סגור
נשיא צרפת עמנואל מקרון
נשיא צרפת, עמנואל מקרון (צילום: אי.פי.אי)

ניצחון למקרון: המועצה החוקתית אישרה את תוכניתו להעלות את גיל הפנסיה

לפי התוכנית השנויה במחלוקת, גיל הפרישה לפנסיה יועלה מ-62 כיום ל-64; כן נפסלה העתירה לבצע משאל עם בנוגע לתוכנית שעוררה סערה במדינה וגל של מחאות; כעת צפוי הנשיא לחתום על הצו לאישור התוכנית בתוך 48 שעות

המועצה החוקתית של צרפת אישרה הערב (ו') את תוכניתו השנויה במחלוקת של הנשיא עמנואל מקרון להעלות את גיל הפרישה לפנסיה מ-62 ל-64 - מהלך שעורר מחאות נרחבות ברחבי המדינה. עם זאת, בוטלו שישה תנאים הנוגעים לתשלום התגמולים במסגרת הרפורמה. כן פסלה המועצה את העתירה לבצע משאל עם בנוגע לתוכניתו של הנשיא.
מקרון מסר שיחתום על הצו לאישור התוכנית בתוך 48 שעות. מוקדם יותר מסר כי הוא מעוניין להיפגש עם נציגי ארגוני העובדים שהביעו זעם על הכוונה להעלות את גיל הפרישה. לאחר ההחלטה התאספו מפגינים מחוץ לבניין העירייה בפריז וקראו להמשך שביתות והטלת מצור על תשתיות חיוניות עד שהרפורמה תבוטל.
מקרון ושר האוצר ברונו לה מר טוענים כי הרפורמה דרושה מבחינה פיסקאלית וכדי להבטיח את עתיד מערכת הפנסיה בצרפת. היא כוללת גם עלייה במספר שנות העבודה הדרושות לעובד לקבל פנסיה מלאה. מתנגדי התוכנית טוענים כי היא פוגעת באופן לא מידתי בעובדים בעלי שכר נמוך ובנשים באופן כללי, וכל זאת בשעה שהחברות הגדולות מדווחות על עלייה ברווחים.
מה שהגביר עוד יותר את הזעם הוא מהלך של ממשלת צרפת שהחליטה לפני כחודש לנצל סמכות חוקתית מיוחדת, ולהעביר את הרפורמה בלי לקבל את אישור הפרלמנט. ההחלטה השנויה במחלוקת עוררה זעם בקרב מפלגות האופוזיציה והמפגינים – שטוענים שהרפורמה אינה הוגנת ובלתי הכרחית. ההודעה על השימוש בסעיף 49:3 כדי להחיל את החוק ללא אישור הבית התחתון בפרלמנט פורסמה דקות לפני ההצבעה עליה, ואחרי שבממשלה התקשו לגבש רוב.
לפי אתר CNBC, פקקי תנועה ארוכים נרשמו בערי צרפת במהלך היום בעת פעילות המחאה נגד התוכנית. עתה צפויות המחאות רק להתגבר. לפני קבלת הפסיקה אמר רנו פוקאר, מרצה בכיר לכלכלה באוניברסיטת לנקסטר, כי אישור הרפורמה יאפשר למקרון "לשבת עם איגודי העובדים ולהגיד שניתן לשאת ולתת על תוספות חדשות לתוכנית, שיהיו יותר חברתיות". לדבריו, "הלילה פריז תבער".
כצפוי, ההחלטה עוררה את זעם האופוזיציה, ולדברי לוק מלנשון, מנהיג מפלגת La France Insoumise מהשמאל, "החלטת המועצה מראה שהיא קשובה יותר לצורכי המונרכיה הנשיאותית מאשר לאלו של העם הריבוני. המאבק נמשך". מנהיגת הימין הקיצוני, מארין לה פן, אמרה ש"לעם יש תמיד את המילה האחרונה, זו זכותו להתכונן לחילופי כוחות בעקבות הרפורמה המיותרת והלא צודקת". לפי פרשנים בצרפת, המצב הנוכחי מחזק את מפלגתה של לה פן.