סגור
הכלכלן זוכה הנובל פול קרוגמן
הכלכלן זוכה הנובל פול קרוגמן (בלומברג)

פול קרוגמן: המשק האמריקאי נמצא במצב של טרום-מיתון

בטור שפרסם בניו יורק טיימס הישווה חתן פרס נובל בכלכלה את מצב המשק האמריקאי כמו מי שאובחן כטרום-סוכרתי. לדבריו, על הפדרל ריזרב להוריד את הריבית, וכי הוא שגה כשלא הוריד את הריבית בשבוע שעבר או אף לפני כן

פול קרוגמן לא חושב שהכלכלה האמריקאית כבר במיתון, אך מאמין שבלי פעולה מצד הבנק המרכזי היא תגיע לשם.
בטור שפורסם בניו יורק טיימס, השווה חתן פרס נובל בכלכלה את הכלכלה האמריקאית לאדם המאובחן במצב של טרום סכרת.
"החדשות הטובות הן שאותו אדם יכול להפחית את הסיכון לחלות על ידי הורדה במשקל, שיפור התזונה והוספת התעמלות", הרחיב את ההשוואה, "אך עליו לנקוט בפעולה במהירות כדי להימנע מבעיות רפואיות חמורות".
בהתאם, קרוגמן מצפה שבפד יפעלו בקרוב ויורידו את שיעורי הריבית, שכן לדבריו, הסימנים מצביעים על כך שהכלכלה האמריקאית נמצאת בשלב טרום מיתון. "קובעי המדיניות, שבשלב זה הכוונה היא לפדרל ריזרב, צריכים לפעול במהירות כדי לבלום את הסיכונים להידרדרות כלכלית חמורה", הזהיר.
הסימן העיקרי לכך שהכלכלה נמצאת בשלבי טרום מיתון הוא לדבריו של קרוגמן שיעור האבטלה, "שנמצא בעלייה הדרגתית בחודשים האחרונים".
בנוסף לכך הוא מציין מדדים פרטיים ואת האווירה הכללית המצביעים גם כן על האטה כלכלית. "אמזון הזהירה מפני זהירות הצרכנית", מסר כדוגמה. "כל הדברים הללו לא מסמלים בהכרח מיתון, אבל הם מצביעים על סיכון גובר למיתון בעתיד הקרוב", הסביר. הוא אמנם מסייג את הדברים. "שום דבר אינו ודאי בכלכלה או בחיים עצמם. אך קובעי מדיניות שממתינים לודאות מוחלטת לפני שהם פועלים תמיד יפעלו מאוחר מדי".
לפי קרוגמן, אין ספק שבפד שגו כשלא הורידו את הריבית בשבוע שעבר, אף שלהערכתו בבנק המרכזי היו צריכים להתחיל בהורדות הריבית כבר לפני מספר חודשים, אך "לדאבוננו אי אפשר להחזיר את הזמן לאחור", ציין.
לפיכך, קרוגמן קורא לחברי ועדת השוק הפתוח של הפד (FOMC), שאחראים לקביעת שיעורי הריבית, לבצע הורדה משמעותית, כלומר בשיעור של חצי אחוז ולא רבע כפי שהם נוהגים לעשות, כבר בפגישתם הבאה.
לדבריו, הסיבה לכך שבפד לא מיהרו לפעול על אף הירידה באינפלציה בחודשים האחרונים היא שקובעי המדיניות "משותקים בשל פוסט טראומה מהאינפלציה".
קרוגמן טוען כי לאחר שבפד ספגו ביקורת על כך שפעלו לאט מדי בהעלאת הריבית לנוכח העלאות המחירים, הם מפצים על ידי תגובה איטית מדי להורדת הריבית כשהמחירים יורדים. אך יש לכך מחיר. "במשך זמן רב הכלכלה שלנו החזיקה מעמד היטב על אף שיעורי הריבית הגבוהים, אך הסדקים מתחילים להופיע".
לטענתו, ארה"ב הצליחה לבצע את מה שכלכלנים רבים הגדירו כבלתי אפשרי "נחיתה רכה שבה הצלחנו להוריד את האינפלציה בלי להעלות את שיעור האבטלה", אך הוא מזהיר מהסיכונים הנלווים "רק בגלל שהטייס חיכה יותר מדי זמן לפני שכיוון את המטוס כלפי מעלה".
קרוגמן מציין כי הורדת ריבית בספטמבר קרוב לוודאי שתגרור ביקורת נזעמת מצד הרפובליקנים, ובראשם המועמד שלהם לנשיאות דונלד טראמפ, שיאשימו כי המהלך יסייע לסיכוייה של קמלה האריס לזכות בבחירות בנובמבר.
"אך פוליטיקה לא צריכה, ואני מקווה שאכן לא תשפיע על החלטת הפד", הדגיש. "העובדה היא שהטיעונים בעד הורדת ריבית הם משכנעים. הפד יפעל ממניעים פוליטיים אם לא יגיב לתנאים הכלכליים הללו רק בגלל הבחירות המתקרבות".