לראשונה כמלך: צ'רלס הגיע לארמון בקינגהאם; 96 מטחי כבוד נורו לזכר אליזבת
לראשונה כמלך: צ'רלס הגיע לארמון בקינגהאם; 96 מטחי כבוד נורו לזכר אליזבת
המלך צ'רלס, שהחליף אתמול את אמו, עזב את טירת בלמורל שבסקוטלנד והגיע ללונדון. בהמשך ייפגש עם ליז טראס, שרק בשלישי נכנסה לנעליו של בוריס ג'ונסון. הוא לחץ יד לאזרחים הרבים שחיכו לו ברחבה, בזמן שהפרלמנט כינס ישיבת אבל. פעמוני כנסיות צלצלו, וברחבי בריטניה ירו התותחים מטח על כל שנת חיים של המלכה. מקרון ספד לאליזבת באנגלית: "היא הייתה ה-מלכה"
ממשלת בריטניה הכריזה בצהריים (שישי) כי החלה תקופת האבל הרשמית על מותה של המלכה אליזבת השנייה, שהלכה אתמול לעולמה, וכי האבל הלאומי יימשך עד לתום היום שבו תובא למנוחות. המועד המדויק של ההלוויה טרם נקבע, אך מעריכים כי תתקיים ב-19 בספטמבר. המלך החדש, צ'רלס השלישי, יצא בצהריים יחד עם רעייתו קמילה מטירת בלמורל שבסקוטלנד, שם שהו אתמול לצד המלכה ברגעיה האחרונים, ונחת בבסיס צבאי ליד לונדון. הוא נסע בשיירה לרחבת ארמון בקינגהאם - אליו הגיע לראשונה כמלך. האזרחים הרבים שמילאו את הרחבה לחצו את ידיו, חילקו לו פרחים, והוא ורעייתו המלכה קמילה עברו ליד זרי הפרחים והמכתבים הרבים שהונחו בכניסה לארמון.
אחר הצהריים ייפגש המלך צ'רלס עם ראש הממשלה החדשה, ליז טראס, שמונתה לתפקיד על-ידי אמו רק לפני שלושה ימים. הפרלמנט הבריטי התכנס בצהריים לישיבת אבל, וכינוסים דומים לזכר המלכה הוא יערוך גם בהמשך סוף השבוע. בבריטניה ממתינים לנאומו המוקלט של צ'רלס הערב, שיהיה נאומו הראשון לאומה כמלך. הנאום צפוי להיות משודר בסביבות השעה 20:00 שעון ישראל.
בשעות האחרונות יוצאים לדרך הטקסים הרשמיים לזכר המלכה, טקסים שרבים כמותם צפויים להתקיים בחודש הקרוב. במקביל לפתיחתה של ישיבת הפרלמנט בלונדון נשמעו בשעה 14:00 צלצולי פעמונים בכנסיות בכל רחבי בריטניה. שעה לאחר מכן, בשלל מקומות ואתרים צבאיים בממלכה, ציינו תותחנים את מותה של המלכה בירי 96 מטחי כבוד של תותחים – אחד לכל אחת משנות חייה.
בתוך כך, המוני בריטים ותיירים ממשיכים לפקוד את הארמונות והטירות של משפחת המלוכה, והם מניחים פרחים ומכתבי פרידה לזכר אליזבת. בין המנחמים שהגיעו לפני הצהריים לרחבת ארמון בקינגהאם הייתה למשל רוז, שרק לפני ימים אחדים איבדה את אביה, וכעת התבשרה שגם המלכה איננה: "אני מתאבלת גם על אבא שלי וגם על המלכה", אמרה בדמעות ל"גרדיאן". "היא עשתה עבודה כל כך נהדרת עבור המדינה שלנו. אני מכבדת את האמונה הנוצרית שלה, ואני כל כך מצטערת על כך שאיבדנו מלכה נהדרת שכזו".
שני מנחמים אחרים, ג'יין וגלן, הגיעו ללונדון לסוף השבוע, וסיפרו לעיתון שלא הצליחו לקנות זר פרחים בדוכנים הסובבים את הארמון, משום שכל הזרים אזלו: "רצינו פשוט לבוא, כי היא הייתה משמעותית כל כך עבור כולם". מנחמים הגיעו הבוקר גם אל טירת בלמורל שבסקוטלנד, הטירה שבה הלכה אתמול המלכה לעולמה: "היא הייתה יותר מאשר רק סמל בריטי, היא הייתה סמל עולמי", אמרה טוני, תיירת בת 55 מטנסי הנופשת בסמוך. היא ובנותיה הניחו פרחים בשערי הטירה: "כל האמריקנים אהבו את המלכה, והיא תיזכר כמי שחיה חיים שהוקדשו לשירות הציבור ולמדינה הזו".
