סגור
סופרמרקט בקליפורניה ארה"ב אינפלציה קניות
סופרמרקט בקליפורניה (צילום: Frederic J. BROWN / AFP)

זאת הכלכלה, טמבל: שנתיים של אינפלציה גבוהה הכריעו את המערכה בארה"ב

הנשיא הנבחר של ארה"ב הבטיח שכהונתו השנייה תוביל את המדינה ל"תור זהב"; מנהיגים שהתקשרו לברך הדגישו את השאיפה לחיזוק יחסי המסחר על רקע איומיו להגדיל מכסים; טראמפ: "שוחחתי כנראה עם 70 מנהיגים, חושב שאדבר גם עם פוטין"

הניצחון של דונלד טראמפ בבחירות בארה"ב מהווה מעין תעודת עניות למדיניות הכלכלית של ג'ו ביידן. לפי מדגמים שערכה חברת הסקרים אדיסון ריסרץ', כ־31% מהמצביעים טענו כי הכלכלה הייתה הנושא העיקרי של הבחירות, זאת בעוד 35% טענו כי הדמוקרטיה עמדה בלב מערכת הבחירות.
אותם מצביעים שהתעסקו בעיקר בכלכלה הצביעו בפער לטראמפ – 79% מול 20% שבחרו בקמלה האריס. התלונות העיקריות נגד הכלכלה היו על האינפלציה הגבוהה בשנתיים האחרונות. יותר ממחצית המצביעים אמרו כי האינפלציה גרמה להם לקשיים מסוימים בשנה האחרונה, ורבע טענו כי היא גרמה לקשיים חמורים. מקרבם, 73% הצביעו לטראמפ. יתרה מכך, 45% מהמצביעים העריכו כי המצב הפיננסי של המשפחה שלהם הוחמר בארבע שנות כהונתו של ביידן. גם במקרה הזה, 80% מהם הצביעו לטראמפ ו־17% בלבד להאריס.
מלבד ענייני הכלכלה, טראמפ הצליח לסחוף אחריו את הגברים, במיוחד ממוצא לטיני. לפי סקרים של CNN, ב־2020 ביידן זכה בתמיכת הגברים הלטינים, אך הפעם הם העדיפו את המועמד הרפובליקני. הוא הצליח גם למשוך אליו את אחת מהקבוצות הדמוגרפיות המזוהות ביותר עם הדמוקרטים, הצעירים שתמיכתם בהאריס הצטמצמה לעומת התמיכה שהעניקו לביידן 2020. עם זאת, התמיכה בטראמפ בקרב גברים לבנים התכווצה. במקביל האריס הצליחה לשמור על יתרון בקרב גברים ונשים שחורים. היא יכולה אולי להתנחם בהצלחה שלה בקרב המצביעים היהודים. לפי מדגמים שערכו במלכ"ר היהודי פורוורד, 77% מהמצביעים היהודים תמכו במועמדת הדמוקרטית. "אני לא אאכזב אתכם. העתיד של ארה"ב יהיה גדול יותר, טוב יותר, נועז יותר, עשיר יותר, בטוח יותר וחזק יותר מכפי שאי פעם היה", הוסיף בנאום הניצחון שלו.
את יומו הראשון לאחר הבחירות בילה טראמפ בשיחות עם ראשי מדינות. בהתאם למסורת, מנהיגים מרחבי העולם מיהרו להתקשר ולשבח אותו על הניצחון, ובהם אנשים הנחשבים מקורבים אליו כמו בנימין נתניהו, ראשת ממשלת איטליה ג'ורג'יה מלוני וראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן. "בוקר טוב הונגריה, אנחנו בדרך לניצחון מתוק", כתב בפייסבוק בתחילת היום, לפני התוצאות הרשמיות. ואילו מלוני התייחסה לחיבור האסטרטגי בין ארה"ב לאיטליה, "שאני בטוחה שנחזק אותו אף יותר", לדבריה.
