ניו יורק טיימס: יצרנית הביפרים שהתפוצצו בלבנון - חברת קש שהקימה ישראל למטרה זו
ניו יורק טיימס: יצרנית הביפרים שהתפוצצו בלבנון - חברת קש שהקימה ישראל למטרה זו
לפי דיווח בניו יורק טיימס, החברה ההונגרית BAC שייצרה את הביפרים הוקמה במאי 2022 במטרה לייצר מכשירים מתפוצצים ולהעבירם לידי פעילי חיזבאללה. המכשירים שיועדו לארגון יוצרו בנפרד, ובסוללות שלהם שולב חומר נפץ. על רקע החשש של נסראללה משימוש בסמארטפונים התגבר השימוש באותם ביפרים
BAC, החברה ההונגרית שייצרה את מכשירי הזימונית (ביפרים) המתפוצצים, היא חברת קש שהוקמה על ידי ישראל במטרה לייצר ולשלוח מכשירים מתפוצצים לפעילי חיזבאללה – כך לפי דיווח של הניו יורק טיימס, שמתבסס על שיחות עם גורמי מודיעין שתודרכו בפרטי המבצע.
המכשירים, שהתפוצצו ביום המתקפה הראשון, שווקו תחת מותג של חברה טאיוואנית בשם גולדן אפולו (Golden Apollo). ואולם, אתמול טענה החברה שלא היא ייצרה את המכשירים אלא רק מכרה רישיון שימוש במותג שלה לחברה בשם BAC. לפי בדיקה של BBC, חברה זו, ששמה המלא BAC Consulting, הוקמה בבודפשט ב-21 במאי 2022 ויש לה בעל מניות יחיד. כתובתה הרשומה היתה בבניין במחוז ה-14 בעיר, שבו רשומות עוד 13 חברות ואדם אחד. נתונים משרד המשפטים ההונגרי מעלים עוד שחברה בשם זהה פעלה עד 2020.
בחוברת שיווקית של החברה נטען שבין לקוחותיה נמנים נציבות האיחוד האירופי, המחלקה לפיתוח בינלאומי של בריטניה, משרד החוץ של הולנד ואונסק"ו (ממשרד החוץ הבריטי נמסר ל-BBC שככל הנראה הממשל לא עבד עם החברה). לפי החוברת, החברה, שהוקמה ב-2010, עוסקת בפעילות ייעוץ עסקי לארגונים, והיא אינה מזכירה ייצור ושיווק של מכשירי זימונית או מכשירי קשר.
לפי החוברת, בראש BAC עומדת אישה בשם כריסטינה ארצ'ידיאקונו-ברסוני, שלדבריה מחזיקה בתואר ראשון בפיזיקה מאוניברסיטת קאטאניה, תואר שני בפיתוח בר-קיימא מיוניברסטי קולג' בלונדון ודוקטורט מלונדון סקול אוף אקונומיקס. בשיחה עם NBC, היא אישרה ש-BAC עבדה עם גודלן אפולו, אך הכחישה שייצרה את המכשירים המתפוצצים. "אני לא מייצרת מכשירי זימונית. אני רק מתווכת. אני חושבת שטעית", אמרה.
ייתכן שארצ'ידיאקונו-ברסוני והחוברת השיווקית מתייחסים לחברה שנסגרה ב-2020, ושהפעילות אינה קשורה כלל לחברה שהוקמה ב-2022 תחת אותו שם. השערה זו נתמכת בדיווח של ניו יורק טיימס מהלילה, שלפיו BAC היא למעשה חברת קש שהוקמה ותופעלה על ידי ישראל, במטרה לייצר מכשירים מתפוצצים ולהעבירם לידי פעילי חיזבאללה.
לפי הדיווח, BAC היתה אחת משלוש חברות קש שהוקמו במטרה להוות חזית לפעילות של יחידות מודיעין ישראליות. BAC, אמרו גורמים שתודרכו בפרטי המבצע, אמנם שירתה לקוחות רגילים וייצרה בעבורם מגוון מכשירי זימונית, אבל הלקוח החשוב היחיד שלה היה חיזבאללה. המכשירים שיועדו לארגון יוצרו בנפרד, ובסוללות שלהם שולב חומר נפץ בשם PETN.
