סגור
הבנק המרכזי של סין PBOC בייג'ינג
הבנק המרכזי של סין. "לשמור על נזילות הולמת במערכת הבנקאות" (צילום: רויטרס )

ההתאוששות מקרטעת ובבנק המרכזי של סין מורידים ריביות

הבנק הוריד את הריבית על הלוואות לטווח בינוני ב-15 נקודות בסיס ל-2.5%. זו הפעם השנייה מזה שלושה חודשים, וההערכה היא שבשבוע הבא יוריד הבנק את ריבית הפריים. היום פורסמו בסין גם נתוני המכירות הקמעונאיות והייצור התעשייתי לחודש יולי, שפספסו את התחזיות

הבנק המרכזי של סין הודיע על הורדת ריביות נוספת, זו הפעם השנייה בתוך שלושה חודשים. מהלך המסמל את נכונות הרשויות להרחיב את מדיניות ההקלה המוניטארית, על מנת לתמרץ את ההתאוששות הכלכלית המקרטעת.
לפי הודעת הבנק המרכזי, הריבית על הלוואות הבנקים לטווח הבינוני (MLF) הורדה ב-15 נקודות בסיס ל-2.5%. מהלך שלפי הבנק אמור "לשמור על נזילות הולמת במערכת הבנקאות". ההחלטה חלה על הלוואות בגובה 401 מיליארד יואן (55.25 מיליארד דולר) למוסדות פיננסיים. הבנק המרכזי הוריד את הריבית הזו כבר ביוני, אך הנתונים הכלכליים נותרו חלשים מאז.
הריבית הזו משמשת לרוב כסמן לגבי תנודות אפשריות בריבית הפריים על ההלוואות לשנה (LPR). ביום שני צפויה ההחלטה לגבי שינוי בריבית הפריים, ולכן ההערכות הן כי הבנק יכריז על הורדה.
הבנק המרכזי הוריד גם את עלויות ההלוואה ל-1.80% מ-1.90%.
שינויי הריבית הללו הרחיבו את פער התשואה של סין מכלכלות גדולות אחרות, בראשן ארה"ב, ובשל כך מתגבר הלחץ המופעל על מטבע היואן והסיכון למשיכות הון. היואן נחלש מאז תחילת השנה ב-5% מול הדולר, ונחשב לאחד המטבעות בעל הביצועים הגרועים ביותר באסיה. במקביל, התשואה על אג"ח ממשלתיות של סין לעשר שנים ירדה ל-2.65%, הרמה הנמוכה ביותר מאז מאי 2020.
זמן קצר לאחר ההודעה על העלאת הריבית התפרסמו בסין נתונים כלכליים מאכזבים הנוגעים למכירות הקמעונאיות והייצור התעשייתי. "כל מדדי הפעילות המרכזיים פספסו את התחזיות ביולי, ורובם נותרו ללא שינוי או התרחבו בשיעור חודשי נמוך", אמר לרויטרס הכלכלן ג'וליאן אוונס – פריטצ'רד מקפיטול אקונומיקס. "לנוכח הבעיות הפיננסיות בחברות נדל"ן כמו קאונטרי גרדן שקרוב לוודאי שישפיעו לשלילה על שוק הדיור בטווח הקצר, יש סיכון ממשי שהכלכלה תיפול למיתון, אלא אם יאמצו מדיניות תמריצים".
לפי הנתונים שפרסמה לשכת הסטטיסטיקה המרכזית, הייצור התעשייתי צמח ביולי ב-3.7% לעומת שנה קודם לכן, האטה מצמיחה של 4.4% שנרשמה ביוני, ומתחת לתחזיות של 4.4%. המכירות הקמעונאיות, עלו בחודש שעבר ב-2.5%, זאת לעומת עלייה של 3.1% ביוני ומתחת לתחזיות שציפו לצמיחה של 4.5%. זה היה שיעור הצמיחה הנמוך ביותר מאז דצמבר 2022, ומדגיש את הקשיים עמם מתמודדות הרשויות במאמץ להפוך את הצריכה למנוע עיקרי לצמיחה כלכלית עתידית.
הנתונים הללו מצטרפים לנתוני היבוא והיצוא לחודש יולי, שפורסמו בשבוע שעבר ופספסו גם כן את התחזיות. היצוא נפל ב-14.5% לעומת השנה שעברה בעוד שהיבוא ירד ב-12.4%, נתונים שהעלו את החששות סביב ההתאוששות של הכלכלה השנייה בגודלה בעולם.
בתוך כך, לשכת הסטטיסטיקה לא פרסמה את נתוני אבטלת הצעירים, המתייחסים לגילים 16-24, עבור חודש יולי. הרשויות טענו כי העדר הפרסום קשור למורכבות של חישוב הנתונים, אך האנליסטים חוששים שהרשויות מעדיפות להסתיר את הנתונים הגבוהים. ביוני, אבטלת הצעירים טיפסה לשיא של 21.3%, וההערכה הייתה כי הנתון יעלה עוד ביולי.
דובר לשכת הסטטיסטיקה מסר כי יש עוד צורך "לעבוד על הסטטיסטיקות" ולקבל החלטות לגבי שאלות כמו "האם סטודנטים המחפשים עבודה לפני סיום הלימודים צריכים להיכלל בסטטיסטיקה". בכל זאת, החשש הוא שזו דרך נוספת בה נשיא סין שי ג'ינפינג מגביל את הגישה למידע הנחשב לרגיש וזאת כדי לשלוט בנרטיב לגבי היחלשות הכלכלה. "ההחלטה לא לפרסם את נתוני אבטלת הצעירים לא תסייע לחזק את סנטימנט המשקיעים הזרים, שכן היא מייצגת הידרדרות נוספת בשקיפות", אמר לבלומברג קרלוס קזנובה, כלכלן בכיר ב-Union Bancaire Privee.