סגור
מחאות ב סין
הפגנה נגד סגרי קורונה, היום בבייג'ינג. "יבוא חיסונים זרים עלול להביך את הממשל" (צילום: REUTERS/Thomas Peter)

מלכוד הקורונה הסיני: פתיחת הכלכלה תזניק את התמותה

הציבור הסיני הותש משלוש שנים של סגרים ויצא להפגין נגד מדיניות היד הקשה של שי ג'ינפינג. בינתיים, התחלואה מזנקת בגלל שימוש בחיסונים לא יעילים. השווקים הגיבו בירידות מחשש להאטה נוספת בכלכלת הענק

אחרי קרוב לשלוש שנים של סגרים מחמירים וסבבים אינסופיים של בדיקות קורונה, הציבור הסיני הגיע לקצה גבול היכולת. בימים האחרונים שוטף את רחובות הערים הגדולות גל של הפגנות המופנות נגד הנשיא שי ג'ינפינג ומדיניות האפס קורונה שהנהיגה ממשלתו.
הטריגר להתפרצות הזעם, אשר לפי משקיפים היא הדרמטית ביותר מאז ההפגנות בכיכר טיאננמן ב־1989 שהובילו לטבח אזרחים בידי הצבא הסיני, היתה דליקה שפרצה במגדל מגורים בעיר שינז'יאנג בצפון מערב המדינה. עשרה בני אדם נספו באסון, שארע לפי הטענות בשל תקנות הקורונה, שמנעו גישה של כוחות ההצלה. אך ההפגנות שהתפשטו בין השאר בווהאן, בייג'ינג ושנגחאי, הן ביטוי לתסכול הרב לנוכח המחיר החברתי והכלכלי הכבד שגובה מדיניות הקורונה, זאת בעוד העולם חזר לחיים רגילים. המראות של המוני אוהדי כדורגל המשתתפים באירועי המונדיאל בקטאר, הוסיפו דלק למדורה.
גל המחאות מתפרץ ברקע זינוק במספר מקרי הקורונה, שרשמו שלשום שיא יומי חדש. התחלואה הגבוהה נרשמת גם נוכח היעילות הנמוכה של החיסונים הסיניים ורמת התחסנות נמוכה של האוכלוסייה המבוגרת, החוששת מתופעות לוואי. לפי הערכות שפרסמה סוכנות בלומברג, אם ירוככו תקנות הקורונה, 5.8 מיליון סינים צפויים להגיע לטיפול נמרץ, היקף שיוביל למשבר חמור.
השווקים הגיבו בירידות להתפשטות ההפגנות, זאת בצל החשש כי תירשם האטה נוספת בכלכלה השנייה בגודלה בעולם. מדד האנג סנג איבד היום 4.6%, מדד CSI300 הסיני השיל 2.8%, וה־KOSPI 200 הדרום קוריאני נחלש ב־1.35% במסחר המוקדם. מדד Stoxx 600 האירופי איבד בתחילת המסחר 0.9% וכך גם ה־S&P 500. בצל החשש לירידה בביקושים לנפט, צנח מחיר חבית ברנט ב־3% ל־81.18 דולרים.
"התסיסה החברתית בסין היא בבחינת בוחן מציאות עבור המשקיעים", כך לפי עמנואל קאו, ראש מחלקת אסטרטגיית ניירות ערך בברקליס, שאמר את הדברים ל"פייננשל טיימס". "התקווה שסין תיפתח מחדש היתה חלק מנרטיב סוף השנה השורי. משקיעים מבינים כעת שללא קשר להחלטות הממשל לגבי מדיניות אפס קורונה, זה לא הולך להיות פשוט".
הנעלם הגדול הוא, כיצד תגיב ממשלתו של שי. מוקדם יותר החודש פרסמה הממשלה 20 תקנות שאמורות לעודד את הרשויות המקומיות להגמיש את מגבלות הקורונה. עם זאת, היעד הלאומי נותר עדיין מיגור הנגיף — משימה שנראית בלתי אפשרית ללא חוקים מחמירים. הקלת הסגרים תתפרש כהפגנת חולשה מצד שי. במקביל, רכישת חיסונים מערביים תיתפס כפגיעה בגאווה הלאומית.
"לממשלה יש כאן דילמה", אמר ראנה מיטר, מומחה לתולדות סין המודרנית באוניברסיטת אוקספורד, שאמר את הדברים לבי.בי.סי. "האם הם ייבאו חיסונים זרים, מה שעלול לגרום למבוכה לממשל, או שינסו להחזיק את הקווים ללא תאריך יעד לסיום מדיניות הסגרים".
ענקית הטכנולוגיה אפל כבר משלמת את המחיר. בעקבות שמועות שנפוצו במתחם פוקסקון בז'נגז'ו, לפיהן דייריו ישמשו כעכברי מעבדה כדי לבדוק את השלכות ביטול מדיניות אפס קורונה, עובדים ברחו בהמוניהם, וכעת צפויה אפל לגירעון של 6 מיליון מכשירי אייפון 14 פרו, פי שניים מההערכות שמסרה בתחילת החודש.
הניסיון של מדינות אחרות, כמו סינגפור ואוסטרליה, שעברו ממדיניות אפס קורונה לחיים לצד הנגיף, מראה כי הקלת המגבלות תוביל לזינוק בתחלואה ובתמותה. זהו תרחיש שהממשל הסיני עדיין מסרב לקבל, שכן תמותה גבוהה עלולה לעורר תסיסה חברתית.
בינתיים, הממשל מנסה לטשטש את היקף המחאה באמצעות מתקפת תכנים פורנוגרפיים. חשבונות רדומים המזוהים עם ממשלת סין התעוררו שלשום והחלו להציף את טוויטר בקישורי ספאם לשירותי ליווי, זאת לצד שמות הערים שבהן התקיימו הפגנות. הצוות האחראי על ניטור תכני תעמולה, שהתכווץ מאז נרכשה הפלטפורמה בידי אלון מאסק, נאלץ להתמודד עם מבול של תכנים מפוקפקים, ומשתמשים התקשו מאוד למצוא סרטונים שתיעדו את אירועי הימים האחרונים.