המכשירים הראשונים נשלחו ללבנון בקיץ 2022, ובמשך כשנה וחצי היקף המשלוחים היה מצומצם. אבל בפברואר השנה, בעקבות רצף התנקשויות בבכירים חיזבאללה, שלהערכת מנהיג הארגון חסן נסראללה מיקומם זוהה באמצעות איכון מכשירי הסלולר שלהם, הוא קרא לפעילים לעבור לשימוש במכשירים פשוטים יותר. "הטלפון שבידיים שלכם, בידיים של הנשים שלכם, בידיים של הילדים שלכם, הוא הסוכן", אמר בנאום מצולם. "קיברו אותו. שימו אותו בקופסת ברזל ונעלו אותה". בעקבות הנאום, והביקוש שנוצר כתוצאה ממנו, הגדילה BAC משמעותית את היקף הייצור של מכשירי הזימונית בעבור פעילי חיזבאללה.
למרבה האירוניה, המעבר של חיזבאללה לשימוש במכשירי זימונית הוא תוצאה של חשש מיכולות טכנולוגיות אחרות של ישראל: היכולת לפרוץ מרחוק לסמארטפונים, ולהשתיל בהם תוכנה שיכולה לגשת לנתוני מיקום, להפעיל את המיקרופונים ואת המצלמה ולהעביר את כל המידע שנאסף בחזרה למפעיל. פגסוס של NSO הישראלית היא המפורסמת בתוכנות הריגול הללו, ואולם לפי דיווחים ליחידת 8200 יכולות דומות ואף טובות יותר (רבים מעובדי NSO ודומותיה הם יוצאי היחידה).
על רקע החשש מיכולות אלו, נסראללה אסר הכנסת סמארטפונים לפגישות מבצעיות, והורה שלא לדון או להעביר באמצעות המכשירים פרטי תנועה של כוחות. תחת זאת, קציני הארגונים ישתמשו במכשירי זימונית בכל עת, ובמקרה של מלחמה הודעות על תנועת כוחות יישלחו באמצעותם.
לפי הניו יורק טיימס, במהלך חודשי הקיץ גדל המשלוח של המכשירים המתפוצצים ללבנון, ואלפי מכשירים יובאו למדינה והופצו בין קציני חיזבאללה ובעלי בריתו. בישראל כונו המכשירים "כפתורים", שניתן ללחוץ עליהם ולהפעילם בזמן הנכון. הזמן הזה הגיע ביום שלישי, על רקע הכרזת ראש הממשלה בינימין נתניהו שיעשה כל שנחוץ כדי להחזיר את תושבי הצפון לבתיהם. על מנת לפוצץ את המכשירים, ישראל גרמה להם לצפצפף ושלחה הודעה שנדמתה להודעה מהנהגת חיזבאללה. שניות לאחר מכן, הפיצוצים החלו.
בתוך כך, היצרנית של מכשירי הקשר שהתפוצצו בלבנון אתמול, החברה היפנית Icom, הודיעה הלילה שדגמי המכשירים שהתפוצצו אינם מיוצרים מזה כעשור. "ה-IC-V82 יוצר ויוצא, כולל למזרח התיכון, מ-2004 ועד אוקטובר 2014. ייצור המכשיר הופסק לפני כ-10 שנים, ומאז הוא לא נשלח מהחברה שלנו", נמסר בהודעה שפרסמה Icom באתרה. "ייצור הסוללות שדרושות להפעלת היחידה הראשית הופסק גם הוא, והחותם ההולוגרמי שמאפשר להבחין בין מוצרים אמיתיים למזויפים, לא חובר, ולכן אי אפשר לאשר האם המוצר נשלח מהחברה שלנו".
הודעת החברה מצביעה על כך שבניגוד למכשירי הזימונית המתפוצצים, החבלה לא בוצעה בשלב הייצור אלא במועד מאוחר יותר. עם זאת, גם במקרה זה ייתכן שהיתה מעורבת חברת קש ששימשה כמפיצה של המכשירים.