סגור
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ
הנשיא הנבחר של ארה"ב דונלד טראמפ (צילום: שאטרסטוק)

טראמפ: אטיל מכס נוסף של 10% על סין ושל 25% על קנדה ומקסיקו

בפוסט שפרסם ברשת החברתית שלו Truth Social כתב טראמפ כי ביומו הראשון כנשיא הוא יטיל מכסים של 25% על כל היבוא ממקסיקו ומקנדה. במקביל הודיע כי יעלה את המכסים על סין ב-10%. הצעד צפוי לבטל את הסכם הסחר שטראמפ חתם עליו עם קנדה ומקסיקו. כלכלנים מזהירים: עליית מחירים בארה"ב בדרך

דונלד טראמפ חזר על הבטחתו להשית מכסים על סין, מקסיקו וקנדה מיד לאחר שייכנס רשמית לתפקיד נשיא ארה"ב. בפוסט שפרסם בפלטפורמת המדיה החברתית שלו, Truth Social, כתב טראמפ כי ביום הראשון של הכהונה שלו הוא ישית מכסים של 25% על כל הייבוא ממקסיקו ומקנדה – שתיים מבנות הברית הקרובות של ארה"ב.
בפוסט נפרד הוא הודיע כי יעלה את המכסים על סין ב-10%. אם כי במקרה הזה לא ציין אם הדבר יעשה כבר ב-20 בינואר, מיד לאחר השבעתו.
"כפי שכולם יודעים", כתב טראמפ, "אלפי אנשים זורמים דרך מקסיקו וקנדה, ומביאים פשע וסמים ברמות שטרם נראו... ב-20 בינואר, כאחת מהוראות הביצוע הראשונות הרבות שלי, אחתום על כל המסמכים הדרושים כדי לחייב את מקסיקו וקנדה בתעריף של 25% על כל המוצרים הנכנסים לארצות הברית דרך הגבולות הפתוחים המגוחכים.
"המכסים האלה יישארו בתוקף עד שסמים ובמיוחד פנטניל וכל המהגרים הלא חוקיים יפסיקו את הפלישה למדינה שלנו!" כתב טראמפ. עם זאת, צעדים מסוג זה קרוב לוודאי שיבטלו את הסכם הסחר שטראמפ עצמו חתם עליו עם קנדה ומקסיקו במהלך הכהונה הראשונה שלו.
לפי משרד נציבות הסחר האמריקאי, סחורה ושירותים אמריקאים שנסחרו תחת ההסכם הזה עמדו ב-2022 על סכום מוערך של 1.8 טריליון דולר. כלכלנים מזהירים גם כי תוכנית המכסים תוביל לעליית מחירים בארה"ב. "מכסים חדשים וגבוהים על כל היבוא לארה"ב משלוש שותפות המסחר הגדולות ביותר שלה יובילו לעלייה חדה בעלויות וישבשו את העסקים בכל הכלכלות המעורבות", אמרה לפייננשל טיימס אריקה יורק ממכון המחקר טקס פאונדיישן בוושינגטון. "אפילו לאיום המכסים יכולה להיות השפעה שלילית".
בפוסט השני, שהתייחס לסין ולחלקה במסחר הפנטינל לארצות הברית, כתב טראמפ "נציגי סין אמרו לי שהם יקבעו את העונש המקסימלי שלהם, זה של מוות, על כל סוחרי סמים שייתפסו עושים זאת. אבל למרבה הצער, הם מעולם לא פעלו, וסמים נכנסים לארצנו, בעיקר דרך מקסיקו, ברמות שלא נראו קודם לכן".
"עד שהם יפסיקו אנחנו נשית על סין מכס נוסף של 10% על המכסים הקיימים, על כל המוצרים שלהם שנכנסים לארה"ב", כתב הנשיא הנבחר בנוגע לסין.
לטענתו, סין וכן מקסיקו וקנדה לא עושות מספיק כדי לעצור את זרם הסמים והמהגרים המגיעים לארה"ב. בנוגע לסין, הוא אף האשים כי הממשלה לא עמדה בהתחייבות שלה למנוע כניסת פנטניל למדינה.
ההודעות מציעות אינדיקציה כי טראמפ רואה בהטלת מכסים כלי עיקרי לפתרון בעיות החוץ והפנים של ארצות הברית – מהגירה, למשבר אופיואידים, והצורך להגביר את הייצור מקומי.
סגנית ראש ממשלת קנדה, כריסטיה פרילנד, והשר לביטחון הציבור דומיניק לה-בלאן, כינו את היחסים עם ארצות הברית כ"אחד החזקים והקרובים ביותר... במיוחד בכל הנוגע למסחר ואבטחת גבולות", וציינו בהצהרה משותפת כי קנדה קונה יותר מארצות הברית מאשר סין, יפן, צרפת ובריטניה ביחד, ומספקת כ-60% מכל הנפט שארצות הברית מייבאת ממדינות זרות.
