אכזבה ברוש השוויצרית: הניסויים בתרופה נגד אלצהיימר כשלו
אכזבה ברוש השוויצרית: הניסויים בתרופה נגד אלצהיימר כשלו
התרופה שפיתחה החברה לא הצליחה להוכיח כי היא מאטה משמעותית את התפשטות הדמנציה בשני ניסויים. כתוצאה מכך, היריבות ביוג'ן ואייסיי הפכו למובילות הברורות במירוץ להשקת טיפול במחלה הפוגעת בזיכרון, לאחר שבספטמבר דיווחו על תוצאות חיוביות בניסוי שלהן
התרופה נגד אלצהיימר שפיתחה חברת התרופות השוויצרית רוש (Roche) לא הצליחה להוכיח כי היא מאטה משמעותית את התפשטות הדמנציה בשני ניסויים, כך לפי דיווח בסוכנות הידיעות רויטרס. כתוצאה מכך, היריבות ביוג'ן ואייסיי הפכו למובילות הברורות במירוץ להשקת טיפול למחלה הפוגעת בזיכרון.
בהצהרה שפרסמה היום (ב') מסרה רוש כי שני הניסויים לא עמדו במטרה העיקרית ולא הוכיחו שהתרופה יכולה לשמר יכולות כמו זיכרון, פתירת בעיות, אוריינטציה וטיפול אישי במטופלים שאובחנו בשלבים הראשונים של מחלת האלצהיימר.
החברה ערכה שני ניסויים זהים, שבכל אחד מהם השתתפו כאלף מטופלים שנבדקו ותושאלו על ידי רופאים במשך למעלה משנתיים. בכל אחד מהניסויים קיבלו המשתתפים את התרופה המבוססת על נוגדנים או תרופת דמא. התוצאות מצאו שהתרופה גרמה להאטה יחסית של 8% בהדרדרות הקלינית בניסוי הראשון ושל 6% בניסוי השני בהשוואה למשתמשים בפלסיבו, אך בחברה ציינו כי הנתונים הללו אינם בעלי מהימנות סטטיסטית.
האנליסטים בקרדיט סוויס, שהעריכו כי לתרופה יש סיכוי של 20% להגיע למכירות שנתיות של 10 מיליארד דולר, תיארו את כישלון הניסויים כ"חד משמעיים".
התרופה, הנקראת Gantenerumab, מתוכננת כך שהנוגדנים נצמדים לחלבונים מסוימים כדי להיפטר ממשקעים במוח, ובכך לפי ההערכות יסייעו בהאטת ההתקדמות של הדמנציה.
הניסויים המאכזבים יוסיפו לקשיים עמם ייאלץ להתמודד המנכ"ל הנבחר תומאס שינקר, שאמור להיכנס לתפקידו במרץ. הוא יחליף את סברין שוואן, שהוביל בהצלחה את מאמצי החברה לגוון את העסקים מעבר להתמקדות המסורתית על תרופות נגד סרטן.
לעומת רוש, היריבה ביוג'ן הפתיעה בספטמבר כשדיווחה על תוצאות ניסוי חיוביות בתרופה בשם lecanemab שפיתחה ביחד עם אייסיי. לפי התוצאות, התרופה הצליחה להאט את התקדמות המחלה ב-27% לעומת המשתתפים בניסוי שקיבלו את הפלסיבו. מלבדן, גם חברת התרופות אלי לילי מפתחת תרופה בשם donanemab המבוססת על נוגדנים הפועלת נגד חלבוני עמילואיד. תוצאות הניסוי בתרופה זו צפויות להתפרסם באמצע 2023.
לפי הערכות ארגון הבריאות העולמי, ב-2030 יהיו בעולם כ-78 מיליון אנשים הסובלים מדמנציה. אלצהיימר היא מחלה קשה לאבחון, בעיקר בשלבים הראשונים שלה.