לאחר התגברות התקיפות: ארה"ב הכריזה על הקמת כוח רב לאומי בים האדום
לאחר התגברות התקיפות: ארה"ב הכריזה על הקמת כוח רב לאומי בים האדום
המורדים החות'ים בתימן מסלימים את התקפותיהם על ספינות משא, ושר ההגנה האמריקאי לויד אוסטין הודיע על הקמת הכוח שיבצע סיורים באזור; ישתתפו בו גם בריטניה, בחריין, קנדה, צרפת, איטליה, הולנד, נורבגיה, סיישל וספרד
שר ההגנה של ארצות הברית לויד אוסטין הכריז היום (ב') על הקמת כוח רב לאומי לשמירה על המסחר בים האדום בעקבות תקיפות החות'ים מתימן על ספינות המשא באזור. הכוח יבצע סיורים משותפים בדרום הים האדום ובמפרץ עדן, שבו עוברים 12% מכלל הסחר הימי העולמי, ויכלול כוחות גם מהמדינות הבאות: בריטניה, בחריין, קנדה, צרפת, איטליה, הולנד, נורבגיה, סיישל וספרד. חלק מהמדינות יבצעו סיורים משותפים, ואחרות יספקו סיוע מודיעיני.
"מדובר באתגר בינלאומי שמצריך פעולה משותפת", אמר אוסטין בהודעה שפרסם במהלך ביקורו בבחריין. "לכן אני מכריז היום על 'מבצע שומר השגשוג', יוזמה ביטחונית רב לאומית חדשה וחשובה".
אוסטין אמר כי את המשימה יתאם כוח המשימה המשולב 153, שהוקם באפריל 2022 כדי לשפר את הביטחון הימי בים האדום, במצרי באב אל-מנדב ובמפרץ עדן. בכוח זה חברות 39 מדינות, אבל גורמים רשמיים עדיין פועלים לקבוע אילו מהן יתרמו למאמץ החדש.
שלוש ספינות מלחמה אמריקאיות נעות בימים האחרונים מדי יום דרך באב אל-מנדב כדי להרתיע את החות'ים ולהגיב על תקיפות מצדם.
מוקדם יותר אמר חבר הלשכה המדינית של החות'ים מוחמד אל-בוחיתי ל"אל-ג'זירה" כי "אנחנו מסוגלים להתמודד עם כל קואליציה שתוקם על ידי ארה"ב ותפעל בים האדום". עוד אמר אל-בוחיתי כי המורדים החות'ים בתימן מנהלים "קשר בלתי ישיר עם מדינות, כולל ארה"ב, שמנסות לשכנע אותנו להפסיק את הפעילות הצבאית שלנו בים האדום".
שורה של חברות ספנות ומסחר הודיעו על הפסקת השייט בים האדום לאחר ההתקפות מכיוון תימן שכללו ירי כטב"מים וטילים, וכן השתלטות בכוח. היום למשל ענקית האנרגיה BP הודיעה כי היא מקפיאה את מעבר המכליות שלה בים האדום. זאת בעקבות ההסלמה בתקיפות, כך לפי דיווח בבלומברג. בהמשך לכך מסרו חברות הספנות אברגרין הטייוואנית ו-Euronav הבלגית על מהלך דומה. ענקית הסחר הדנית מארסק, קבוצת הספנות הצרפתית CMA CGM וחברת Hapag Lloyd הגרמנית עשו זאת בימים האחרונים.
הימנעות משייט בים האדום פירושה שהספינות לא יכולות להשתמש בתעלת סואץ המצרית, וייאלצו במקום לעבור דרך ארוכה יותר מסביב לאפריקה, שתוסיף אלפי קילומטרים למסע ובהתאם תוביל לעיכובים במשלוחים ולעלויות דלק גבוהות יותר. העיכובים יגרמו גם לביקוש גבוה יותר לספינות ולמכולות.
החות'ים טענו כי נועדו כי ההתקפות שביצעו נועדו להטיל מצור ימי על ישראל ולמנוע מספינות להגיע אליה, וזאת כחלק מהזדהות עם הפלסטינים ברצועת עזה, אך בפועל פגעו בספינות רבות שאינן קשורות לישראל.