סגור
שדה תעופה בייג'ינג סין קורונה
סין מציגה התאוששות זהירה (צילום: Tingshu Wang / Reuters)

מתאוששת מנזקי הקורונה: הכלכלה הסינית צמחה ב-4.5% ברבעון הראשון של 2023

ההתאוששות בכלכלה השנייה בגודלה בעולם עקפה את תחזיות האנליסטים שציפו להתרחבות של 4% ברבעון. עם זאת, שיעור הצמיחה עדיין היה נמוך מיעד הצמיחה השנתי שהציבה הממשלה של 5%

התמ"ג הסיני התרחב ברבעון הראשון ב-4.5% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, כך לפי נתונים רשמיים שפורסמו היום (ג'). ההתרחבות נבעה בעיקרה מצמיחה חזקה ביצוא, השקעות בתשתיות ועלייה במחירי הדיור.
ההתאוששות בכלכלה השנייה בגודלה בעולם עקפה את תחזיות האנליסטים שציפו להתרחבות של 4% ברבעון. עם זאת, שיעור הצמיחה עדיין היה נמוך מיעד הצמיחה השנתי שהציבה הממשלה של 5%, זאת ככל הנראה מהשלכות התפרצויות הקורונה בתחילת השנה, אך הכלכלנים מעריכים כי קצב הצמיחה יואץ בהמשך השנה.
"הכלכלה הארצית הציגה התאוששות יציבה והחלה את השנה בצורה חיובית", נמסר בהצהרה מלשכת הסטטיסטיקה הלאומית. אולם, הם גם הזהירו שמדובר בסיטואציה "מורכבת ופגיעה" בין השאר בשל ביקוש מקומי חלש "והבסיס להתאוששות כלכלית אינו יציב מספיק עדיין".
נשיא סין, שי ג'ינפינג, שהחל בחודש שעבר בכהונה שלישית חסרת תקדים, נחוש להחיות את הצמיחה הכלכלית זאת לאחר שבשנה שעברה התרחבה הכלכלה ב-3% בלבד ופספסה את היעד הרשמי של 5.5%, שבעצמו היה הנמוך ביותר מזה עשורים. "ההתאוששות בהחלט חזרה למסלול", אמר לפייננשל טיימס הכלכלן טאו וונג מ-UBS. "המומנטום בתחילת השנה היה חזק יותר מכפי שציפינו".
לדברי רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי של מזרחי טפחות, סין צמחה בשנים קודמות בקצבים מהירים בהרבה ולכן יש פוטנציאל גבוה להתקדמות משמעותית נוספת. יחד עם הודו, סין עשויה להוות השנה את רוב הצמיחה של הכלכלה הגלובאלית ולפצות על תרומה אנמית מאוד של כלכלות המערב. סין היא כלכלת ענק (השנייה בגודלה בעולם), שניזוקה קשה מהקורונה וממדיניות אפס סובלנות שנקטה. כעת שינתה את מדיניותה ופתחה את הגבולות לפעילות.
רוח גבית לכך נתנה ההתכנסות החמש שנתית של המפלגה השלטת לאחרונה. הדבר עשוי לשפר את צמיחת התוצר הגלובאלית ובפרט לתת רוח גבית לאירופה, המקיימת סחר ענף עם סין, מה שיסייע לה להתמודד עם הקשיים שמסבה המלחמה באוקראינה והמדיניות המרסנת של הבנק האירופי. בתוך כך, היות שסין מהווה שוק גדול לשורה ארוכה של סחורות, הדבר עשוי להפעיל לחץ על האינפלציה, דווקא כשהריביות עולות. בשוק האנרגיה, למשל, שילוב של ביקושים מוגדלים מסין וקיצוץ של תפוקת OPEC עשוי להקשיח את סביבת המחירים. עם זאת, יהיה צורך לראות את הצמיחה בסין מחלחלת בחוזקה גם למגזר התעשייתי (שמתאושש לאט יותר ובינתיים מפגר אחר מגזר הריטייל במדינה) כדי שזה יקרה.