מאגר הגז אפרודיטה: אם החברות לא יגיעו להסכם בתוך חודש, המו"מ ינוהל על ידי המדינות
מאגר הגז אפרודיטה: אם החברות לא יגיעו להסכם בתוך חודש, המו"מ ינוהל על ידי המדינות
לחברות המחזיקות במאגר אפרודיטה-ישי, המשותף לישראל ולקפריסין, ובהן דלק ושברון בצדו הקפריסאי והשותפות ישי בצדו הישראלי, יש דד ליין להגיע להסכם מסחרי על חלוקת הרווחים. אם לא, המו"מ ינוהל ישירות בין ישראל לקפריסין, כך הודיעה שרת האנרגיה קארין אלהרר
כמעט שנה לאחר שחברות הגז השותפות בהחזקות במאגר אפרודיטה סיכמו כי יקיימו מו"מ ישיר ביניהן, במקום באמצעות הממשלות, הודיעה שרת האנרגיה קארין אלהרר לחברות כי אם עד 4 במרץ הן לא יגיעו להסכם – המו"מ יחזור לממשלות.
השרה אלהרר הודיעה לחברות המחזיקות בחלקו הקפריסאי של מאגר הגז אפרודיטה-ישי, ובהן דלק ושברון, ולחברות המחזיקות בחזקת ישי (צדו הישראלי של מאגר אפרודיטה-ישי), ובהן החברות "הזדמנות ישראלית" ונאממאקס, כי נותר להן פחות מחודש להגיע להסכם על תשלום פיצוי לצד הישראלי במאגר, כנגד ויתור מלא על זכויותיהן ונכסיהן במאגר המשותף למדינות.
אם לא, ב-4 במרץ השנה, הזמן שהוקצה למו"מ יפקע, והמו"מ ינוהל שוב בין המדינות. במקרה כזה כל האפשרויות חוזרות לשולחן המו"מ בין המדינות, לרבות יוניטיזציה (איחוד) של המאגר המשותף, עליה כבר הוסכם באמנה שנחתמה בין המדינות בשנת 2010. איחוד משמעו שיהיה מאגר אחד משותף, וכל צד יקבל כסף לפי החלק היחסי שלו. כיום מנוהל מו"מ לפיצוי הצד הישראלי, שמשמעו שהוא יקבל סכום מסוים ובכך יאבד את המאגר.
שדה הגז אפרודיטה ממוקם ברובו במים הכלכליים של קפריסין (בלוק 12), וחלקו בשטח המים הכלכליים של ישראל (מאגר ישי). לפי הערכת משרד האנרגיה הישראלי, בשטח ישראל מצויים כ-10% מעתודות הגז שבמאגר. לפי ההערכה, במאגר יש כ-130 BCM, מהם 12-10 BCM בחלק הישראלי.
בנובמבר 2019 העניקה ממשלת קפריסין לשותפות בבלוק 12 רישיון הפקה ל-25 שנה עם אפשרות להאריכו בעוד כ-10 שנים. בעקבות מה שהיה נראה כהתקדמות עצמאית של קפריסין בפיתוח הגז, הודיעה ישראל בסוף 2019 כי אין לה כל כוונה לוותר על חלקה במאגר. ישראל טענה שפיתוח וניצול מאגר ישי-אפרודיטה צריך להיעשות רק לאחר שתושג הסכמה בין ממשלות ישראל וקפריסין.
לאחר שלא היתה התקדמות רבה מ-2018 ועד תחילת 2021 במו"מ בין המדינות, החליט שר האנרגיה הקודם יובל שטייניץ לאפשר לחברות להידבר ביניהן. באותה עת הודיע משרד האנרגיה כי אם החברות לא יגיעו להסכמה בתוך שישה חודשים, תועבר המחלוקת למומחה בינלאומי. ככל שבחלוף שנה לא תהיה הסכמה מצד החברות, הנושא יחזור לפתחן של המדינות.
במכתב ששלחה השרה אלהרר בשבוע שעבר לשותפות בחזקת ישי היא כתבה כי "מדינת ישראל לא ויתרה על זכויותיה במאגר אפרודיטה, לרבות הדרישה שהמאגר לא יפותח חד-צדדית" (הכוונה היא על ידי קפריסין).
מאז גילויו של המאגר המשותף חלפו כ-12 שנה, אולם ממשלות ישראל עד כה לא עמדו על זכויותיה של ישראל במאגר, ולא הגיעו להסדר עם קפריסין על חלוקתו. במתווה שהושג במרץ 2021 הוחלט, באופן מפתיע ובניגוד לאמנה עליה חתמו המדינות בשנת 2010, כי המו"מ לא ייסוב על יוניטיזציה (איחוד) של המאגר, אלא על ויתור מלא של הצד הישראלי על זכויותיו ונכסיו במאגר בתמורה לפיצוי כספי.
כעת השותפות בחזקת ישי הביעו שביעות רצון מהכרזתה של השרה אלהרר, והן מסרו: "עד כה ישראל גררה רגליים, ומסיבות לא ברורות נכנעה לגחמותיה של קפריסין על אף האמנה החתומה בין המדינות. ככל שישראל מוכנה לקבל את דרישתן של קפריסין ושותפותיה ולוותר על כל זכויותיה ונכסיה במאגר, על אף האמנה הקוראת לשיתוף פעולה בין המדינות בפיתוח והפקת המאגר, ראוי כי לכל הפחות תקבל ישראל פיצוי הולם ומכבד בעבור שלל ויתוריה כלפי שכנתה. פיתוחו של מאגר אפרודיטה הוא עובדה מוגמרת, וטוב עושה השרה שעומדת על זכויותיו של הציבור הישראלי במאגר, המוערכות בשווי מאות מיליוני דולרים, בטרם יחלו קפריסין ושותפותיה לפתחו באופן חד-צדדי ולהביא לאובדן הזכויות וערכן".