סגור
מלחמה בעזה חרבות ברזל הפגנה פרו פלסטינית ב לונדון 14.10
הפגנה נגד ישראל בלונדון. "שמחים שנפטרו מאג"ח ישראלי" (צילום: Adrian DENNIS / AFP)

מנתקים קשר: קרן הפנסיה הגדולה בבריטניה מכרה נכסים ישראליים ב-80 מיליון פאונד

קרן USS החלה למכור נכסים ישראליים כבר בחודש מרץ בעקבות לחץ מתמשך שהפעילו חבריה בטענה להפרת זכויות אדם מצד ישראל. בכך היא מצטרפת לקרנות פנסיה בעולם, בהן KLP הנורבגית, שמכרו נכסים הקשורים לישראל

קרן הפנסיה הגדולה בבריטניה מכרה נכסים ישראליים בשווי 80 מיליון פאונד (385 מיליון שקל), כך לפי דיווח בפייננשל טיימס. בכך מצטרפת קרן USS לשורה של קרנות פנסיה עולמיות שנסוגות מהשקעות באזור לנוכח לחץ ציבורי.
לדברי שני אנשים המעורים בנושא, הקרן המנהלת נכסים בשווי 79 מיליארד פאונד ויש בה יותר מ-500 אלף חברים, צמצמה "משמעותית" בששת החודשים האחרונים את החשיפה שלה להשקעות ישראליות, כולל באג"ח ממשלתיות ובשקל. לדבריהם, הקרן החלה למכור את ההחזקות שלה באג"ח ובמטבע כבר בחודש מרץ.
מ-USS סרבו להגיב.
לפי הדיווח, המהלך נבע מלחץ מתמשך שהפעילו חברי הקרן בטענה להפרת זכויות אדם מצד ישראל מאז החלה המלחמה נגד חמאס. חברי הקרן הם ברובם עובדים בסקטור ההשכלה הגבוהה, כולל מרצים באוניברסיטאות נחשבות כמו אוקספורד וקיימברידג'.
איגוד האוניברסיטאות והמכללות (UCU) המייצג חברים בקרן הפנסיה מסר כי העלה בפני המנהלים חששות לגבי השקעה בחברות שנמצאות ברשימת האו"ם של הפרת החוקים הבינלאומיים. "אנחנו מברכים על כך שנפטרו מאג"ח ישראליות ומהשקל, אך אנחנו מעוניינים שיקחו זאת צעד נוסף קדימה ויפסיקו את ההשקעות גם בחברות שתומכות בממשלה הישראלית ובפעולות שלה בעזה", מסר דולי הארט מ-UCU.
בחודש שעבר פורסם הדו"ח השנתי האחרון של הקרן, ובו צוין כי יש לה"חובה משפטית להשקיע בהתאם לאינטרסים הפיננסיים של החברים והמוטבים". באותו דו"ח נחשף כי צומצמה החשיפה למזרח התיכון "בתגובה לסיכונים הפיננסיים הברורים".
הצעד הזה של USS מגיע לאחר מהלכים דומים מצד קרנות פנסיה גדולות אחרות בעולם, שמכרו נכסים הקשורים לישראל בעקבות לחץ מצד החברים. כך, ביוני הודיעה קרן הפנסיה הפרטית הגדולה בנורבגיה KLP כי מכרה החזקה של קרוב ל-70 מיליון דולר ביצרנית הציוד האמריקאית קטרפילר, וזאת בשל החשש שהציוד שלה משמש לפגיעה בפלסטינים. בדומה, Pension Denmark אחת מקרנות הפנסה הגדולות בדנמרק עם יותר מ-800 אלף חברים, משכה את כל ההשקעות שלה מבנקים ישראלים.
לעומת זאת, רשויות מקומיות בארה"ב הפכו בחודשים האחרונים לרוכשות נלהבות של אג"ח ישראליות. במאי דיווח הבונדס כי מאז שבעה באוקטובר מכר אג"ח בשווי של יותר מ-3 מיליארד דולר, פי 3 מהממוצע השנתי.