בתגובה להכרזה של טראמפ, דובר שגרירות סין, ליו פנגיו, אמר בפוסט ב-X כי ארצו מקיים דיאלוג עם ארצות הברית לגבי פעולות נגד סמים וכי "הרעיון שסין מאפשרת ביודעין לפנטניל לזרום לארצות הברית מנוגד לחלוטין לעובדות ולמציאות".
עוד הוסיף כי "אף אחד לא ינצח במלחמת סחר או במלחמת מכסים". לפי רשות הסמים האמריקאית (DEA), סין היא המקור העיקרי של פנטינל וחומרים הקשורים לפנטינל שנכנסים לארצות הברית. חומרים אסורים אלו לרוב מוברחים לארצות הברית דרך הגבול עם מקסיקו. עם זאת, תחקירים שונים מצאו כי חברות כימיקלים סיניות מוכרות בגלוי רכיבים לייצור פנטינל באינטרנט ושולחות אותן בקלות לארצות הברית דרך תקנת דה-מינימיס, שמאפשרת מעבר קל וללא בדיקה מהותית של סחורות בערכים נמוכים. כ-75 אלף אמריקאים מתו ממנת יתר בשנת 2023.
בשנה החולפת התפיסות בגבול עלו בחדות והסתכמו במעל ל-12 אלף ק"ג של פנטינל, זאת לעומת כ-1,150 ק"ג פנטינל שנתפס בגבול ב-2019, בכהונת טראמפ.
בחודש שעבר קבוצה שמייצגת משפחות שיקיריהם מתו ממנות יתר של פנטינל הגישה עתירה למשרד של נציגת המסחר האמריקאית, בבקשה לחקור את תפקידה לכאורה של סין במשבר האופיואידים במדינה, ולשקול להטיל מכסים בהיקף של לפחות 50 מיליארד דולר על סחורות סיניות.
במהלך הקמפיין שלו לנשיאות איים טראמפ כי יטיל מכסים של עד 60% על סין, ועד 100% על מכוניות שייוצרו במקסיקו.
מקסיקו היא שותפת הסחר הגדולה ביותר של ארצות הברית, אחריה קנדה וסין. יחסים כלכליים אלו חשובים לא רק למדינות השכנות של ארצות הברית. היבוא העיקרי של ארצות הברית מקנדה הוא נפט, שהגיע לשיא של 4.3 מיליון חביות ליום ביולי, על פי מינהל המידע האמריקאי לאנרגיה. מקסיקו היא הספקית הגדולה ביותר של ארצות הברית למכוניות וחלקי מכוניות; בעוד שסין היא ספקית גדולה בתחומי האלקטרוניקה, צעצועים, פלסטיק ורהיטים.
המכסים המדוברים, אם אכן יוטלו, צפויים לדחוף את ארצות הברית לאינפלציה ולהאט את הצמיחה במדינה. זאת למרות שאחת מהבטחות הבחירות של טראמפ היא להוריד את יוקר המחייה במדינה, שבה מחירים משתוללים מאז ההתאוששות ממגפת הקורונה.
אם המכסים המדוברים ימשיכו ללחוץ על המחירים מעלה, הדבר ככל הנראה יבטיח כי הפדרל רזרב לא יוריד את הריביות במדינה.
סקוט בסנט, המועמד הנבחר של טראמפ לשמש שר אוצר, כתב לאחרונה במאמר דעה שפרסם בפוקס כי אם יוטלו המכסים בהדרגה הם לא יוסיפו לאינפלציה ואלו כלים שימושיים למשא ומתן "ולהשגת יעדי מדיניות החוץ של הנשיא". עוד הוסיף: "בין אם זה לגרום לבעלות ברית להוציא יותר על ההגנה שלהן, פתיחת שווקים זרים ליצוא של ארצות הברית, הבטחת שיתוף פעולה בסיום ההגירה הבלתי חוקית ואיסור סחר בפנטניל, או הרתעת תוקפנות צבאית, מכסים יכולים למלא תפקיד מרכזי".
לאחר ההודעה ירד הדולר הקנדי ב-1.2% מול הדולר האמריקאי, והפסו המקסיקני ירד ב-2% מול הדולר. שוק המניות והיואן הסיני לא הגיבו משמעותית להודעה, ככל הנראה כי שיעור המס שעליו דיבר טראמפ, היה נמוך משמעותית אותו הבטיח בקמפיין הבחירות שעמד על עד 60% מכסים.