סגור
financial times
תומך של דונלד טראמפ בדרום קרוליינה ינואר 2024
תומך של דונלד טראמפ בדרום קרוליינה (צילום: AP Photo/Matthew Kelley)

אפקט הפחד מעלה הילוך: חברות אמריקאיות ממהרות להנפיק אג"ח לפני הבחירות

מיצרניות רכב ועד בנקים, ברבעון הראשון של השנה נרשם זינוק של 40% בהנפקות אג"ח קונצרניות. המניע המרכזי: תנודתיות הצפויה בשווקים בשלבים האחרונים של המרוץ לבית הלבן. גם הנפקות של מניות צפויות להיכנס להילוך גבוה

חברות בארצות הברית ממהרות לעמוד בכל צורכי המימון שלהן לפני הבחירות לנשיאות, זאת בניסיון להימנע מהתנודתיות הצפויה בשווקים בשלבים האחרונים של המרוץ לבית הלבן.
לפי נתונים שאספה חברת LSEG, מאז תחילת השנה הנפיקו חברות בארצות הברית אג"ח קונצרניות בשווי של 606 מיליארד דולר, עלייה של 40% לעומת התקופה המקבילה אשתקד והסכום הגבוה ביותר, לפחות מאז 1990.
בנקאים ומשקיעים ציינו כי המניע מאחורי הפעולות הללו הוא המרווחים, כלומר הפערים בין התשואות על אג"ח קונצרניות לאג"ח ממשלת ארצות הברית, הנמצאים ברמתם הנמוכה ביותר זה שנים. עם זאת, הם הוסיפו שהאפשרות של מרוץ צמוד בבחירות לנשיאות מהווה אף היא גורם למהלכים הללו ועודדה את החברות להקדים את התוכניות שלהן, וזאת כדי לא להסתכן בנטילת הלוואות בשוק שעלולות להתייקר בהמשך השנה.
"אנחנו מקדימים בחודשיים לערך את מה שהייתי מגדיר כלו"ז נורמלי להנפקת אג"ח בסיכון נמוך", אמר טדי הודג'סון ממורגן סטנלי. "אני בהחלט חושב שהבחירות הן הכוח המניע מאחורי כל ההיצע הזה", סיכם.
הבהלה להנפקת אג"ח קונצרניות משקפת מהלכים דומים מצד סוחרים שמהמרים על חוזים עתידיים הצמודים לשווי של מדד VIX, המכונה גם "מדד הפחד". מדד זה מנטר את התנודתיות הצפויה בטווח הקצר במדד S&P 500. אף שאינם יכולים לסחור במדד VIX באופן ישיר, המשקיעים יכולים לרכוש חוזים עתידיים במחירים המשקפים את הרמה שבה המדד ייסחר בנקודות זמן שונות במהלך החודשים הבאים. לפי אנליסטים, הסוחרים מתמחרים עלייה ברמת הלחץ בשווקים מוקדם יותר מאשר קורה בדרך כלל לפני בחירות. המרווח על תשואות אג"ח מהווה לעתים קרובות סימן לסיכון.
מרווחי האשראי בארצות הברית התהדקו משמעותית מאז תחילת ינואר, בין השאר בשל גורמים "טכניים", כמו ביקוש גבוה לני"ע חדשים בקרב משקיעים המחפשים תשואות גבוהות, זאת בעקבות האטה בהנפקות האג"ח ב־2022 וב־2023.

