סין תבצר שליטה בעליבאבא וטנסנט באמצעות מניות זהב
סין תבצר שליטה בעליבאבא וטנסנט באמצעות מניות זהב
בעקבות בריחת משקיעים זרים, הממשלה נסוגה ממדיניות הטלת סנקציות על ענקיות הטכנולוגיה ופנתה במקום זאת לרכישת נתחים קטנים בפעילותן המקומית. "מניות הניהול המיוחדות" מקנות לה מושב בדירקטוריון ופיקוח על תכנים וחבילות שכר
סין נערכת לרכישת "מניות זהב" בחטיבות מקומיות של עליבאבא וטנסנט, זאת במסגרת מהלכיה להרחיב את הפיקוח על ענקיות הטכנולוגיה הסיניות.
ברקע ההאטה הכלכלית, ממשלת סין נסוגה מהשתת קנסות וסנקציות שאפיינו את מהלכיה לריסון חברות הטכנולוגיה המובילות והביאו לבריחת משקיעים זרים. אך בעוד המדיניות הזו רוככה, הממשלה רוכשת במקום זאת נתחים קטנים בפעילות המקומית של חברות הטכנולוגיה המובילות, כפי שעשתה באחרונה עם בייטדאנס, החברה־האם של טיקטוק. המדיניות הזו מעניקה למפלגה הקומוניסטית אפשרות לשמור על מעורבות משמעותית בפעילות החברות הללו, באופן מיוחד בתוכן שהן משדרות למיליוני סינים.
האחזקות הללו, בדרך כלל 1% מהפעילות המרכזית של חברות האינטרנט, משתוות למעמד "מניות זהב", שכן הן מקנות זכויות מיוחדות בהחלטות עסקיות מסוימות. בסין, הן ידועות כ"מניות ניהול מיוחדות", ומאז 2015 הפכו למכשיר נפוץ המשמש את הממשלה כדי להשפיע על פלטפורמות חדשות פרטיות וחברות תוכן. זו היתה המטרה של רגולטור האינטרנט כאשר רכש אחזקה בחטיבה של עליבאבא מוקדם יותר החודש - כך לפי גורמים המעורבים בנושא. ישות הפועלת תחת קרן השקעות שהוקמה על ידי מנהל הסייבר הסיני (CAC) רכשה 1% מחברה־בת של עליבאבא - לוג'יאו אינפורמיישן טכנולוג'י הפועלת בגוואנז'ו, ב־4 בינואר, כך לפי מסמכים עסקיים.
לפי הגורמים המעורים בנושא, הזרוע הממשלתית רכשה את המניות כדי להדק פיקוח על התכנים של חטיבת הסטרימינג בווידיאו של ענקית המסחר המקוון, יוקו, ומנוע החיפוש שלה UCWeb. במסגרת העסקה מונה חבר חדש לדירקטוריון, ז'ו מו. ל־CAC גורם רשמי בשם זה. בשלב זה לא ברור אילו זכויות תקבל הממשלה בחלק גדול מהעסקאות הללו, אך רגולטור התקשורת הסיני יעץ ב־2016 לארגונים ממשלתיים הרוכשים מניות ניהוליות כאלה לדרוש לכל הפחות 1% מהאחזקות, מושב בדירקטוריון ואת הזכות לפקח על התכנים.
פרטי התוכנית הממשלתית לרכישת מניות זהב בטנסנט נמצאים עדיין בשלבי דיון, אך יכללו רכישת נתח מאחת החברות־הבנות המרכזיות של הקבוצה הפועלות בסין, כך לפי שלושה גורמים שונים שתודרכו בנושא. "המדינה לא הולכת לשום מקום, מדובר בטרנד העתידי", ציין אחד מאותם גורמים. גורם נוסף המקורב לטנסנט אמר כי הקבוצה פועלת כדי להביא לכך שישות ממשלתית מאזור המטה שלה בשנז'ן תרכוש את המניות, במקום לערב את הקרן הממשלתית בבייג'ינג, זו שרכשה נתחים בחטיבות של עליבאבא, בייטדאנס והרשת החברתית ווייבו, המקבילה הסינית לטוויטר. גורמים רשמיים בסין השתמשו במגוון של ארגונים ממשלתיים כדי לרכוש את האחזקות הללו. בכירים בחברת שירותי הסטרימינג ביליבילי הנסחרת בנאסד"ק מקדמים כעת רכישת מניות באחת החברות־הבנות על ידי גוף ממשלתי בשנגחאי.
