סגור
יו"ר הפד ג'רום פאוול במסיבת העיתונאים לאחר החלטת הריבית
יו"ר הפד ג'רום פאוול (צילום: JIM LO SCALZO / EPA)

דו"ח תעסוקה חלש בארה"ב: תוספת של 150 אלף משרות באוקטובר

הצפי היה לירידה ל-170 אלף משרות חדשות שנוספו למשק האמריקאי, לעומת 297 אלף משרות שנוספו בספטמבר (הנתון המעודכן); שיעור האבטלה עלה בחודש שעבר ל-3.9%, הצפי היה ל-3.8% כמו בספטמבר; בכך קטן הסיכוי להעלאות ריבית נוספות מצד הפד שמעוניין בהחלשת שוק התעסוקה החזק שגורם לעליית מחירים

דוח תעסוקה חלש בארה"ב עם תוספת משרות חדשות של 150 אלף באוקטובר. הצפי היה לירידה ל-170 אלף משרות חדשות שנוספו למשק האמריקאי לעומת 297 אלף משרות (הנתון המעודכן) שנוספו בספטמבר, וגם אז האנליסטים ציפו לתוספת של 170 אלף משרות בלבד. באוגוסט המספר עודכן ל-165 אלף משרות מ-227 אלף.
שיעור האבטלה עמד בחודש שעבר על 3.9%, הצפי היה ל-3.8%, כמו בספטמבר. בנוסף לכך, השכר השעתי הממוצע לשעה עלה ב-0.2% לעומת ספטמבר וב-4.1% לעומת אוקטובר 2022.
שלשום הותיר הבנק הפדרלי את הריבית בפעם השנייה ברצף על 5.5% (שיא של 22 שנה). היו"ר ג'רום פאוול הדגיש כי אין בכך כדי למנוע חזרה להעלאות ריבית אם יהיה בכך צורך: "הרעיון שיהיה קשה להעלות אותה לאחר הפסקה אחת או שתיים הוא פשוט לא נכון".
בוועדת השוק הפתוח שקיבלה את החלטת הריבית אמרו כי "אנחנו ממשיכים להיות מחויבים להוריד את האינפלציה לרמה של 2%. אנחנו נקבל בהמשך החלטות על המדיניות שלנו בהתבסס על הנתונים והתחזית".
ובהקשר לשוק התעסוקה אמרו בוועדה כי העלייה בתעסוקה "התמתנה ביחס לתחילת השנה אך נותרה חזקה". במסיבת העיתונאים ציין יו"ר הפד בהקשר זה: "שוק העבודה נותר הדוק, אך הופך ליותר מאוזן מבחינת ההיצע של העובדים – אף שהביקוש לעובדים עדיין גבוה מההיצע".
שוק תעסוקה חזק גורם לעליית במחירים ומכביד על הפד בהחלטות הריבית שלו במלחמתו באינפלציה. מדד המחירים לצרכן עומד על קצב עלייה שנתי של 3.7% (נכון לאוקטובר לעומת אוקטובר 2022), עדיין רחוק מהיעד של הבנק.
ההתקררות הזו בשוק העבודה עשויה להוריד חלק מהלחץ המופעל על הבנק הפדרלי המרכזי, שפועל לבלימת האינפלציה. מאז מרץ השנה שעברה בפד העלו את הריבית משיעור של קרוב לאפס לטווח של בין 5.25% ל-5.5%, אך עד כה שוק העבודה הפגין עמידות למאמצים הללו לצינון הכלכלה. לנוכח ההאטה באינפלציה, ביום רביעי הכריזו כאמור בבנק על השארת הריבית החודש ללא שינוי.
קלאודיה שאהן, ששימשה ככלכלנית בפד בין 2007 ו-2019, אמרה בתגובה לניו יורק טיימס כי הדו"ח לא מצביע על "כיוון טוב" לשוק העבודה, אך ציינה כי שיעור האבטלה צריך להיות גבוה יותר כדי לעורר מחדש את החששות למיתון.
עלייה גדולה בתעסוקה כן נרשמה בסקטור הבנייה, שם נוספו 23 אלף משרות בחודש שעבר, ו-219 אלף משרות בשנה האחרונה.
רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות: "בחודש אוקטובר נרשמה תוספת של 150,000 מקומות עבודה בלבד לכלכלת ארצות הברית, נמוך ב-30,000 מהערכות השוק וב-147,000 מהחודש הקודם. יחד עם עדכון כלפי מטה של 39,000 משרות מנתוני ספטמבר מדובר על 69,000 משרות פחות בחודשיים האחרונים.
"ההתקררות מורגשת היטב בסקטור הלא ציבורי, עם תוספת של 99,000 משרות בלבד, 59,000 משרות פחות מציפיות השוק. בתוך כך, עלה מעט שיעור הבלתי מועסקים מ-3.8% ל-3.9%, בעוד בשוק העריכו כי לא יהיה שינוי. עדיין, מדובר בשיעור נמוך.
"השכר לשעת עבודה עלה 0.2%, פחות מהערכות השוק לעלייה של 0.3%, אך יש לציין כי הנתון לחודש ספטמבר תוקן מ-0.2% ל-0.3%. במבט ל-12 החודשים האחרונים, עלה השכר 4.1%, אמנם האטה מהעלייה שנרשמה בחודש ספטמבר (4.3%+), אך מעט מעל הציפיות (לעלייה של 4.0%). שיעור ההשתתפות ירד קלות ל-62.7%.
"בשורה התחתונה, בצד השכר לא ניכר שינוי, אך בצד התעסוקה מורגשת התמתנות קלה. יצוין, כי רמז לכך קיבלנו כבר מדוח המקדים של הסקטור הפרטי, עם תוספת של 113,000 מקומות עבודה, 17,000 פחות מהערכות השוק (אם כי 24,000 יותר מחודש ספטמבר).
"כזכור, בהודעת הריבית שלשום כתב הבנק הפדראלי של ארצות הברית כי שיעור הבלתי מועסקים אמנם נמוך ותוספות התעסוקה עדיין חזקות, אך הן מתמתנות בהשוואה לתחילת השנה. ואכן, סעיף התעסוקה במדד מנהלי הרכש לחברות התעשייה מבית ISM עבר, בחודש האחרון, מהתרחבות להתכווצות.
"מדובר בחדשות טובות יחסית לשוק ההון שכן המדיניות המרסנת נועדה לשכך את הפעילות הכלכלית והתעסוקה ונתון פושר, ככל שיימשך, יוכל למתן שיעור הריבית. לכן, אנו עדים לתגובות הראשונות של פיחות הדולר כנגד האירו וירידה של תשואות הפדיון על איגרות החוב הממשלתיות, מה שאומר כי בשוק סבורים שהתקררות בשוק העבודה תוכל להביא לירידת הריבית בתוך מספר חודשים".