סגור
מכוניות סיניות 3 סין רכב סיני מכונית סינית ממתינות להעמסה על ספינה ב נמל יאנאטי בסין
מכוניות סיניות ממתינות להעמסה בנמל יאנאטי בסין (צילום: AFP)

"צעד מפתיע": האיחוד האירופי וסין יקיימו מו"מ בנושא הטלת המכסים על מכוניות

האיחוד הטיל באחרונה מכסים של עד 38% על מכוניות חשמליות סיניות, שייכנסו לתוקף בנובמבר, בנימוק כי היצרניות נהנות מסבסוד ממשלתי; כעת הסכימו הצדדים להתחיל בדיונים בנושא, במטרה לפתור את המשבר  

סין והאיחוד האירופי הסכימו לנהל דיונים בניסיון לפתור את המחלוקת לגבי המכסים המתוכננים על מכוניות חשמליות המיובאות מסין לשוק האירופי, כך לפי דיווח באתר CNBC המבוסס על בכירים בשני הצדדים, בהם שר הכלכלה הגרמני רוברט האבק, המבקר בימים אלה בסין.
לדברי האבק, הוא עודכן על ידי נציב האיחוד האירופי לענייני מסחר ולאדיס דומברובסקיס על כך שמתוכנן להתקיים מו"מ קונקרטי עם סין המכסים. ב"ניו יורק טיימס" דיווחו כי דומברובסקיס ייפגש עם שר המסחר הסיני וונג וונטאו לדון בנושא.
"זה חדש ומפתיע, שכן בשבועות האחרונים היה בלתי אפשר להגיע ללוח זמנים למו"מ ", אמר האבק. לדבריו, מדובר בצעד ראשון, ויש צורך בצעדים רבים נוספים: "אנחנו רחוקים מסיום, אבל לפחות זה הצעד הראשון שעד כה כלל לא היה אפשרי".
ביקורו של האבק בסין הוא הראשון מצד בכיר באיחוד האירופי מאז הכריזו על השתת המכסים על מכוניות חשמליות תוצרת סין, זאת בשל הטענה לסבסוד עודף מצד הממשלה שמעניק לחברות יתרון מסחרי לא הוגן.
לפי האבק, יש עוד זמן לקיום שיחות בעניים לפני שהמכסים ייכנסו לתוקף בנובמבר. עם זאת, הוא הדגיש כי הסובסידיות נועדו להגדיל את היתרון של החברות הסיניות, ודבר זה אינו מקובל על האירופים.
מוקדם יותר החודש הודיע האיחוד על הטלת מכסים של עד 38.1% על מכוניות חשמליות המיובאות מסין. עם זאת, האבק טען כי לא מדובר בצעדי ענישה נגד סין, זאת בניגוד למהלכים דומים מצד ארה"ב, ברזיל וטורקיה. "באירופה עושים דברים בצורה שונה", הדגיש.
בסין הטילו כבר בינואר מכסים על יבוא קוניאק ויינות מאירופה, זאת בתגובה למכסים שהיו צפויים. כמו כן, החודש איימו במדינה כי יטילו מכסים על יבוא בשר חזיר. בשל ההסלמה, וונג, שר המסחר הסיני, קרא לגרמניה לעזור לסיים את המחלוקת. "אנחנו מקווים שגרמניה תיקח על עצמה תפקיד פעיל באיחוד האירופי ותקרב בין הצדדים", אמר בהצהרה שפורסמה ביום שבת. הסיבה לכך היא שתעשיית הרכב הגרמנית מושקעת מאוד בסין.
נקודת מחלוקת נוספת בין הצדדים היא התמיכה של סין ברוסיה. לפי האבק, המסחר בין שתי המדינות עלה ביותר מ-40% בשנה האחרונה. לדבריו, הוא אמר לסינים כי התמיכה הזו פוגעת בקשרים המסחריים בין האיחוד וסין. "עקיפת הסנקציות שהוטלו על רוסיה אינה מקובלת עלינו", אמר.