סגור
מורדים בסוריה גוררים פסל של חאפז אל-אסד בעיר חמה שנכבשה במסגרת הקרבות נגד צבא אסד
מורדים בסוריה גוררים פסל של חאפז אל-אסד בעיר חמה שנכבשה במסגרת הקרבות נגד צבא אסד (צילום: MUHAMMAD HAJ KADOUR / AFP)

המורדים: נכנסנו לעיר שבה החל המרד. דיווח: אשתו של אסד וילדיו עזבו לרוסיה

צבא אסד קורס בכל החזיתות, ושר החוץ האיראני אמר לכאורה כי "לא ניתן לחזות את גורלו". דיווחים: מצרים וירדן הפצירו שאסד יעזוב ויקים ממשלה גולה, הוא בינתיים נשאר בסוריה. הרוסים פינו מוצבים בגבול הגולן, צה"ל מרחיב שם את המכשול. המורדים כבשו גם את דרעא, ונמצאים בפאתי חומס - משם נמלטו המונים. הדרוזים שולטים בא-סווידא: "יש סיכוי להפיל את המשטר"

במזרח, הכורדים כבשו את דיר א-זור ואת מעבר הגבול עם עיראק. בדרום, הג'יהאדיסטים נמצאים בפאתי חומס, והשתלטו על מעבר הגבול עם ירדן. מהעיר הגדולה בהר הדרוזים ברח המושל והמנהיג המקומי של מפלגת השלטון. צבאו של בשאר אסד קורס בכל החזיתות, וכרגע נראה שגם בעלת הברית המרכזית שלו לא סבורה שהוא יישאר השליט עוד זמן רב. ברשת הסעודית אל-חדת' ציטטו את שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י שאמר לכאורה: "לא ניתן לחזות את גורלו של אסד".
לאחר שאסד איבד בשבוע שעבר את חלב ואתמול את חמה, המורדים - שבראשם ארגון הג'יהאד "הייאת תחריר א-שאם" - התקרבו מאוד לחומס. אבל עוד לפני כיבוש חומס, הודיעה האופוזיציה הסורית כי לראשונה מאז 2011 נכנסו אנשיה לעיר דרעא - שבה החל אז המרד באסד. לצד זאת, מקורות אמרו ל"קול הבירה" המזוהה עם האופוזיציה כי "כוחות רוסיים החלו לפנות את מוצביהם באזורים הכפריים של דרעא וקוניטרה, סמוך לגבול עם ישראל".
במקביל, דווח ב"וול סטריט ג'ורנל" כי גורמים מצריים וירדניים הפצירו באסד לעזוב את המדינה ולהקים "ממשלה גולה". הוא עדיין בסוריה, אבל רבים מבני משפחתו כבר לא שם. לפי הדיווח, בשבוע שעבר אשתו אסמה וילדיו עזבו לרוסיה, והגיסים עזבו לאמירויות.
השליטה על חומס עשויה לאפשר למורדים לנתק את הכביש הראשי המוביל לחוף הסורי, מעוז השלטון העלאווי. הערב (שישי) הגיעו המורדים לשערי חומס, ואמרו כי הם קוראים "בפעם האחרונה" לכוחות אסד לערוק - לפני שייכנסו לעיר.
עשרות אלפים עזבו את העיר, ובתמונות נראות שיירות ארוכות של נמלטים. "אנחנו חוששים שמה שקרה בחמה יחזור על עצמו בחומס", אמר עבאס, עובד ציבור בן 33. "אנחנו חוששים שהם ינקמו בנו". באו"ם אמרו כי 370 אלף בני אדם, רובם נשים וילדים, הפכו לעקורים מפתיחת מתקפת הפתע של המורדים - בהם 100 אלף שעזבו את בתיהם יותר מפעם אחת.
