ילן מזהירה: ארה"ב בסכנת חדלות פירעון ב-1 ביוני אם תקרת החוב לא תעלה
ילן מזהירה: ארה"ב בסכנת חדלות פירעון ב-1 ביוני אם תקרת החוב לא תעלה
שרת האוצר האמריקאית מעריכה שהממשל יגיע בקרוב לתקרת החוב שלו - 31.4 טריליון דולר - וכך לא יוכל ללוות עוד כספים ולעמוד בכל ההתחייבויות הממשלתיות; הנשיא ביידן הזמין את יו"ר בין הנבחרים לדון באפשרות להעלאת תקרת החוב
שרת האוצר האמריקאית ג'נט ילן מזהירה כי הממשל האמריקאי בסכנה שייגמר לו הכסף כבר ב-1 ביוני. בשל המצב הזמין נשיא ארה"ב ג'ו ביידן את יו"ר בית הנבחרים קווין מקארתי הרפובליקני לפגישה בשבוע הבא בבית הלבן, שבה ידונו האפשרויות של העלאת תקרת החוב.
הגעה לתקרת החוב פירושה שהממשל לא יוכל ללוות עוד כספים. תקרת החוב הנוכחית עומדת על 31.4 טריליון דולר וילן קראה לקונגרס לפעול "בהקדם האפשרי" לטפל בכך.
"לאחר שעברתי על מסמכי המס הפדרלים האחרונים, ההערכה הטובה ביותר שלנו היא שלא נוכל להמשיך ולעמוד בכל ההתחייבויות הממשלתיות כבר בתחילת יוני, וייתכן שאפילו כבר ב-1 ביוני, זאת אם הקונגרס לא יעלה את יקפיא את תקרת החוב לפני כן", כתבה ילן במכתב לקונגרס.
עם זאת, היא הוסיפה כי "בלתי אפשרי לחזות את התאריך המדוייק שבו משרד האוצר לא יוכל יותר לשלם את החשבונות של הממשל".
זמן קצר לאחר פרסום המכתב של ילן אישרו בבית הלבן כי ביום שלישי הבא תתקיים הפגישה בין ביידן ומקארתי. בפגישה ישתפו גם מנהיג הדמוקרטים בבית הנבחרים האקים ג'פריס, מנהיג הדמוקרטים בסנאט צ'אק שומר ומנהיג הרפובליקנים בסנאט מיץ' מקונל. ההזמנה לפגישה מייצגת שינוי באסטרטגיית הבית הלבן, שעד כה דרשו העלאת תקרת החוב ללא תנאים והדגישו כי הנושא לא נתון למשא ומתן. מאז 1960 תקרת החוב הועלתה, הוארכה או שונתה 78 פעמים. הרפובליקנים דורשים קיצוץ חד בהוצאות וביטול חלק מהיוזמות של ביידן, ביניהן הטבות מס לחברות אנרגיה ירוקה, וזאת בתמורה להסכמה על העלאת תקרת החוב.
מנהיגי הדמוקרטים ג'פריס ושומר מסרו בהצהרה משותפת כי לארה"ב "אין את הפריבילגיה להמתין עד ה-1 ביוני כדי להתאחד ולהעביר חוק שימנע חדלות פירעון והשלכות הרסניות לכלכלה ולמיליוני משפחות אמריקאיות". לעומת זאת, מקארתי הרפובליקני האשים את ביידן ב"סירוב לעשות את העבודה שלו".
ילן הזהירה במכתבה כי אפילו האיום של חדלות פירעון אמריקאית מספיק כדי לטלטל את שוקי ההון ואת הכלכלה האמריקאית. בפעם האחרונה שבה המדינה הייתה קרובה למצב כזה הייתה ב-2011 ואז סוכנות דירוג האשראי S&P הורידה את דירוג ה-AAA לאג"ח אמריקאיות.
"למדנו ממחלוקות קודמות על תקרת החוב שהמתנה עד לרגע האחרון כדי להקפיא או להעלות את תקרת החוב יכולה לגרום לנזק חמור לעסקים ולאמון הצרכנים, להוביל לעלויות הלוואה גבוהות יותר בטווח הקצר ולהשפיע לשלילה על דירוג האשראי של ארה"ב", הוסיפה ילן.
אם לא יושגו הסכמות, ארה"ב תיקלע לחדלות פירעון הראשונה בהיסטוריה שלו, מצב שעלול לפגוע בשוקי ההון העולמיים ולרסק את האמון בארה"ב. מומחים מציינים כי חדלות פירעון עלולה לגרום גם לכניסתה של ארה"ב למיתון ולעלייה בשיעור האבטלה, זאת בנוסף לכך שהממשל לא יוכל ללוות כספים כדי לשלם משכורות וביטוח לאומי.