רגע האמת הכלכלי של השיטה הסינית: לפרק, לדרוס, לשלוט
רגע האמת הכלכלי של השיטה הסינית: לפרק, לדרוס, לשלוט
בשבוע הקרוב תידרש אוורגרנד, חברת הנדל"ן השנייה בגודלה בסין שצברה חובות של 300 מיליארד דולר, לשלם לנושיה. אלא ששורת דרישות של הממשל הסיני, שאילצו את יזמי הנדל"ן למכור דירות בשוק במחירים נמוכים, הכניסו את החברה הממונפת ביותר בענף הנדל"ן בעולם לסחרור. הממשל הסיני שומר את הקלפים קרוב לחזה ולא הבטיח לחלץ את חברת הענק שנפילתה יכולה לזעזע את הכלכלה הסינית. המקרה של אוורגרנד הוא רק קצה הקרחון בשיטה הסינית שנועדה לשלוט באזרחים באמצעות הכלכלה. תשאלו את ג'ק מא או את חברות השיעורים הפרטיים שהתעוררו בוקר אחד למציאות הזויה
בחודשים האחרונים פועל הממשל בבייג'ינג במלוא הקיטור על מנת לעצב מחדש את פניה של החברה הסינית. ממסחר אלקטרוני, פיננסים ותעשיית החינוך הפרטי, דרך חברות משלוחי המזון ויזמיות נדל"ן למגורים ועד לתרבות הגיימינג והסלבריטיז — אין תחום שחמק מעין השלטון, לא משנה מה המחיר. לקראת הקדנציה השלישית שלו ובמלאות 100 שנים להקמת המפלגה הקומוניסטית פועל נשיא סין שי ג'ינפינג "לתקן" מהיסוד את התנהלות המגזר העסקי והחברה, ליצירת סביבה המוגדרת הרמונית שבה אי־השוויון החברתי מצטמצם. כך, בפרק זמן קצר הוא הביא לחיסולו של מגזר החינוך הפרטי, פשיטת רגל של מאות חברות פיתוח, מחיקת מיליארדי דולרים משוויין של חברות הטכנולוגיה ואפילו ביטול תוכניות ריאליטי.
במערב מכנים את המהלכים בתארים המפוקפקים "הקפיצה הגדולה לאחור" ו"המהפכה התרבותית השנייה", אך בסין מגדירים אותם "שגשוג משותף". כך או כך, הממשל הבהיר בתוכנית עשר הנקודות שפרסם: המגמה הזו תימשך עוד שנים.
המהפכה הסינית הבאה - פרויקט כלכליסט: