סגור
לינה קאן
לינה קאן (צילום: בלומברג)

ניתוח
כצפוי, נציבת הסחר האמריקאית פתחה חזית מול אמזון

לינה קאן, שמונתה לתפקיד בעקבות מאמר אקדמי המבקר מונופולים כמו אמזון, נערכת להגיש תביעת הגבלים עסקיים נגד ענקית הסחר המקוון באביב הקרוב. התביעה צפויה להתבסס על חקירות שמנהלת הנציבות בשנים האחרונות

אם לא הספיקו הביצועים המאכזבים ב־2022, עננה שחורה נוספת נאספת בימים אלו מעל ראשה של אמזון, בדמות תביעת הגבלים עסקיים חדשה שנציבות הסחר הפדרלית (FTC), רגולטור התחרותיות של ארה"ב, מתעתדת להגיש באביב הקרוב נגד ענקית הסחר המקוון.
לפי דיווח של סוכנות בלומברג, האישום שבלב התביעה, וכן מועד הגשתה, נמצאים עדיין בשלבי גיבוש. ואולם, אין זה מפתיע שהחברה נמצאת על הכוונת של ה־FTC. ראשת הנציבות לינה קאן זכתה לפרסום עולמי (עד כמה שמשפטנית בתחום ההגבלים העסקיים יכולה להיות מפורסמת) בעקבות מאמר שכתבה ב־2017 בעודה סטודנטית למשפטים באוניברסיטת ייל תחת הכותרת Amazon’s Antitrust Paradox, ובה הסבירה שהתפיסה המקובלת של רגולציית תחרותיות, שבוחנת תחרות בראי הבלעדי של טובת הצרכן, לא מתאימה לעידן המודרני שבו חברות כמו אמזון יכולות לייצר מונופול שפוגע בתחרות, ובטווח הארוך בצרכנים, גם אם המחירים נשארים נמוכים לזמן רב.
מאמרה של קאן הפך אותה לדמות מוכרת בתחום, והיה אחד הגורמים להחלטות של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן למנות אותה לעמוד בראש ה־FTC. לאור זאת, היתה זו רק שאלה של זמן עד שתהפוך את אמזון למטרה מרכזית של פעילותה.
התביעה תתבסס ככל הנראה על כמה חקירות מקבילות שמנהלת ה־FTC נגד אמזון בשנים האחרונות. אלו כוללות בדיקה של הפעילות הקמעונאית של החברה, שהחלה עוד בתקופת כהונתו של הנשיא דונלד טראמפ, והתרחבה גם לעסקאות רכישה שלה (ובראשן העסקה בסך 8.45 מיליארד דולר לרכישת MGM) ומדיניות הביטול של שירות אמזון פריים. כן הסוכנות בוחנת את העסקה לרכישת חברת שירותי הבריאות 1Life Healthcare תמורת 3.5 מיליארד דולר, ואת עסקת ה־1.65 מיליארד דולר לרכישת מפתחת הרומבה, iRobot. כך לפי מקורות עם ידע בנושא שאמרו את הדברים לבלומברג.
היבט אחר של פעילות החברה שיכול לעמוד במוקד התביעה הוא מערכת היחסים של אמזון עם מוכרי צד ג' בפלטפורמה שלה. בשנים האחרונות התפרסמו כמה דיווחים שלפיהם אמזון מנצלת את המידע הפנימי שהיא מחזיקה על פעילות המוכרים שלה במטרה לזהות מוצרים מצליחים, לייצר להם חיקויים זולים יותר, וכך לדחוק את המוכרים החוצה מהשוק שלעתים יצרו הם בעצמם. טענות אלו כבר היו בסיס לחקירה נגד אמזון באיחוד האירופי, שהסתיימה בדצמבר בהסדר טיעון, שבמסגרתו התחייבה החברה להפסיק לעשות שימוש במידע לא פומבי שהיא אוספת על מוכרים עצמאיים לטובת פיתוח וקידום מוצרים מתחרים משלה.
במקביל העלו מוכרים טענות שלפיהן אמזון מענישה סוחרים שמציעים מוצרים זהים במחירים נמוכים יותר באתרים אחרים, ובכך למעשה גורמת לעליית מחירים בפלטפורמות מתחרות. טענות אלו נמצאות בלב תביעה שהגישה קליפורניה נגד אמזון ב־2019, ושעודה מתנהלת. לפי בלומברג, ה־FTC נמצאת בקשר עם משרד התובע הכללי של קליפורניה, וקיים תיאום בחקירות של שני הגופים. עוד טענו מוכרים, שאמזון מחייבת אותם להשתמש בשירותי השילוח היקרים שלה, מה שמאלץ אותם לגבות מחירים גבוהים יותר מלקוחות. חיבור מחייב בין גישה לפלטפורמה של אמזון לשימוש בשירותי הלוגיסטיקה שלה יכול להיחשב כהפרה של חוקי הגבלים עסקיים.
פרקטיקות אלו, בחלקן או כולן, יכולות לעמוד במרכז התביעה של ה־FTC. ואף שלא ידוע עדיין מה תדרוש הנציבות מבית המשפט, בקשה לפרק את אמזון לגופים נפרדים אינה בלתי סבירה; הנציבות כבר עשתה זאת בתביעת הגבלים עסקיים שהגישה נגד מטא.
תחת קאן מפגינה ה־FTC רוח לוחמנית שלא נראתה בסוכנות עשורים רבים, אם בכלל, בפרט בכל הנוגע לחברות הטכנולוגיה. ה־FTC עתרה בדצמבר לבית המשפט בדרישה למנוע ממיקרוסופט לרכוש את ענקית הגיימינג אקטיוויז'ן בליזארד, ומנהלת תביעה נגד מטא בדרישה לחסום רטרואקטיבית את רכישות ווטסאפ ואינסטגרם וכן למנוע ממנה להשלים רכישה של סטארט־אפ בתחום המציאות המדומה. אף אחד ממהלכים אלו לא הבשיל עדיין להישגים מוצקים — ההתנהלות בתביעות מסוג זה יכולה להימשך שנים ואף יותר מעשור — אבל הם מסמנים כיוון ברור: לינה קאן לא עושה חשבון לאף אחד. ועכשיו, מגיע גם תורה של אמזון.