ג'יי.פי מורגן מזהיר מהשפעות המלחמה: המשק יתכווץ ברבעון הרביעי בקצב שנתי של 11%
ג'יי.פי מורגן מזהיר מהשפעות המלחמה: המשק יתכווץ ברבעון הרביעי בקצב שנתי של 11%
בנק ההשקעות חותך את תחזית הצמיחה של ישראל לשנתיים הבאות, אך נשאר אופטימי לגבי היכולת של הכלכלה הישראלית להתאושש ומעריך כי בסופו של דבר הזעזוע הכלכלי לא צפוי להיות דרמטי
ג'יי.פי מורגן, בנק ההשקעות הגדול בעולם, חותך את תחזית הצמיחה של ישראל לשנתיים הבאות, ובין היתר צופה ירידה חדה של 11% (קצב שנתי) בתמ"ג הישראלי ברבעון האחרון בעקבות המלחמה.
"ההערכה הראשונית שלנו עם תחילת הסכסוך, כאשר הורדנו את תחזית הצמיחה של המשק הישראלי לרבעון הרביעי מ-1.75% ל-1.5% (שיעור שנתי) היתה אופטימית מדי", אומרים בג'יי.פי מורגן. "התחזיות המעודכנות של הרשויות בישראל מרמזות על ירידה של כ-15% ברבעון הרביעי (הכוונה היא לתחזית של בנק ישראל - א"פ), כלומר בערך מחצית מהירידה שנרשמה בקורונה (-32% ברבעון השני של 2020) - ובתרחיש בסיסי- התאוששות חזקה לאחר מכן".
על פי ג'יי.פי מורגן, "התחושה שלנו היא שההשפעה עשויה להיות מעט פחותה, אבל רמות האמון של כל התחזיות נמוכות בשלב זה. כנראה גם אנחנו נצטרך לבחון שוב את המספרים בשבועות הקרובים. הורדנו את תחזית הצמיחה לשנת 2023 ל-2.5% (לעומת 3.2% לפני המלחמה) וב-2024 ל-2% (דומה לקודם), כאשר הסיכונים הם כלפי מטה (סיכוי גבוה שהם יורידו את התחזית שוב).
למרות ההורדה בתחזית הצמיחה, ניכר כי כלכלני ג'יי.פי מורגן אופטימיים לעומת מקביליהם ב-S&P. "ישנן מספר סיבות מדוע אנו מעריכים שהזעזוע הכלכלי לא צפוי להיות דרמטי. ראשית, מלחמות ישראל בשני העשורים האחרונים בקושי השפיעו על הפעילות, מה שהצביע על חוסנה המשמעותי של הכלכלה לזעזועים גיאופוליטיים. לא מלחמת לבנון השניה ולא מלחמת עזה של 2014 השפיעו באופן מהותי על צמיחת התמ"ג (גם כאשר הוא התכווצו במהלך הראשון).
"למרות שלמלחמה הנוכחית צפויה השפעה הרבה יותר גדולה על המצב הביטחוני הפנימי והחיצוני, האופן שבו המצב הביטחוני יתפתח יהיה מכריע, אך אם לא תהיה החמרה נוספת, צפויה הסתגלות מסוימת של הכלכלה לזעזוע הראשוני", כותבים שם.
יתרה מזו, הם מוסיפים כי "האינדיקטורים הזמינים כבר מצביעים על עלייה מתונה בפעילות בשבוע האחרון כגון נתוני כרטיסי האשראי המצביעים על התאוששות לעומת השבוע הראשון (זעזוע ראשון). כמו כן, למרות שהזעזוע בשוק העבודה מגיוס 360-300 אלף חיילי מילואים ופינוי אזרחים מאזורי הגבול הוא משמעותי - כ-10% מכוח העבודה - אנו צופים כי ההשפעה על התפוקה תהיה הרבה פחות דרמטית".
זאת, על רקע גידול בתפוקה של המגזר הביטחוני וצפי לחבילה פיסקאלית שצפויה לרכך את המכה כלשונם. הם מסכמים וטוענים כי "בסך הכל, לעת עתה אנו יותר נזהרים מלייחס השפעה רבה מדי של המלחמה על כלכלת ישראל, אך מבינים שבתרחישים שליליים הנזק עלול להתברר כגדול יותר".