בכל רחבי בריטניה מונפים היום הדגלים בחצי התורן, אבל מחר, אחרי הכתרתו הרשמית של צ'רלס השלישי למלך, הם יועלו לראש התורן כדי לציין את המלכתו, ובחלוף 24 שעות יורדו שוב ויישארו בחצי התורן עד ליום שאחרי הלוויית המלכה. ההלוויה תיערך במועד כלשהו במהלך השבועיים הקרובים. המלכה המנוחה עצמה אמורה להיות מועברת בעוד יומיים מטירתה בסקוטלנד ללונדון, שם יונח ארונה לכמה ימים בקתדרלה, עד להלווייתה במנזר ווסטמינסטר. שלל אירועים שתוכננו לימים הקרובים ברחבי הממלכה בוטלו, ובצהריים הודיעה גם הפרמיירליג האנגלית, ליגת הכדורגל הבכירה באנגליה, כי כל משחקי סוף השבוע הקרוב נדחים.
תנחומים ממשיכים לזרום היום אל בריטניה מרחבי העולם. קנצלר גרמניה אולף שולץ הצהיר בצהריים כי ארצו מצטרפת לאבלם של הבריטים, ושיבח את המלכה על התפקיד שמילאה בתהליך הפיוס בין גרמניה לבריטניה אחרי מלחמת העולם השנייה. "המלכה גילמה את הטוב ביותר של המורשת האירופית המשותפת שלנו, של הדמוקרטיה ושל שלטון החוק", אמר. נשיא צרפת עמנואל מקרון פרסם סרטון מיוחד שבו הוא פונה אל העם הבריטי באנגלית: "עבורכם היא הייתה המלכה שלכם, עבורנו היא הייתה ה-מלכה, בה"א הידיעה. היא תהיה אתנו לנצח".
מילים יפות השמיע על המלכה גם הקרמלין, אף שבריטניה היא בימים אלה מהיריבות החריפות ביותר של רוסיה בזירה המדינית והצבאית, על רקע המלחמה באוקראינה. דוברו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, דמיטרי פסקוב, אמר שלעם הרוסי היה כבוד רב למלכה, לחוכמתה ולסמכותה, אך גם צירף עקיצה: "תכונות כאלה מוצאים מעט מאוד בזירה הבינלאומית כרגע". הדובר פסקוב הבהיר כי לפוטין אין כוונה להגיע להלוויית המלכה, הודעה לא מפתיעה בהתחשב בכך שהנשיא הרוסי נחשב לאישיות לחלוטין בלתי רצויה במדינות המערב בימים אלה.
מחוות לאליזבת השנייה נצפו אמש והלילה במדינות רבות בעולם. תמונותיה התנוססו לא רק בכיכר פיקדילי בלונדון, אלא גם בכיכר טיימס בניו יורק. פרחים הונחו מול הקונסוליה הכללית של בריטניה בעיר. במסעדת "תה וסימפתיה" בניו יורק, מסעדה המגישה מיני מזונות בריטיים, הגיעו לקוחות ללגום כוס תה לזכרה כמעשה הוקרה. "זה כאילו אמא שלך מתה, כי גדלנו איתה ועם המשפחה שלה", הסביר ניק פרי, הבעלים של המקום. "כל כך הרבה אנשים הגיעו לכאן היום דומעים. גברים, אמריקנים". בוושינגטון הורדו דגלי ארה"ב לחצי התורן.
מותה של המלכה צוין הלילה גם במדינות אחרות. בברלין הונחו פרחים והודלקו נרות ליד שגרירות בריטניה, ובוונציה נוגן "אלוהים נצור את המלכה", המנון בריטניה, ליד בנייני הפסטיבל של העיר. בפריז כובו בחצות הלילה האורות במגדל אייפל כאות כבוד למלכה המנוחה. בברזיל הואר פסל ישו, המשקיף על ריו דה ז'ניירו, באדום, בכחול ובלבן, ואוסטרליה הודיעה כי תאיר בצבעי בריטניה את בית האופרה. בניו זילנד, אף היא אחת המדינות שעליהן שולט באופן רשמי מלך בריטניה, ציינו אנשי צבא את מות המלכה בריקוד האקה מסורתי באנדרטה להרוגי המלחמה באוקלנד.