קיץ לוהט: שטפונות וגלי חום מכים בכדור הארץ, וזו רק ההתחלה
קיץ לוהט: שטפונות וגלי חום מכים בכדור הארץ, וזו רק ההתחלה
אירועי קיצון אקלימיים שטפו השבוע את העולם: בכמה אזורים נשברו שיאי הטמפרטורה, ובאזורים אחרים ירדו כמויות עצומות של גשם; המדענים מזהירים: אם האנושות לא תפעל כדי לבלום את מגמת ההתחממות, האירועים ההרסניים רק ילכו ויתרבו בשנים הבאות
גל החום "קרברוס" בחלקים מדרום אירופה וצפון מערב אפריקה דחק השבוע את הטמפרטורות לחציית הסף של 40 מעלות, בין היתר בצרפת, שוויץ, גרמניה ואיטליה. הטמפרטורות עלולות לטפס במהלך השבוע עד כדי 48 מעלות בסיציליה והסרדיניה – הגבוהות שנמדדו אי פעם באירופה. החום הכבד פוקד את היבשת לאחר שבסוף השבוע שעבר, שטפונות כבדים הציפו את רחובות העיר סרגוסה שבספרד, לאחר תקופה ארוכה של בצורת ויובש שהפכו את האדמה לאטומה לחלחול. חודש יוני, נזכיר, הוכרז כיוני החם ביותר מאז החלו מדידות הטמפרטורה.
בצידו השני של האוקיינוס, יותר מארבעה מיליון בני אדם היו תחת התרעות שיטפון ביום שלישי בצפון מזרח ארה"ב - כולל חלקים מניו יורק, ורמונט, מסצ'וסטס ומיין, לאחר שכמויות היסטוריות של גשם – 200 מילימטר שירדו בתוך שעות בודדות - הציפו עיירות שלמות. הנהרות בוורמונט ובעמק ההדסון בניו יורק עלו על גדותיהם והפכו את הרחובות לנתיבי מים. במקביל, 108 מיליון אמריקאים נמצאים תחת התרעת חום, כאשר באזור טקסס גל חום כבד מעיק על התושבים כבר יותר משלושה שבועות.
ביפן, שטפונות ומפולות בוץ הרגו כשישה בני אדם ופצעו כ-19 באזור צ'וגוקו בהונשו ובאי קיושו, כשביום שני נרשמו הגשמים הכבדים ביותר שירדו באזור אי פעם, כך לפי השירות המטאורולוגי במדינה. בסוף השבוע שעבר פרסמה הסוכנות המטאורולוגית של יפן אזהרת חירום והפצירה ביותר מ-1.7 מיליון תושבים לתפוס מחסה. מאז יום שישי, בחלקים מסוימים של פוקואוקה ביפן ירדו יותר מ-600 מילימטר של גשם, כמות גדולה יותר מזו היורדת בדרך כלל בכל יולי.
בצפון הודו, כ-100 בני אדם נהרגו במפולות ושטפונות שנגרמו על ידי מונסון, ונזק גדול נגרם לתשתיות ורכוש. ביום ראשון פקד את דלהי הגשם הכבד ביותר בעיר מזה ארבעה עשורים, עם 153 מילימטר. אספקת מי השתייה בדלהי ירדה בכרבע בהשוואה לימי השגרה, לאחר ששלושה מכונים לטיהור מים הוצפו, וחלקים במערכת הרכבת התחתית של העיר, המשמשת 2.5 מיליון אנשים מדי יום, נסגרו, מה שהוביל ללחץ רב על הכבישים העמוסים ולפקקי ענק. אלפי בני אדם פונו מביתם, ועם רבים נותק הקשר בשל הנזק שנגרם לתשתיות. נכון להיום, 38 ישראלים נותרו מנותקי קשר לפי חדר המצב של משרד החוץ.
