סגור

המלחמה של פוטין מאיימת ליצור גם משבר דשנים עולמי

בתגובה להחלטת ענקיות ספנות להפסיק לעגון ברוסיה, הקרמלין הקפיא את יצוא הדשנים במהלך שיפעיל לחץ נוסף על מחירי המזון. ההשפעה הדרמטית ביותר תהיה על ברזיל המדורגת בצמרת גידולי הקפה, סוכר, תירס וסויה

השלכות המלחמה באוקראינה מגיעות עד לחקלאי ברזיל וצפויות להמשיך ולהפעיל לחצים כבדים על מחירי המזון הגלובליים. ההסלמה הזו צפויה בעקבות החלטת משרד הסחר הרוסי בסוף השבוע האחרון להקפיא את יצוא הדשנים - עוד סחורה מובילה המגיעה לעולם מרוסיה.


לפי הודעת משרד הסחר, הוא "נאלץ להמליץ בפני היצרנים הרוסיים להשעות זמנית את היצוא של דשנים", זאת עד אשר חברות הספנות יחדשו את פעילותן הסדירה ויערבו לכך כי יצוא הדשנים הרוסי יתבצע ללא הפרעות. ההודעה הזו נמסרה ברקע מהלכי חברות הספנות הגדולות בעולם, אשר הישעו את פעילותן לרוסיה וממנה בגלל המצב הבטחוני והסנקציות שהשית המערב.
"כשלים במשלוח דשנים עשויים להיות בעלי השפעה ישירה על הביטחון הלאומי בכמה מדינות ולגרום למחסור חמור במזון עבור מאות מיליוני בני אדם כבר בטווח הבינוני", נמסר עוד בהודעת המשרד. לפי נתוני איגוד נתוני הסחר OEC, היעדים המרכזיים לדשן הרוסי הן ברזיל, סין, ארה"ב, אסטוניה ופינלנד.

4 צפייה בגלריה
הקרמלין לוחץ את מלאי הדשנים העולמי
הקרמלין לוחץ את מלאי הדשנים העולמי
הקרמלין לוחץ את מלאי הדשנים העולמי

את המחיר המיידי צפויה לשלם ברזיל, ובעקבותיה צרכנים ברחבי העולם. הכלכלה הגדולה ביותר בדרום אמריקה, שהיא יצרנית הקפה, הסויה והסוכר המובילה, תלויה במעצמות החקלאיות הגלובליות עבור יבוא דשנים, ובעקבות המהלכים הרוסיים, היא החלה לתור אחר ספקים חדשים.
ברזיל מייבאת כ־85% מהדשנים שלה, כאשר כ־20% מהיבוא הזה מגיעים מרוסיה. "ברזיל תלויה בדשנים, זה עניין קדוש עבורנו", אמר בשבוע שעבר נשיא ברזיל ז'איר בולסונארו, זאת בעודו מגן על החלטתו לשמר את היחסים החמים עם מוסקבה, חרף המתקפה שלה נגד אוקראינה, ולא להצטרף לחרם המערבי. בולסונארו היה אחד המנהיגים האחרונים שביקרו אצל נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בחודש שעבר, לפני שהחלה הפלישה.

4 צפייה בגלריה
מטע קפה ברזיל
מטע קפה ברזיל
מטע קפה בברזיל
(צילום: רויטרס)

במידה וחקלאי ברזיל ייאלצו לשלם סכום גבוה יותר משמעותית עבור הדשנים, או שלא יעלה בידם לייצר יבולים בהיקף הרגיל, העלות של תוצרים חקלאיים צפויה לטפס ולהפעיל לחצים נוספים על מחירי המזון הגלובליים. מלבד קפה וסוכר, ברזיל היא גם ספקית מובילה של תירס למאכל בהמות, ועלייה במחיר הדגן תשפיע באופן ישיר על מחירי המזונות מהחי.
המהלכים הרוסיים מגיעים חודשים ספורים אחרי שסין, גם היא יצואנית מובילה של דשנים, השיתה ביולי שעבר איסור יצוא כדי לשמר את המאגרים המקומיים במסגרת תוכניתה לשיפור ביטחון המזון במדינה
השלכות הפלישה לאוקראינה רק מוסיפות לכוחות החיצוניים שהופעלו ממילא על תעשיית הדשנים העולמית, כאשר עוד קודם לכן התקשו יצרנים ברחבי העולם לרכוש את חומרי הגלם, לאחר שמחירי חלק מהם זינקו פי שניים בשנה שעברה. הזינוק הזה ארע, בין השאר, בגלל הפסקות חשמל במפעלי דשנים בסין, חלקן יזומות בגלל מחסור באנרגיה, והשלכות הוריקן איידה בארה"ב. גם כאן משחק תפקיד משבר הגז הגלובלי, שכן מחירים גבוהים של גז טבעי פוגעים בייצור של האמוניה הדרושה לדשני חנקן.

המשך הכשל באספקה העולמית רק יעלה את רמות האינפלציה ואת היקפי הרעב העולמי

ה"וול סטריט ג'ורנל" מדווח, כי לפי אנליסטים בתעשייה, המלחמה באוקראינה והסנקציות ברוסיה רק החריפו את המצב, וכי המשך הכשל באספקה העולמית רק יעלה את רמות האינפלציה ואת היקפי הרעב העולמי.
העצירה הכוללת של יצוא הדשנים מרוסיה מגיעה חודש לאחר שהמדינה הקפיאה את היצוא של האמוניה עד חודש אפריל, על מנת לדאוג לאספקה עבור החקלאים המקומיים. רוסיה אחראית על 23% מייצור האמוניה הגלובלי, חומר גלם מרכזי בתעשיית הדשנים, כמו גם 14% מהאוריאה ו־21% מהאשלג החיוניים גם הם לתעשייה. הקפאת היצוא הרוסי, לפיכך, צפויה להזניק את מחירי הדשנים בעולם.

4 צפייה בגלריה
מתנדבים ב פולין מסייעים ל פליטים מ אוקראינה
מתנדבים ב פולין מסייעים ל פליטים מ אוקראינה
מתנדבים בפולין מסייעים לפליטים מאוקראינה
(צילום: רויטרס)

"איש לא יודע מה הולך לקרות", אמר ריקארו אריולי, מגדל סויה ממדינת מאטו גרוסו בברזיל, שצוטט בוול סטריט ג'ורנל. "מלחמה פירושה היעדר ודאות מוחלט. עלות הייצור הופכת לנעלם אחד גדול", הוא ציין. סוכנות הדירוג P&S דיווחה בדצמבר האחרון כי מחירי האמוניה באירופה זינקו לרמה הגבוהה בעולם, 1,120 דולרים לטונה, זאת בעקבות עליית מחירי הגז הטבעי, סגירת מפעלי אמוניה ביבשת ואספקה נמוכה יותר מרוסיה. גם משבר צינור הגז נורד סטרים 2, שכעת החריף בצל הפלישה לאוקראינה והסנקציות המערביות, צויין באותה עת כגורם לעליית מחירי הגז, ובהתאם גם להאמרת מחירי חומר הגלם המרכזי בייצור הדשנים. המשך המחסור בגז צפוי להשפיע לא רק על תעשיית הדשנים, כי אם גם על מגוון תעשיות אחרות שבו הוא מצוי בשימוש נרחב, ובהן טיהור מים, פארמה, חומרי ניקוי ופלסטיק.
בעקבות המשבר, ממשלת ברזיל דיווחה כי בכוונתה להשיק תוכנית לאומית לעידוד השקעות במכרות אשלג וזרחן, אך לפי אנליסטים, יחלפו שנים בטרם החקלאים המקומיים יוכלו ליהנות מהייצור המקומי
שרת החקלאות הברזילאית תרזה כריסטינה דיאס מסרה כי בכוונתה להגיע לקנדה בהמשך החודש כדי להבטיח מלאים חלופיים של אמוניה. קנדה מדורגת שישית מבין יצרניות האמוניה העולמיות, כאשר בשלישיה הפותחת מדורגות רוסיה, טרינידד ואינדונזיה. בדירוג של ייצור דשני אשלג, קנדה ממוקמת ראשונה, ובעקבותיה רוסיה ובלארוס. אף שדיאס ציינה כי לברזיל מלאים שיספיקו לחקלאים עד אוקטובר, לא הכל מסכימים עם קביעתה זו. איגוד הדשנים הברזילאי הלאומי, המייצג יצרניות דשנים במדינה, הזהיר כי מלאי הדשן המקומיים יספיקו לשלושה חודשים בלבד, זאת כאשר הסנקציות המערביות ומגבלות התנועה בגלל המלחמה (ראו מסגרת), פגעו במשלוחים הימיים לברזיל, מציינת הקבוצה. "ספינות אינן מגיעות לכאן. אין מכולות בכלל", ציין גורם בתעשיית הדשנים הרוסית בשיחה עם סוכנות רויטרס.
בעקבות המשבר, ממשלת ברזיל דיווחה גם כי בכוונתה להשיק תוכנית לאומית לעידוד השקעות במכרות אשלג וזרחן, אך לפי אנליסטים, יחלפו שנים בטרם החקלאים המקומיים יוכלו ליהנות מכך. הכרייה של החומרים הללו היא בעיה בפני עצמה, שכן היא גורמת לפגיעה באזורי המחייה של שבטים ילידיים.

4 צפייה בגלריה
נשיא ברזיל ז'איר בולסונארו
נשיא ברזיל ז'איר בולסונארו
נשיא ברזיל ז'איר בולסונארו. "ברזיל תלויה בדשנים, זה קדוש עבורנו"
(צילום: AFP)

המהלכים הרוסיים מגיעים חודשים ספורים אחרי שסין, גם היא יצואנית מובילה של דשנים, השיתה ביולי שעבר איסור יצוא כדי לשמר את המאגרים המקומיים שלה במסגרת תוכניתה הרב־שנתית לשיפור ביטחון המזון במדינת הענק. לפי שעה, איסור היצוא הזה צפוי להישאר בתוקף עד יוני 2022. ההוראה של ממשלת סין החמירה גם היא את המחסור הגלובלי בחומרי גלם לדשנים ותרמה לעליות המחירים, בהיותה יצרנית האשלג הגדולה בעולם.
לפי נתוני המכס הסיני, כתוצאה מהשתת המהלך, באוגוסט שעבר הצטמצם יצוא הדשנים הסיני ב־26.3% לעומת חודש קודם לכן, להיקף של 2.8 מיליון טונות. מבחינת עתודות אשלג, סין מדורגת שנייה בעולם עם 5% מכלל העתודות העולמיות, כאשר במקום הראשון מדורגת מרוקו, עם 70%. ברוסיה, המדורגת חמישית, קיימים 2% מעתודות האשלג הגלובליות.
עוד לפני הפלישה לאוקראינה, מחירי המזון הגלובליים הגיעו לשיא של עשור, זאת לאחר שמגפת הקורונה שיבשה פעילות ימית, ותנאי אקלים קשים באזורי גידול מסוימים פגעו ביבולים. לפי נתוני סוכנות המזון של האו"ם שפורסמו בסוף השבוע האחרון, בפברואר נרשם זינוק של 20.7% במחירים לעומת החודש המקביל אשתקד, זאת בהובלת השמנים הצמחיים ומוצרי החלב. מדד FAO העוקב אחר מחירי הסחורות החקלאיות הנסחרות ביותר בעולם הגיע לממוצע של 140.7 נקודות בחודש שעבר לעומת 135.4 נקודות בינואר.
עוד לפני הפלישה לאוקראינה, מחירי המזון הגלובליים הגיעו לשיא של עשור, זאת לאחר שמגפת הקורונה שיבשה את ההובלה הימית, ותנאי אקלים קשים באזורי גידול מסוימים פגעו ביבולים
הידרדרות ביטחון המזון אקוטית במיוחד באמריקה הלטינית, במדינות כמו ברזיל, שם האינפלציה הביאה לזינוק במחירי השכירות והחשמל והותירה משפחות עם יכולת מוגבלת מאוד לרכוש מזון. העלויות המאמירות של הדשנים ימנעו גם מחקלאי ברזיל להגדיל את ייצור הדגנים על מנת לפצות על המחסור שייגרם כתוצאה מעצירת יצוא מרוסיה ומאוקראינה - מהספקיות הגדולות בעולם של חיטה, שעורה ותירס.
"לברזיל יש את הטכנולוגיה לייצר", ציין בשיחה עם הוול סטריט ג'ורנל, אנטוניו גלוואן, חקלאי העומד בראש איגוד יצרני הסויה הברזילאי. "כעת עם הסנקציות האלה, המחיר של דשנים יזנק במידה כה חדה, עד כי לא יהיה זה כדאי לשתול את היבולים", סיכם. לפי סוכנות הדירוג פיץ', לברזיל יש אמנם תלות נמוכה ביבוא חיטה ותירס מרוסיה ומאוקראינה, אך הזינוק במחירים העולמיים ישפיע לרעה על היצרנים המקומיים של מזון ואתנול מבוסס תירס.