קולומביה: "היפופוטמי הקוקאין" של פבלו אסקובר יועברו להודו ולמקסיקו
קולומביה: "היפופוטמי הקוקאין" של פבלו אסקובר יועברו להודו ולמקסיקו
צאצאי ההיפופוטמים מחוות הגידול הפרטית של סוחר הסמים פבלו אסקובר, המכונים "היפופוטמי הקוקאין", יועברו לבתי גידול בהודו ובמקסיקו כדי לפתור את בעיית ההיפופוטמים בקולומביה שיצאה משליטה
קולומביה מתכננת להטיס עשרות מ"היפופוטמי הקוקאין" שלה, צאצאים מהחווה הפרטית של סוחר הסמים פבלו אסקובר שבו שוכן היום פארק הסיינדה נפולס, לבתים חדשים בהודו ובמקסיקו. המטרה - להשיג שליטה באוכלוסייה המשגשגת של ההיפופוטמים, נמסר מהמושל המקומי.
לפי ממשלת קולומביה, יש היום בין 130 ל-160 היפופוטמים, אשר התפשטו הרבה מעבר לחווה לשעבר של אסקובר, שם הם התחילו כאוכלוסייה של זכר אחד ושלוש נקבות בלבד. ההיפופוטמים המקוריים היו חלק מאוסף החיות האקזוטיות שצבר אסקובר בשנות ה-80 בחווה שלו הנמצאת כ-250 קילומטרים ממדלין. לאחר מותו ב-1993 העבירו הרשויות את רוב בעלי החיים האחרים, אך לא את ההיפופוטמים שהיו קשים מדי לשינוע. אך מאז החלו ההיפופוטמים להתרבות במהירות לאורך אגן נהר מגדלנה, וכעת הם אתגר סביבתי המדאיג את התושבים הסמוכים, אומרים הרשויות. מחקר בכתב העת Nature הזהיר שמספרם עלול להגיע ל-1,500 תוך שני עשורים.
בעבר, ניסו הרשויות לשלוט באוכלוסיית ההיפופוטמים באמצעות סירוסים וזריקות חצים למניעת הריון, אך ההצלחה הייתה מוגבלת בלבד. כעת יש תוכנית להעביר 70 מההיפופוטמים למקלטים טבעיים בהודו ובמקסיקו, צייץ מושל מחוז אנטיוקיה, שבו נמצאת האסינדה נאפולס. סך של 70 היפופוטמים צפויים לעבור, 60 להודו, ו-10 למקסיקו.
המונח הטכני למבצע זה הוא "טרנסלוקציה", הסביר המושל אניבל גביריה בראיון לרשת הקולומביאנית Blu Radio, שכן מדובר בהעברת ההיפופוטמים ממדינה אחת שלא הייתה בית הגידול המקומי שלהם למדינה אחרת שגם היא לא הייתה בית הגידול הטבעי שלהם. למה דווקא להודו ולמקסיקו? המטרה הייתה "לקחת את ההיפופוטמים למדינות שלהן יש את היכולת לקבל אותם, לסגל אותם כראוי ולשלוט על רבייתם", אמר גביריה. שליחת ההיפופוטמים חזרה לאפריקה יכולה הייתה לגרום יותר נזק מתועלת, הן להיפופוטמים עצמם והן למערכת האקולוגית המקומית, הסבירה מריה אנג'לה אקווברי, פרופסור לביולוגיה באוניברסיטת ג'בריאנה. "בכל פעם שאנו מעבירים בעלי חיים או צמחים ממקום למקום אנו מעבירים גם את הפתוגנים, החיידקים והנגיפים שלהם, ואנו עלולים להביא מחלות חדשות לאפריקה" אמרה אקווברי, והדגישה "לא רק להיפופוטמים הנמצאים שם בטבע, אלא מחלות חדשות לכל המערכת האקולוגית האפריקאית שלא הכירה סוג מחלה מסוים".
הרשויות בקולומביה מקוות שמעבר להפחתה של מספר ההיפופוטמים, הם ילמדו לנהל את האוכלוסייה שנותרה, המהווה אטרקציה תיירותית פוטנציאלית. ההיפופוטמים יוטסו בקופסאות ייעודיות, ולא יורדמו בשלב ראשון, אבל תיתכן "הרגעת חירום" אם לאחת החיות תהיה התפרצות עצבים במהלך הטיסה. המעבר עשוי להסתיים עד המחצית הראשונה של השנה.
היפופוטמים נתפסים בעיני חלק כמין פולש שיכול להוות סכנה למערכות אקולוגיות מקומיות ולעיתים אף לבני אדם. "היפופוטמי הקוקאין" אינם ילידי קולומביה, אך השטח המקומי נחשב טוב לרבייתם, כיוון שיש בו מקורות מים רדודים וריכוז גדול של מזון. עד כה לא הצליחה קולומביה לפתור את בעיית ההיפופוטמים שיצאה משליטה, האם המאמצים שייעשו כעת יצליחו במקום שבו נכשלו מאמצי המניעה? נותר לחכות ולראות.