סגור

הטריק של המסעדות: המנות מתכווצות, אבל המחיר נותר ללא שינוי

יושבים במסעדה ומרגישים שהמנה שקיבלתם הצטמקה? זה לא פרי הדמיון שלכם, לפחות לא בארצות הברית, שם המנות המוגשות במסעדות הולכות ונהיות קטנות יותר. כך למשל בסניפי סאבווי הפחיתו את כמות הבשר בכריכי עוף, בדומינו'ס צמצמו את כמות הכנפיים במנה מ-10 ל-8, ובברגר קינג הפחיתו בצורה דומה את כמות הנאגטס

יושבים במסעדה ומרגישים שהמנה שקיבלתם הצטמקה? זה לא פרי הדמיון שלכם, לפחות לא בארצות הברית, שם המנות המוגשות במסעדות הולכות ונהיות קטנות יותר. בסוכנות הידיעות בלומברג כבר העניקו לתופעה את השם "כיווצפלציה" (shrinkflation – הלחם של המילים "כיווץ" ו"אינפלציה"), שמציין שהמנות מתכווצות אבל המחיר נותר ללא שינוי ואפילו עולה.

המסעדות בארצות הברית מתמודדות כמו כולם עם עליית מחירי המזון והדלק ועם האינפלציה שטיפסה במדינה לשיא של 40 שנה. בהתאם לכך המסעדות העלו ברובן מחירים. לפי נתונים ממשלתיים שפורסמו בשבוע שעבר, מחירי המזון במסעדות עלו ב-7.2% בשנה האחרונה, והחשש בקרב המסעדנים הוא שהעלאות נוספות יבריחו את הסועדים. לכן התחילו לחפש אסטרטגיות אחרות, ובהן צמצום המנות. כך למשל בסניפי סאבווי הפחיתו את כמות הבשר בכריכי עוף, בדומינו'ס צמצמו את כמות הכנפיים במנה מ-10 ל-8, ובברגר קינג הפחיתו בצורה דומה את כמות הנאגטס.

1 צפייה בגלריה
ברגר קינג בורגר קינג מזון מהיר
ברגר קינג בורגר קינג מזון מהיר
ברגר קינג
(צילום: בלומברג)

במסעדות מהמרים שהלקוחות יתמודדו בצורה טובה יותר עם הפחתה של כמות הצ'יפס או המילוי בכריכים מאשר עם העלאה נוספת של המחירים. לדברי ניילה אורדבאייבה, מרצה לשיווק בבוסטון קולג', מדובר באסטרטגיה שנוטה לעבוד, מכיוון שהמוח שלנו לרוב לא מעבד את השינוי בגודל. "אנשים לא תמיד מעריכים נכון שינויים בגודל", הסבירה. "הם כן שמים לב לשינויים במחיר".
עם זאת, בסאבווי טענו כי הפחתת העוף בכריכים "משקפת את המאמצים המתמשכים שלנו לשפר את המנות ואינה תגובה לאינפלציה".
מלבד צמצום המנות, במסעדות נוקטים עוד צעדים כדי להתמודד עם העלויות הגדלות, כמו בחירה בנתחי בשר זולים יותר.
ברשת הסטקיות J. Alexander’s, המונה כ-20 סניפים, החלו להשתמש בעודפים ממנות של פילה מיניון, שבעבר היו זורקים לפח, כתוספת לצ'יזברגרים, ואף משתמשים בהם במנות חדשות. "בגלל האינפלציה", הודה מנכ"ל הרשת ג'ים מאזאני, "היום אנחנו משתמשים ממש בכל המוצר כולו".
בכל מקרה תופעת צמצום המנות צפויה ככל הנראה להימשך ,שכן מחירי המזון צפויים לעלות השנה בארצות הברית ב-5%-6%, כך לפי הערכות משרד החקלאות.
"לפעמים זה מתסכל אותי", אמר בריאן סטוטלנד משיקגו, שסיפר שלאחרונה מנת פתיחה ב-20 דולר ומנה עיקרית במחיר של 32 דולר מגיעות פחות או יותר באותו הגודל. "אבל אני מניח שזה עניין של הכלכלה המשובשת, ואז מבינים".