FTרוסים מציעים בארטר חירום: קח בית בלונדון, תן בית בדובאי
FT
רוסים מציעים בארטר חירום: קח בית בלונדון, תן בית בדובאי
נכסי יוקרה לונדוניים מוצעים בהנחות מפליגות בתמורה לבתים חדשים בדובאי בניסיון לעקוף את ההגבלות הפיננסיות שהשית המערב. עורך דין באמירויות: "זה חוקי לגמרי". מאז פרוץ הלחימה הפכה דובאי למקלט המועדף על בעלי ההון הרוסים
רוסים אמידים מנסים להחליף את נכסי היוקרה שלהם בלונדון בבתים בשווי מיליוני ליש"ט בדובאי, זאת בניסיון למצוא דרכים חדשניות לעקוף את ההגבלות הפיננסיות שהושתו מאז החלה הפלישה לאוקראינה.
רשימה של נכסים, ביניהם אחוזה בנייטסברידג' בשווי 34 מיליון ליש"ט ודירת ארבעה חדרים באיטון סקוור עם מחיר מבוקש של 8 מיליון ליש"ט, מוצעת בשבועות האחרונים ללקוחות פוטנציאליים על ידי סוכני נדל"ן יוקרה באמירויות.
הבתים מוצעים למכירה על ידי רוסים המוכנים לעשות עסקאות בארטר לנכסיהם בלונדון בתמורה לבית חדש בדובאי, זאת כדי להתחמק מההגבלות שהושתו על העברות בנקאיות ומסנקציות פיננסיות נוספות, כך לפי אנשים המעורים בעסקאות. לדבריהם, הם גם מציעים לקונים הפוטנציאלים הנחות גדולות על הנכסים הבריטיים על מנת להצליח ולהשלים את העסקאות.
עסקאות החלפת הבתים, שמידת הלגיטימיות שלהן שנויה במחלוקת, הן הניסיון האחרון עד כה שעושים רוסים בעלי ממון כדי לעקוף את הסנקציות, זאת ברקע תסכולם מהמערכת הפיננסית המערבית מאז החלה הפלישה לאוקראינה ב־24 בפברואר. כאלף אנשים וחברות נפגעו עד כה מהסנקציות, ורבים אחרים נאלצים להתמודד עם בדיקות מעמיקות יותר וקשיים בביצוע העברות הון ופתיחת חשבונות בנק. אולם, בדובאי צצו ספקות לגבי האופן שבו ניתן יהיה לרקוח את העסקאות הללו, כמו גם תהיות לגבי מידת הנכונות של תושבי האמירויות להסתכן בעסקאות מסוג זה.
"אני בספק אם הדבר הזה יוכל לעבוד, יש פשוט יותר מדי מסמכים שצריך להציג בלונדון", הגיב איש עסקים בדובאי שקיבל את הרשימה מידי סוכן נדל"ן. "אבל זה ממחיש את המהלכים שהם מוכנים לנקוט כדי לעקוף את המערכת הפיננסית". לפי עורך דין הפועל בדובאי, יתעוררו קשיים בביצוע העסקאות, מכיוון שכל עסקה תידרש למס בולים ולתשלומים נוספים בשני תחומי השיפוט. עם זאת, יש שציינו שכל עוד לא הושתו סנקציות על המוכר הרוסי, ניתן יהיה להנדס את העסקאות הללו בצורה יעילה, זאת בהנחה שחוזי הרכישה נחתמים אצל שני הצדדים. "זה חוקי לגמרי", טען עורך דין נוסף מדובאי.
מאז החלה הלחימה הפכה דובאי למקלט המועדף על עשירי רוסיה. באיחוד האמירויות הקפידו לשמור על ניטרליות והתחייבו כי הנסיכות תישאר פתוחה לעסקים עבור רוסים ואוקראינים שנמלטים מאימי המלחמה. "אנחנו חווים עלייה בלקוחות הרוסים מאז תחילת המלחמה ובעקבות זאת הקמנו מחלקה ייעודית", כך לפי מייקל קורטבאווי, שותף בפירמת עורכי הדין מדובאי BSA אחמד בן חזים ושות'. לדבריו, סגירת השלוחות של פירמות בינלאומיות במוסקבה יצרה מאגר של אנשים מוכשרים הזמינים לעבודה.
עבדאללה אלאג'אג'י, מייסד חברת הנדל"ן דריבן פרופרטיז מדובאי, מסר כי הפירמה שלו חוותה עלייה חדה בשווי העסקאות השנה, בעיקר בנכסים בשכונות יוקרה ובסמוך לחוף. "אנחנו בהחלט רואים עלייה בפעילות, בשווי העסקאות ובנפח המכירות, וזה נובע בין השאר מהקונים הרוסים", אמר.
הרוסים מבצעים העברות של סכומי כסף גדולים, זאת אף שבבנק המרכזי של האמירויות קראו למוסדות הפיננסיים "לנהל את החשיפה שלהם לסיכונים הנלווים לתוכנית הסנקציות הפיננסיות החד־צדדית ולהגבלות שהושתו על ידי מדינות אחרות". באיחוד האמירויות אוכפים את הסנקציות של האו"ם, אך לא את הסנקציות שהשיתו מדינות כמו ארה"ב, בריטניה, האיחוד האירופי או שוויץ.
חוסר הנכונות של חלק מהבנקים להתמודד עם הסיכונים הגבוהים יותר הנלווים לטיפול ברוסים יצרה קושי עבור הרוסים המגיעים לאמירויות, במיוחד אלה שאין ברשותם הון רב להשקעה. הקשיים כוללים עיכובים בהעברת הון מאירופה ובעיות בפתיחת חשבונות בנק באמירויות.
ההחלטה שקיבל בחודש מרץ הארגון הבינלאומי לאיסור הלבנת הון (FATF) להוסיף את האמירויות לרשימת "הכסף המלוכלך" שלו, סיבכה אף יותר את המצב, שכן הרשויות מעוניינות להראות שהן מצייתות לחוקים. הזרימה של כסף רוסי תהווה "מבחן גדול שמגיע זמן קצר לאחר החלטת ה־FATF", אמר בכיר במערב.