רוסיה ממשיכה לסייע לאסד בהפצצות מהאוויר, אבל לפחות בינתיים הסיוע הזה לא מספיק כדי לעצור את התקדמות המורדים - וכבר מתקבלות רמיזות שמוסקבה לא מתכוונת להפעיל את כל משקלה כדי למנוע את נפילת המשטר. גורמים אמרו לרשת סקיי ניוז בערבית כי "רוסיה הודיעה לדמשק שכל התערבות שלה תהיה מוגבלת כי יש לה סדר עדיפויות אחר כרגע".
דובר משרד החוץ האוקראיני אמר במקביל כי הקריסה של סוריה מראה שמוסקבה לא יכולה להילחם בשתי חזיתות. "האבידות הכבדות של רוסיה באוקראינה הובילו אותה לנסיגת רוב הכוחות והציוד שלה מסוריה, והותירו אותה ללא הסיוע הדרוש לה", אמר הדובר.
בימים האחרונים פורסמו תמונות לוויין, שמנתחיהם אמרו כי הן מראות שרוסיה הוציאה את ספינותיה מהבסיס הימי שלה בטרטוס שבסוריה. טרטוס נחשב לבסיס ימי רוסי חשוב כבר יותר מחמישה עשורים, אבל בשנים האחרונות - ובמיוחד מאז תחילת הפלישה הרוסית לאוקראינה - חשיבותו עלתה דרמטית.
הנמל בטרטוס מארח צוללת ושלוש ספינות מלחמה נוספות. במכון ללימודי המלחמה (ISW) אמרו כי ייתכן שהוצאת הספינות מרמזת שפוטין לא מתכוון לבצע תגבור כוחות משמעותי כדי לסייע לאסד. פרט לטרטוס, לרוסים נוכחות רבה נוספת בסוריה - שהמוקד שלה הוא הבסיס האווירי חמיימים. היום הורתה רוסיה לאזרחיה להתפנות מסוריה באופן מיידי.
בעלת ברית אחרת, איראן, מתכוונת מתכוונת להעביר טילים וכטב"מים לסוריה, ולהגדיל את מספר היועצים הצבאיים בסוריה. גורם בכיר איראני אמר זאת לרויטרס והוסיף כי "טהרן כבר מספקת מודיעין וסיוע לווייני לסוריה". בניסיון לבלום את ההתקדמות של המורדים לעבר חומס, גם חיזבאללה שלח תגבורת וכוחות מיוחדים - ייתכן שאנשי רדואן - חצו הלילה מלבנון והתמקמו בעמדות בחומס.
הערב - ולראשונה מתחילת מתקפת המורדים - החלו עימותים בין הדרוזים לצבא הסורי, ולפי הדיווחים שלושה נהרגו במעוזם בא-סווידא. זמן קצר לאחר מכן דווח כי חמושים דרוזים השתלטו על תחנת משטרה והכלא המרכזי בעיר, שחררו את כל האסירים בו - ולמעשה השתלטו על העיר. זה קרה אחרי שמאות הפגינו בכיכר המרכזית בדרישה לנפילת משטר אסד. "אנשים רואים מה קורה בשאר האזורים בסוריה, ושיש סיכוי להפיל את המשטר", אמר פעיל.

5 צפייה בגלריה
מחאה מחאות הנפת דגל דגלים נגד ממשלה ממשלת סוריה א-סווידא
מחאה מחאות הנפת דגל דגלים נגד ממשלה ממשלת סוריה א-סווידא
הפגנה נגד ממשל אסד בא-סווידא
(צילום: SHADI AL DUBAISI / AFP)

