הודו אוסרת על יצוא חיטה לאחר שגל חום כבד פגע ביבולים
הודו אוסרת על יצוא חיטה לאחר שגל חום כבד פגע ביבולים
יצרנית החיטה השנייה בגודלה בעולם הודיעה על עצירה מידית של המשלוחים לאחר פגיעה בהיקפי התבואה. חשש מעליית מחירים ומפגיעה במדינות באסיה ואפריקה
הודו הטילה היום איסור על יצוא חיטה שתקף מידית, מספר ימים לאחר שאמרה שבכוונתה לפעול בנוגע לכמויות השיא של היצוא השנה. ברקע גל חום כבד פוקד את המדינה ופוגע בתפוקה, והמחירים המקומיים מאמירים לשיאים של כל הזמנים על רקע הביקוש החזק ממדינות אחרות. הממשלה בהודו אמרה שעדיין תאפשר יצוא תמורת אשראי שכבר ניתן, ולבקשת מדינות שמנסות "לעמוד בדרישות הביטחון התזונתי שלהן".
רוכשים גלובליים הסתמכו על יצרנית החיטה השנייה בגודלה בעולם, לאחר שהיצוא מאזור הים השחור צלל בעקבות פלישת רוסיה לאוקראינה בסוף פברואר. קודם להטלת האיסור, הודו התכוונה לייצא שיא של 19 מיליון טונות השנה. האיסור ההודי עשוי לגרום לעליית מחירים בעולם, ולפגוע בצרכנים העניים יותר באסיה ובאפריקה. "האיסור תפס אותנו בהפתעה", אמר בעל חברת סחר בין-לאומית שבסיסה במומבאי. "ציפינו להורדת שיעור היצוא אחרי חודשיים-שלושה, אך נראה שהאינפלציה שינתה את דעתה של הממשלה".
מחירי המזון והאנרגיה העולים הביאו את האינפלציה בהודו לשיא של שמונה שנים באפריל, וחיזקו את תחזית הכלכלנים שהבנק המרכזי של המדינה ייאלץ להעלות את שיעורי הריבית ביתר אגרסיביות כדי לרסן את עליות המחירים. מחירי החיטה בהודו עלו לשיא, ובכמה שווקים הגיעו עד כדי 25 אלף רופי (322 דולר) לטון, לעומת מחיר התמיכה המינימלי שקבעה הממשלה של 20,150 רופי.
מוקדם יותר השבוע סימנה הודו את מקסימום היצוא השנתי שלה לשנה הפיסקלית 2022/23 שהחלה ב-1 באפריל, והוסיפה שתשלח משלחות סחר למדינות כמו מרוקו, תוניס, אינדונזיה והפיליפינים, כדי למצוא דרכים להאיץ עוד יותר את משלוחי החיטה. אך עלייה חדה ופתאומית בטמפרטורות באמצע מרץ הביאה לכך שכמות התבואה היתה קטנה מהמצופה, והגיעה ל-100 מיליון טון או אף פחות מכך, וזאת לעומת תחזית הממשלה לשיא של 111.32 מיליון טון.