סגור

איש עסקים ישראלי הודה במעורבות ברשת בינלאומית שסחרה במידע פנים

דב מלניק הודה אמש בארה"ב במעורבותו ברשת, שהרוויחה מיליוני דולרים באופן לא חוקי. יחד איתו מואשם ישראלי נוסף בשם תומר פיינגולד שעדיין לא נעצר. על פי כתב האישום, השניים קיבלו מידע מהותי הנוגע לרכישות פוטנציאליות של חברות בבורסה מסוחר ניירות ערך שהתגורר בשוויץ

דב מלניק, איש עסקים בעל אזרחות ישראלית וליטאית, הודה אמש בפני שופט שלום אמריקאי, במעורבותו ברשת בינלאומית של סחר במידע פנים, שהרוויחה מיליוני דולרים באופן לא חוקי על ידי שימוש במידע פנים. מלניק, נעצר בשווייץ ב-7 באוקטובר 2020, והוסגר לארה"ב ב-10 ביוני 2021.
אמש פורסם בארה"ב כתב אישום מפורט נגד מלניק ושותפו, ישראלי בשם תומר פיינגולד, שעדיין לא נעצר, בגין אותן עבירות.
על פי כתב האישום, מלניק ופיינגולד, היו שותפים עסקיים וסוחרי ניירות ערך שסחרו בשמם וניהלו חברות וקרנות השקעה שונות. החל משנת 2013 ועד 2017, מלניק ופיינגולד השתתפו ברשת סחר פנים בינלאומית רחבת היקף. באמצעות התוכנית השניים קיבלו מידע מהותי ולא ציבורי הנוגע לרכישות פוטנציאליות של חברות בבורסה מסוחר ניירות ערך שהתגורר בשוויץ.
מלניק ופיינגולד ידעו כי המידע הזה הושג על ידי אותו סוחר באופן ישיר ועקיף מאנשים שהיו מקורבים לחברות בבורסה ולבנקי השקעות. מקורבים אלה הפרו את חובות הנאמנות שלהם ושיתפו את המידע עם אחרים, כולל הסוחר השוויצרי, בתמורה לפיצוי, והוא שיתף את המידע הזה עם מלניק ופיינגולד. השניים השתמשו במידע זה כדי לבצע עסקאות ניירות ערך במועד שהביא לרווחים של מיליוני דולרים.
1 צפייה בגלריה
דב מלניק
דב מלניק
דב מלניק
(צילום: ויקיפדיה)
במהלך קיץ 2013 נפגש אותו סוחר עם השניים והסביר להם כי יש לו מקורות רבים של "מידע מהותי ולא ציבורי" והוא יוכל לחלוק איתם את המידע הזה. בתמורה, השניים הסכימו לפצות את הסוחר על ידי רכישת ניירות ערך נוספים בשמו והעברת הרווחים מהעסקאות הללו אליו.
על פי כתב האישום, בכל מהלך הקנוניה נקטו מלניק ופיינגולד, כמו גם גורמי בנק ההשקעות של הסוחר השוויצרי ואחרים שהיו מעורבים בתכנית זו, צעדים רבים כדי להסתיר את מפעלם הבלתי חוקי, כולל באמצעות יישומי הודעות מוצפנות ובאמצעות טלפונים סלולריים לא רשומים.
מלניק ופיינגולד ניסו גם להימנע מחשיפת עיסוקם במסחר בניירות ערך באמצעות גופים וארגונים רבים מחוץ למדינה. לדוגמא, בשנת 2011, מלניק השתמש בחברה מאיי הבתולה הבריטית הממוקמת בז'נבה, שוויץ, ופתח על שמה חשבונות מסחר ו/או חשבונות בנק. במהלך תוכנית הסחר פנים, חברות מחו"ל של מלניק ופיינגולד סחרו במניות של חברות שהשניים קיבלו עליהן מידע.
השניים השתמשו באותן חברות כדי להעביר חלק מרווחיהם מסחר פנים לא חוקי לסוחר השוויצרי בהתאם להסכם שלהם איתו. בתחילה הנחו מלניק ופיינגולד את הבנקים שלהם לשלוח את הכספים לחשבון במוסד פיננסי בשווייץ שהסכים להחזיק את הכספים לטובת הסוחר. אולם לאחר זמן קצר, הבנקים של של השניים הטילו ספק במטרת העסקאות וביקשו הצדקה להעברת הכספים. בהתאם, על מנת להונות את הבנקים, השניים הסכימו שהסוחר ינפיק חשבוניות מזויפות בגין שירותי ייעוץ לגופים השונים של מלניק ופיינגולד בחוץ לארץ.
עד כה, החקירה הביאה גם להרשעתם של אנשים אחרים שהיו מעורבים בתוכנית, כולל בנקאי ההשקעות בריאן כהן, שהודה ב- 7 בינואר 2020, כי העביר באופן לא חוקי מידע הקשור ללקוחות הבנק שלו, וכן ליזם ומנהל חברת התרופות טלמאק לבדיאס, שהורשע ב- 15 בינואר 2020, בעבירה בלתי חוקית של מידע מהותי ולא ציבורי הקשורה לאריאד פרמצבטיקה.
מלניק, בן 43, הודה בעבירה אחת של הונאת ניירות ערך, שעונשה המרבי הוא 20 שנות מאסר. גזר הדין בפני השופט מררו יתקיים במועד שייקבע בהמשך.
פיינגולד, בן 42, מואשם בשורה של עבירות ביניהן קשירת קשר לביצוע הונאת ניירות ערך והלבנת הון שהעונש המירבי שלהן הוא 20 שנות מאסר.
אודרי שטראוס, פרקליטת המדינה האמריקאית במחוז דרום ניו יורק מסרה כי "האישומים שהוצגו היום מהווים צעד נוסף בפעילות נגד סחר פנים בינלאומי. משרדנו, יחד עם האף.בי.איי, יגן נמרצות על שלמות שוק ההון של מדינתנו, ללא קשר למקום שבו נגנב המידע הפנימי והיכן מועברים טיפים (של מידע) שלא כדין".
ויליאם פ. סוויני ג'וניור, עוזר המנהל האחראי מטעם האף.בי.איי בניו יורק מסר, "הגנה על השווקים שלנו מפני איומים מבית ומחוץ לארץ נותרה בראש סדר העדיפויות של חטיבת פשעי הצווארון הלבן שלנו".