סגור

פיץ': ארה"ב עלולה לספוג הורדת דירוג ראשונה מזה עשור

סוכנות הדירוג התייחסה למאבק בין הדמוקרטים והריפובליקנים בוושינגטון סביב העלאת תקרת החוב, ומזהירה שהדירוג המושלם של ארה"ב - AAA - נמצא בסכנה אם לא יושג פיתרון

סוכנות דירוג האשראי פיץ' הזהירה אתמול (ו') כי המאבק בין הדמוקרטים והריפובליקנים בוושינגטון סביב העלאת תקרת החוב הפדרלי עלול לאלץ את החברה להוריד את דירוג האשראי המושלם AAA של ארה"ב. אם אכן המחוקקים לא יגיעו לפתרון בעניין, ארה"ב עלולה להגיע לחדלות פירעון על האג"ח שלה.

"כישלון המאמצים האחרונים בעניין מצביע על כך שהמבוי הסתום הנוכחי הוא בין הממושכים ביותר מאז 2013", כך לפי החברה בציטוט מכתבה ב-CNN.
במהלך המאבק בשנת 2011 סביב תקרת החוב הורידה S&P את הדירוג של ארה"ב לראשונה, אך פיץ' ומודי'ס הותירו אותו על AAA. פיץ' שומרת על אופק שלילי לכלכלת ארה"ב מאז שנת 2020.

1 צפייה בגלריה
הקפיטול ב וושינגטון ארצות הברית
הקפיטול ב וושינגטון ארצות הברית
הקפיטול בוושינגטון
(צילום: גטי אימג'ס)

פיץ' מהדהדת למעשה את דבריה של חברת הדירוג S&P מיום חמישי, והיא סבורה שתקרת החוב תועלה או תוקפא "בזמן המתאים בכדי להימנע מחדלות פירעון". עם זאת, נכתב בדו"ח שפירסמה פיץ' כי "אם הדבר לא יתבצע בזמן, יגבר הסיכון לחדלות פירעון של הדירוג הריבוני של ארה"ב".
משרד האוצר האמריקאי הזהיר כי ייגמרו לו המזומנים והוא עתיד להגיע למיצוי של הצעדים המיוחדים שברשותו אם עד ה-18 באוקטובר לא יושג פיתרון בנושא. בשלב זה לא יהיה לאוצר עוד 100% ביטחון שהוא יוכל לשלם את חובותיה של ארה"ב.
פיץ' מסרה כי התקרבות לתאריך זה ללא פיתרון לסוגיית תקרת החוב עלולה לגרום להורדת דירוג, ובמצב כזה "נבחן את הדירוג הריבוני של ארה"ב, עם השלכות שליליות כנראה".
פיץ' חזרה וטענה כי סביר להניח שהדירוג המושלם של ארה"ב יורד גם במצב שתמשיך לשלם למחזיקי האג"ח אך תעכב תשלומים אחרים כמו ביטוח לאומי ומשכורות לעובדים הפדרליים.
"העדפה של תשלומי החוב, בהנחה שזוהי אופציה, תוביל לאי תשלום או עיכוב תשלום של התחייבויות אחרות, מה שעלול לפגוע בדירוג ה-AAA של ארה"ב", מסרה פיץ'.
במסגרת המאבק התקציבי בארה"ב, נמצאו שירותי הממשל הפדרליים בסכנת השבתה בחמישי בחצות, אך הסכמות של הרגע האחרון בין הדמוקרטים והריפובליקנים בקונגרס על תקציב זמני עד ה-3 בדצמבר מנעו זאת ברגע האחרון. הצעת החוק מותירה עם זאת בצד סוגיות שהצדדים טרם הגיעו להסכמה לגביהן, ובראשן כאמור העלאת תקרת החוב, לה מתנגדים הריפובליקנים. המחלוקת היא סביב חבילת ההוצאות בגובה 3.5 טריליון דולר שיזם הנשיא ג'ו ביידן. הרפובליקנים מסרבים לאשר את העלאת תקרת החוב בטענה שההוצאות של ביידן ייצאו משליטה וינפחו את החוב הלאומי, שעומד כיום על 29 טריליון דולר.