רמה נמוכה של מרווחים

המרווח הממוצע של אג"ח ברמת השקעה עומד כעת על 0.93%, כך לפי נתוני מדד Ice BofA. זוהי הרמה הנמוכה ביותר של מרווחים מאז נובמבר 2021 ורחוקה רק ב־0.14% מהרמה הנמוכה ביותר שנרשמה ב־19 השנים האחרונות. המרווח הממוצע לאג"ח בדרגת זבל (אג"ח בסיכון גבוה) חג סביב 3.12%, הרמה הנמוכה ביותר מאז דצמבר 2021.
"השוק ממש טוב", אמר ג'ון מק'אולי, ראש חטיבת שוקי האג"ח בסיטיגרופ בצפון אמריקה. "מה שאנחנו רואים ברחבי השוק זה נפח גבוה יותר ומרווחים הדוקים יותר, שמספקים גישה טובה יותר לחברות". לדבריו, המשקיעים מהמרים כעת על תחזית כלכלית חיובית יותר, זאת לעומת החששות מפני "נחיתה קשה" שהתפשטו בשנה שעברה. לפיכך, השווקים מתמחרים את התחזיות שלפיהן הבנק הפדרלי המרכזי יוריד השנה את הריבית ב־0.75%, זאת לאחר שאימץ מדיניות מוניטרית אגרסיבית לבלימת האינפלציה.
חברות ממגוון תעשיות מכרו השנה אג"ח. כך, זרועות המימון של כמה חברות רכב עם דירוג גבוה, בהן פורד וטויוטה, ביצעו השנה כמה פעולות בשוקי ההלוואות. בדומה, כמה בנקים, כמו מורגן סטנלי, ג'יי.פי מורגן וסטנדרד צ'רטרד, הנפיקו אג"ח ברבעון הראשון. חברות בנייה, בהן זרוע השירותים הפיננסיים של קטרפילר, נכנסו גם הן לשוק, כשחלק מהחברות ביצעו כמה הנפקות כבר בשלושת החודשים הראשונים של 2024.
"להערכתי, רוב החברות, ובמיוחד אלה שמנפיקות אג"ח לעתים קרובות, אומרות לעצמן, 'עדיף לסיים עם עיקר צורכי המימון שלנו כבר במחצית הראשונה של 2024'", אמר הודג'סון ממורגן סטנלי. "כך שאם אחרי הבחירות תגובת השוק תהיה חיובית, לא משנה מאיזו סיבה, נוכל לנצל את סוף השנה כדי להקדים את המימון ל־2025".
אנליסטים ציינו כי מגזרים מסוימים מוגדרים כרגישים יותר מאשר אחרים לתוצאות הבחירות שיתקיימו ב־5 בנובמבר, בהם בריאות, אנרגיה וחברות החשופות לסין. חברות רבות גם יעקבו אחרי תוצאות הבחירות לקונגרס.
ג'ון היינס, שעומד בראש חטיבת ההשקעה באג"ח בוולס פארגו, ציין שהלווים "נוטים לרוב לסיים עם צורכי המימון השנתיים שלהם לפני הרבעון הרביעי". אולם, הוא הוסיף כי לקראת הבחירות "ובשילוב עם האטה כלכלית פוטנציאלית במחצית השנייה של השנה, כשחושבים על הסיכונים הללו ביחס להנפקה עכשיו, כשהקופונים הם סבירים ומרווחי האשראי הם בשפל היסטורי, הסיכון בפעולה כעת לעומת דחייה...זה נראה כמו צעד חכם לנקות את כל הז'יטונים מהשולחן דווקא עכשיו".

"אין משמעות ארוכת טווח"

בנקאים מציינים כי חוסר ודאות לגבי תנאי השוק גם עזר להאיץ את קצב גיוסי ההון והפעילות בשוק המניות. חלקם אף מציינים את העומס המתוכנן בהנפקות בחודשים הקרובים, שכן חברות מעוניינות לבצע אותן לפני הבחירות. הפלטפורמה המקוונת רדיט ואתר המדיה החברתית של דונלד טראמפ הונפקו שתיהן בהצלחה בחודש שעבר וסללו את הדרך להנפקות פוטנציאליות נוספות.
סוחרי המניות החלו להמר על זינוק צפוי בתנודתיות לקראת הבחירות. "ההערכה שלי היא לתנודתיות משמעותית ככל שנתקרב למועד הבחירות", ציינה קריסטינה הופר, אסטרטגית ראשית לשווקים גלובליים ב־Invesco. "אבל מבחינה היסטורית כבר למדנו שלבחירות, בדומה למשברים גיאופוליטיים אחרים, אין ממש משמעות בטווח הארוך".
פעילות ההלוואות בשוק האג"ח להמרה (convertible bond market) התגברה גם כן בחדות. המכירות של אג"ח להמרה — כלים שניתן להמיר תמורת מניות אם מחיר המניה של חברה עולה לרמה שעליה הוסכם מראש — זינקו השנה ביותר ממחצית ל־17 מיליארד דולר.
"זו למעשה שנה שנמשכת 9 חודשים בלבד מנקודת המבט של ההנפקות", סיכם ריצ'רד דופילד מסיטיגרופ. "הרבה מהמנפיקים מעדיפים להימנע מהרבעון הרביעי כי הם לא יודעים מה יקרה עם הבחירות ואיך השוק יגיב ולכן רוצים להימנע מהתנודתיות".