ארצות הברית נגד סין: איסור על יבוא משינג'יאנג בשל הפרת זכויות אדם
ארצות הברית נגד סין: איסור על יבוא משינג'יאנג בשל הפרת זכויות אדם
הנשיא ג'ו ביידן חתם על הצו שאישרו שתי המפלגות המטיל סנקציות על חברות ויחידים וצפוי להקשות על השימוש בחומרי גלם מהאזור. החוק הוא האחרון בשורת צעדים של ארצות הברית נגד סין. בייג'ינג הכחישה בעבר את הטענות
נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן חתם אתמול (ה') על צו כלכלי בשל הפרות זכויות האדם במחוז שינג'יאנג בסין. החוק החדש אוסר על יבוא מהמחוז ומטיל סנקציות על חברות ויחידים שאחראים לעבודות הכפייה באזור. החוק מהווה את האחרון בשורת צעדים של וושינגטון במאמץ להילחם ביחס הלא אנושי לו זוכה המיעוט האויגורי בסין.
הסנאט האמריקאי העביר החודש את החוק פה אחד בעקבות תמיכה רחבה של שתי המפלגות בבית הנבחרים, במה שמסמל את ההתנגדות הגורפת של גורמי הממשל בארצות הברית להפרות זכויות האדם על ידי סין. בייג'ינג הכחישה בעבר את הטענות.
ממשל ביידן תיאר את הפרות זכויות האדם של האויגורים, וחברי מיעוטים מוסלמיים אחרים באזור כ"עבודות כפייה נרחבות בגיבוי המדינה" וכ"ענישה קולקטיבית מסיבית". הוא הזהיר בעבר עסקים ששרשראות האספקה שלהם והשקעותיהם קשורות לשינג'יאנג שהם עלולים לעמוד בעתיד בפני השלכות משפטיות, וציין הוכחות לרצח עם ולהפרות זכויות אדם נוספות שמתרחשים במחוז, שנמצא בצפון-מערב המדינה.
ביולי השנה פרסמו מחלקת המדינה ומשרדי האוצר, המסחר, ביטחון הפנים והעבודה, וכן משרד נציג הסחר, אזהרה לחברות שקשורות – גם באופן עקיף – לממשלה הסינית בשינג'יאנג. בין היתר נכתב באזהרה: "עסקים ויחידים שלא יתנתקו משרשראות אספקה, יוזמות והשקעות שקשורות לשינג'יאנג לוקחים על עצמם את הסיכון שבהפרת החוק האמריקאי".
מוקדם יותר החודש פרסמה יצרנית השבבים האמריקאית אינטל מכתב לספקיה על פיו הם נדרשים "לוודא ששרשראות האספקה שלהם אינן נהנות מעבודות כפייה או שירותים ממחוז שינג'יאנג". המכתב הביא לתגובה של סין, בה אינטל מעסיקה 10,000 עובדים. בעקבות זאת התנצלה אינטל בפני ממשלת סין, ותירצה את מכתבה בכך שעליה ליישר קו עם החקיקה האמריקאית.
מזכירת העיתונות של הבית הלבן, ג'ן פסקי, לא התייחסה ישירות לניסיון של אינטל לפייס את סין, אך אמרה ש"חברות אמריקאיות לעולם לא צריכות לחוש צורך להתנצל על שהן עומדות לצד זכויות אדם בסיסיות או שהן מתנגדות לדיכוי".