סגור
שיכונים בעיר נאנג'ינג במזרח סין משבר נדל"ן דירות
שיכונים בעיר נאנג'ינג במזרח סין. משבר הנדל"ן הוא בין הגורמים להאטה (צילום: Costfoto/Nurphoto Via GETTY)

המניות הסיניות מחקו 6.3 טריליון דולר מאז השיא של 2021

ההאטה הכלכלית בסין ממשיכה. טוקיו עקפה את שנגחאי והפכה לשוק המניות הגדול ביותר באסיה ומדד המניות הסיניות בהונג קונג רושם את הביצועים הגרועים ביותר בינואר מזה שמונה שנים. חתן פרס נובל פול קרוגמן הזהיר מהאפשרות שהממשל ינסה להסיח את הדעת באמצעות תמרונים צבאיים

ההאטה בכלכלה הסינית באה לידי ביטוי גם בביצועים של המניות. בסוכנות בלומברג דיווחו כי בסביבות 6.3 טריליון דולר נמחקו משווי השוק של המניות הנסחרות בבורסות סין והונג קונג מאז השיא שאליו טיפסו ב-2021.
הנתונים העגמומיים הובילו גם לכך שלאחרונה עקפה טוקיו את שנגחאי והפכה לשוק המניות הגדול ביותר באסיה. כמו כן, מאז תחילת השנה נפל מדד האנג סנג למניות סיניות (HSCEI) ב-11%, זאת לאחר ארבע שנים רצופות של הפסדים. הצניחה הזו הובילה לשינוי מבני במסגרתו מפנים מרבית השחקנים הגדולים, ביניהם יועצים פיננסיים וקרנות, את גבם לבורסה של הכלכלה השנייה בגודלה בעולם.
"מה שאנחנו חווים עד כה השנה הוא למעשה המשך של השנה שעברה", אמר ג'ון לי, מנהל ההשקעות במניות סיניות ב- AllianceBernstein. לדבריו, מדיניות התמריצים המצומצמת בה נוקטת הממשלה לא הצליחה לשנות את המצב, במיוחד לא במקומות הבעייתיים כמו סקטור הנדל"ן.
מדד HSCEI נפל בשבוע שעבר ב-6% וקרוב לוודאי שיסיים את ינואר עם הביצועים הגרועים ביותר מזה שמונה שנים. בסין עצמה, מדד CSI 300 סיים תשעה מתוך עשרת השבועות האחרונים בירידות.
הסיבות העיקריות להאטה הן המשבר המתמשך בסקטור הנדל"ן, דפלציה והמתיחות עם ארה"ב. בהתאם, לפי סקר שערכו בבנק אוף אמריקה, מנהלי קרנות באסיה הפחיתו את ההשקעות בסין ב-12 נקודות האחוז, כך שהנכסים הסינים מייצגים 20% מהרכב הקרנות. זהו השיעור הנמוך ביותר זה למעלה משנה.
הכלכלן חתן פרס נובל פול קרוגמן התייחס אף הוא לקשיים של סין במאמרו האחרון שפורסם בניו יורק טיימס. "סין פספסה את היעדים בשנה שעברה בכמעט כל המדדים הכלכליים מלבד התמ"ג, שלפי הטענות עלה ב-5.2%", כתב והביע הסתייגות מאמינות הנתון הרשמי. "זה עוד לא משבר מלא, אך יש סימנים לכך שסין נכנסת לתקופה של סטגנציה ואכזבות". לטענתו, חלק מהבעיות נובעות מהנהגת המדינה. כך למשל, ההתערבויות השרירותיות של הנשיא שי ג'ינפינג שפוגעות בניהול כלכלי יעיל. אולם הוא ציין כי גם תחת הנהגה טובה יותר הייתה חווה סין קשיים. "זה ידוע כבר תקופה שהמודל הכלכלי של סין הוך לא יציב", הסביר.
קרוגמן אף הביע חשש שהממשל עלול ליזום פעולות צבאיות כדי להסיח את הדעת. "אל לנו לשמוח לאיד על הקשיים הכלכליים של סין, שעלולים להפוך לבעיות של כולנו", סיכם.