לפי הדיווחים, פקידים סוריים עזבו את בנייני הממשל בא-סווידא שבדרום סוריה. "המושל, ראשי המשטרה ובתי הכלא, וכן מנהיג מפלגת הבעת' המקומית, עזבו את משרדיהם", אמרו במרכז המעקב הסורי, ארגון אופוזיציה הפועל מלונדון.
בהודעה מטעם ראש העדה הדרוזית בישראל, השייח מופק טריף, נכתב כי הוא "עוקב בדאגה רבה אחר המתרחש בסוריה, בעיקר בריכוזי הדרוזים בא-סווידא. השייח טריף מקיים מגעים ישירים וקדחתניים עם כל המעורבים והנוגעים בדבר במטרה למנוע התקפות על מעוז הדרוזים".
בחזית נוספת, במזרח, כבשו היום מורדים הכורדים, הנתמכים על ידי ארצות הברית, את העיר דיר א-זור. לפי הדיווחים, הצבא הסורי והמיליציות הפרו-איראניות נסוגו ממנה מעט לפני כן. גורם עיראקי אמר כי הכורדים מתקדמים מזרחה גם לכיוון העיירה הסורית אל-בוכמאל שליד גבול עיראק, וצפויים לכבוש גם אותה. שני גורמים בצבא הסורי אמרו כי אותם מורדים כבר השתלטו על מעבר הגבול הסמוך בין סוריה לעיראק.
לפי פרסומים זרים, בשנים האחרונות ישראל תקפה פעמים רבות באזור, בניסיון לפגוע במיליציות הפרו-איראניות שפעלו שנים במזרח סוריה ובמיוחד באל-בוכמאל, ובמטרה למנוע העברת נשק מאיראן לחיזבאללה.
מוקדם יותר היום פורסם לראשונה ב-ynet כי על רקע ההתפתחויות בסוריה צה"ל מתגבר את הכוחות ברמת הגולן. כוחות הוסטו ביממה האחרונה מכמה יחידות הכשרה לאוגדה 210 המרחבית, השולטת על הגבול עם סוריה. במקביל, צה"ל פועל להרחבת המכשול בגבול רמת הגולן.

5 צפייה בגלריה
תור ללחם בעיר חלב בסוריה שנכבשה על ידי המורדים
תור ללחם בעיר חלב בסוריה שנכבשה על ידי המורדים
תור ללחם בחלב
(צילום: MUHAMMAD HAJ KADOUR / AFP)

5 צפייה בגלריה
מורדים סורים בעיר הכבושה חמה
מורדים סורים בעיר הכבושה חמה
מורדים סורים בעיר הכבושה חמה
(צילום: Bakr AL KASSEM / AFP)

5 צפייה בגלריה
מורדים סורים בעיר הכבושה חמה
מורדים סורים בעיר הכבושה חמה
מורדים סורים בעיר הכבושה חמה
(צילום: Bakr AL KASSEM / AFP)

5 צפייה בגלריה
מורדים סורים בעיר הכבושה חמה
מורדים סורים בעיר הכבושה חמה
מורדים סורים בעיר הכבושה חמה
(צילום: Bakr AL KASSEM / AFP)

בינתיים, אבו מוחמד אל-ג'ולאני, מנהיג המורדים הג'יהאדיסטים, ניסה לשרטט בריאיון לרשת CNN את המטרות של המורדים. הוא הסביר כי המטרה המרכזית היא לשים סוף למשטר אסד. "המטרה שלנו היא להפיל את המשטר הזה. זו זכותנו להשתמש בכל האמצעים להשיג את המטרה הזו", קבע.
מלחמת האזרחים בסוריה פרצה בשנת 2011, כשגל ההתקוממויות של "האביב הערבי" שטף את המזרח התיכון ומתנגדי משטרים מתוניסיה ומצרים עד תימן ובחריין יצאו להפיל את השליטים. בסוריה החלה ההתקוממות בעיר הדרומית דרעא, וכשהתפשטה משם יצא אסד למבצע דיכוי חסר תקדים. בשנת 2015 כבר איבד את השליטה ברוב שטחי ארצו ונראה כי משטרו מט ליפול, אך אז התגייסה רוסיה לעזור לו, והודות למבצע ההפצצות שלה ולסיוע של לוחמים מאיראן ומחיזבאללה השיב לעצמו אסד את השליטה ברוב חלקי סוריה.
בשנים האחרונות הצטמצמה מאוד הלחימה בסוריה: המורדים נדחקו כאמור לאזור אידליב, ולא נראָה שנשקפת עוד סכנה למשטר. לפי הערכות בסך הכול נהרגו במלחמה יותר מחצי מיליון בני אדם, ומיליונים נוספים נעקרו מבתיהם, ורבים מהם ברחו לחו"ל.