טראמפ זכה לטלפונים גם ממנהיגים שיש להם יותר מה להפסיד מניצחונו, זאת גם בין השאר בשל היותו ידוע כמי שנוטר טינה בנושאים מסוג זה, ובראשם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. "אנחנו מצפים לעידן של יחסים קרובים עם ארצות הברית תחת המנהיגות הנחרצת של הנשיא טראמפ", מסר זלנסקי. "זה בדיוק העיקרון שיכול לקרב אותנו לשלום הוגן באוקראינה". עם זאת, טראמפ איים לאורך קמפיין הבחירות כי בכוונתו לצמצם משמעותית את הסיוע שמעבירה ארצות הברית למדינה הנלחמת כבר יותר משנתיים ברוסיה.
מנהיגים נוספים הדגישו בברכות שלהם את השאיפה לחיזוק יחסי המסחר והכלכלה בין המדינות, זאת ככל הנראה על רקע איומיו של טראמפ להגדיל מכסים על יבוא. נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין מסרה כי היא וטראמפ צריכים לעבוד ביחד על שותפות טרנס־אטלנטית מכיוון ש"מיליוני משרות ועסקאות מסחר והשקעות בשווי מיליארדים בשני צדי האוקיינוס תלויות בדינמיות וביציבות של היחסים הכלכליים בינינו". בדומה, ראש ממשלת אוסטרליה אנתוני אלבניס מסר בהצהרה כי הממשלה שלו "תעבוד לצד ממשל טראמפ החדש כדי לממש את ההטבות הנובעות משותפות כלכלית חזקה", וכי הוא יפעל לחזק את שיתוף הפעולה האזורי בין המדינות.
היום התראיין טראמפ לרשת NBC, ואמר כי מאז בוקר יום רביעי שוחח "כנראה עם 70 מנהיגים מהעולם". לדבריו, "אלו היו שיחות טובות מאוד". הוא ציין את שיחותיו עם נתניהו וזלנסקי, והוסיף כי טרם שוחח עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. עם זאת, אמר: "אני חושב שנדבר". מוקדם יותר אמר פוטין על הנשיא לשעבר כי "אין בזה כל פסול שנקיים שיחה, אני מוכן לשוחח איתו".
טראמפ והמפלגה הרפובליקנית הם אמנם המנצחים הגדולים של הבחירות, אך הם לא היחידים. הבוחרים לא מצביעים רק לנשיאות, אלא גם בחלק מהמקרים למושלים, לחברי סנאט וקונגרס וכן להצעות חוק שונות. במערכות בחירות קודמות לגליזציה של מריחואנה הייתה הנושא העיקרי שעלה להצבעה, הפעם נושא ההפלות שלט בקלפיות. בעשר מדינות עלו להצבעה הצעות חוק בעד ונגד הפלות, מתוכן קולורדו, ניו יורק, נבאדה, מיזורי, מונטנה, נברסקה ומרילנד אישרו את החוק במדינה שמאשר הפלות, ואילו באריזונה הפכו את האיסור על הפלות לאחר שבוע 15. בקולורדו אף אישרו שימוש בכספי ציבור למימון הפלות. לעומת זאת, בפלורידה הצעת חוק להשריש את הזכות להפלות בחוקה לא השיגה את הרוב הנדרש של 60%. החוק גם לא עבר בדרום דקוטה, שם רק 40.2% הצביעו בעדו.
בפלורידה גם לא אישרו הצעת החוק ללגליזציה של מריחואנה, זאת לאחר שקיבלה כ־56% מהקולות, כך שלא עמדה בדרישת הסף לרוב של 60% ונדחתה. מריחואנה רפואית כבר חוקית במדינה, ולו אושרה הלגליזציה לצורכי פנאי הייתה הופכת פלורידה למדינה ה־25 בארה"ב שבה חוקי לעשן. דחיית ההצעה היא ניצחון למושל ריק דסנטיס, שהתנגד לחוק, זאת בעוד טראמפ הביע תמיכה. "כתושב פלורידה אני מתכוון להצביע בעד ההצעת החוק", פרסם בספטמבר ברשת החברתית שלו טרות' סושיאל. עוד הוסיף כי כנשיא ימשיך לקדם מחקר בנושא השימושים הרפואיים של מריחואנה ויעבוד עם הקונגרס כדי להעביר "חוקים הגיוניים".