בסין, צריכת החשמל הגיעה לשיא בשל גל חום כבד הנמשך כבר שבועות. לטענת הרשויות, גל החום פוקד את האזור מוקדם מן הרגיל, וקיצוני יותר בהשוואה לשנים קודמות. בייג'ינג, הבירה, עשויה כעת להתמודד עם אחד מהקיצים החמים ביותר שלה, כשהטמפרטורות עלו מעל 40 מעלות צלזיוס בימים האחרונים.
וזו רק רשימה חלקית של אירועי הקיצון האקלימיים שפקדו את העולם בשבוע אחר. בעוד שאירועי גשם ושרב תמיד היו חלק שגרתי מעונות השנה, מדענים מסבירים שה"קקופוניה" הזו של אסונות אקלים בעולם נגרמת על ידי שינויי אקלים - ותמשיך להתעצם ככל שכדור הארץ יתחמם, שכן כל שבריר של עלייה בטמפרטורה מגדיל את הסיכוי לאירועי קיצון אקלימיים רבים יותר ועוצמתיים יותר.
הקיץ הנוכחי רק התחיל, אך כבר מספק הצצה לחיים בעולם חם הרבה יותר. ה-4 ביולי נחשב ליום החם ביותר שתועד בכדור הארץ, עם טמפרטורה ממוצעת של 17 מעלות. לפי ההערכות, ייתכן כי מדובר ביממה החמה ביותר שפקדה את כדור הארץ ב-125 אלף השנים האחרונות. ההשלכות המיידיות לכך הן על בריאות האדם. לפי מחקר חדש של מכון ISGlobal הממוקם בברצלונה, 61,672 בני אדם מתו באירופה כתוצאה מהחום הכבד בקיץ אשתקד. באיטליה נרשם המספר הגדול ביותר של מקרי מוות שניתן לייחס לחום - 18 אלף, לעומת 11.3 אלף בספרד ו-8,173 בגרמניה. כעת, החשש הוא שהחום עלול לגרום להרבה יותר מקרי מוות בקיץ הזה, שכן בנוסף לכך שהטמפרטורה של כדור הארץ גבוהה יותר, לחצי הכדור הצפוני חזר דפוס מזג האוויר אל ניניו, הנוטה להעלות את הטמפרטורות העולמיות.
גם ישראל שרויה כעת בעומס חום, שיגיע לשיאו ככל הנראה ביום ראשון, ויימשך עד לקראת סוף השבוע. ביום חמישי נסקו הטמפרטורות בחלק מתחנות המדידה ליותר מ-40 מעלות. בעין גדי נרשמו כמעט 46 מעלות, וכך גם בבית הערבה. בכפר נחום נמדדו יותר מ-43 מעלות, במעלה אדומים - 40 ובבאר שבע וירושלים - 37. "אנחנו בגל חום 'צהוב', עדיין לא קיצוני", אומר מנהל השירות המטאורולוגי, ניר סתיו. "ההבדל - בגלי חום כבדים עומס החום נכנס לתוך הלילה. במצב הזה, אין לסביבה ולגוף אפשרות להקל את עומס החום והוא נכנס ליום הבא במצב ירוד יותר. האפקט הזה הוא מצטבר, וגם חום כזה הוא מסוכן. בגל החום הנוכחי אנחנו מגיעים לעומס חום כבד בשעות היום, אבל הוא נמשך כמה שעות ויש הפוגות ארוכות".
סתיו מסביר כי מזג האוויר החם בישראל מגיע אלינו הישר מהודו. לדבריו, "כל האזור שלנו נמצא תחת גל חום כרגע. הסירקולציה האטמוספירית הזו מגיעה אלינו מהמונסונים בהודו. נוצר תהליך מעניין; ככל שיש יותר עננות, גשם והתעבות של סופות רעמים בהודו, אצלנו יהיה יותר חם. החום שנכלא בהתעבות ענני הגשם, יהפוך לחום מוחשי שיגיע אלינו. שינוי האקלים משנה את הזרימה האטמוספירית ולכן נראה יותר אירועים כאלו בעתיד".