מסמכים שהגיעו לידי ה"פייננשל טיימס" מפרטים כיצד הסדר מניית הזהב עובד עבור בייטדאנס. המסמכים מראים כיצד הממשלה הידקה אחיזה בחברה־האם הסינית של טיקטוק באפריל 2021. קרן הקשורה ב־CAC הצטרפה לשתי קבוצות ממשלתיות אחרות ושילמה שני מיליון יואן עבור 1% בחטיבה המקומית, בייג'ינג בייטדאנס טכנולוג'י. דרך ישות בשם וואנג־טו־ז'ונגוון, החברות הממשלתיות קיבלו את הזכות למנות אחד מבין שלושה דירקטורים של בייג'ינג בייטדאנס, כאשר גורם רשמי מטעם המפלגה הקומוניסטית, וו שוגאנג, מונה לדירקטוריון. וו עמד בעבר בראש חטיבה של CAC המפקחת על פרשנות מקוונת ובמסגרת זו נהג לבקר במטות של חברות ברחבי סין שם קיים סדנאות על המפלגה ונשיא סין שי ג'ינפינג.
וו עלה לכותרות לפני כעשור עם ציוץ בחשבון הווייבו הפרטי שלו — "יש לי רק משאלה אחת, שיום אחד אוכל לכרות את ראש הכלב" של הסינים הליברלים עם ההשקפות המערביות. שהבוגדים הסינים המטיפים ל'זכויות אדם וחירות' כביכול, יילכו לעזאזל!". בתפקידו כדירקטור בחטיבה הסינית המרכזית של בייטדאנס, וו ראשי לקבל החלטות בנושאי "אסטרטגיה עסקית ותוכניות השקעה", מיזוגים ורכישות, הקצאת רווחים ובחירת שלושת המנהלים הבכירים ביותר, כמו גם חבילות התגמולים שלהם — כך לפי מסמכי החברה.
בעוד שני הדירקטורים האחרים של בייג'ינג בייטדאנס יכולים להצביע נגד החלטת וו בנושאים מסוימים, וו קיבל את זכות הווטו על התכנים של פלטפורמות המדיה של בייטדאנס בסין. הפלטפורמות הללו כוללות את אפליקציית החדשות Jinri Toutiao ואת האפליקציה־האחות של טיקטוק, Douyin, כאשר וו רשאי למנות את המצנזר הראשי של הקבוצה, המוגדר בקבוצות האינטרנט הסיניות כעורך הראשי. "מינוי או פיטורים של העורך הראשי מחייבים אישור של הדירקטור", כך בתקנות החברה. עוד מראים המסמכים, כי וו קיבל את הזכות לעמוד בראש "ועדת בטיחות תוכן" שהוקמה בבייג'ינג בייטדאנס, או לחילופין למנות את יו"ר הוועדה. אספות דירקטוריון יתקיימו לפחות פעם ברבעון או לבקשת וו.
בשנה שעברה, בכירים בחברה־האם של טיקטוק שינו את שמה של החטיבה בבייג'ינג ל־דויין אינפורמיישן סרוויס והשמיטו את "בייטדאנס" בניסיון לבדל את פעילות סין ואת וו מהמוצרים הגלובליים שלה - כך לפי גורמים שתודרכו בנושא. לפי בייטדאנס, החטיבה החזיקה ברישיונות עבור Douyin ו־Toutiao ו"אין לה כל בעלות, נראות או השפעה על פעילות בייטדאנס הגלובלית". טנסנט ו־Kuaishou סירבו להגיב. עליבאבא, ווייבו וביליבילי לא נענו לפניות לתגובה, כך גם CAC.