות הביטחון השתלטו על כלי העיתונות החופשית בהודיעם כי כל פרסום יהיה מעתה תחת פיקוח ממשלתי, עד להודעה חדשה.
מה ששבר את גב הגמל היה לא אחר מתקציב קוריאה הדרומית לשנת 2025, אשר לגביו לא הושגה הסכמה בין הנשיא לבין המפלגה הדמוקרטית האופוזיציונית (המזוהה עם השמאל). המפלגה הדמוקרטית שולטת בפרלמנט בעקבות הפסד מפלגתו של יון בבחירות האמצע, בין השאר בגלל ביצועים כלכליים כושלים, לרבות זינוק ביוקר המחייה, בהובלת סעיפי הדיור והמזון.
כצפוי, השווקים הגיבו בחריפות לאירועים במדינה האסייתית, הדומה מאוד לישראל בכמה וכמה מאפייניים. בין השאר, שתי המדינות הן שיאניות עולמיות במו"פ כאחוז מהתוצר (5% ו־4%, בהתאמה) ושתיהן סובלות מרמות אי־שיוויון מהגבוהים במערב. בתגובה להכרזת הממשל הצבאי, קרן הסל של MSCI איבדה 6.5% והמטבע המקומי צנח ב־2.7%. מניית ענקית הטכנולוגיה סמסונג קרסה ביותר מ־7% ואילו מניית ענקית המסחר המקוון קופאנג צנחה בשיעור דומה.
החשש הגדול כעת הוא, שחוסר היציבות הפוליטית וחוסר הוודאות רק יגברו, מה שעלול להנחית מהלומה קשה על כלכלת קוריאה הדרומית. בשנתיים הבאות צפוי להאט קצב הצמיחה לכ־2% בלבד (2.3% ב־2024), זאת ברקע חולשה בביקושים הפנימיים (רוב הצמיחה במדינה מגיעה מיצוא). הנשיא הנוכחי גם נקט במדיניות פיסקאלית מאוד מרחיבה, הצפויה להזניק את יחס החוב תוצר מ־46.5% (ב־2022) ליותר מ־60% עד סוף השנה הבאה.