סגור

הבנק העולמי מזהיר: משבר המזון בשל הפלישה לאוקראינה יגרום לאסון הומניטרי

נשיא הבנק העולמי דיוויד מלפאס אמר כי זינוק של כמעט 40% הצפוי במחירי המזון ידחף מאות מיליונים לעוני: "אתגר פוליטי לממשלות שלא גרמו למשבר". לדברי מלפאס, יש מספיק מזון בעולם, אך יש צורך ביד מכוונת כדי שיגיע לאן שהוא נחוץ

דיוויד מלפאס, נשיא הבנק העולמי, מזהיר כי העולם עומד בפני "אסון הומניטרי" בשל משבר המזון שנגרם בגלל הפלישה הרוסית לאוקראינה. בריאיון ל-BBC שהעניק משולי פסגת קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי בוושינגטון, אמר מפלאס שהעליות החדות במחירי המזון ידחפו מאות מיליוני אנשים לעוני, ורמת התזונה תופחת אם המשבר יימשך.
לפי חישובי הבנק העולמי, עלול להיות זינוק "עצום" של 37% במחירי המזון. העלייה הזו תפגע בצורה קשה ביותר בעניים, "שיאכלו פחות ויישאר להם פחות כסף לדברים אחרים כמו השכלה", אמר מלפאס. לדבריו, ההשפעה הגדולה על העניים הופכת זאת "למשבר לא הוגן... זה היה נכון גם לגבי הקורונה", הוסיף.

1 צפייה בגלריה
דיוויד מלפאס הבנק העולמי 4.4.20
דיוויד מלפאס הבנק העולמי 4.4.20
נשיא הבנק העולמי דיוויד מלפאס. ההתמקדות צריכה להיות על הגדלת המלאי וסיוע מכוון לעניים
(צילום: איי אף פי)
"זה אסון הומניטרי כי יש פגיעה בתזונה, אבל זה גם אתגר פוליטי לממשלות שאינן יכולות לעשות דבר בעניין. הן לא גרמו למשבר אבל המחירים עולים", הסביר. עוד הוסיף כי יש מספיק מזון בעולם כדי להאכיל את כולם, ורמות המלאי העולמיות גבוהות בקנה מידה היסטורי, אך יהיה צורך בחלוקה או הליך מכירה כדי שהמזון יגיע להיכן שהוא נחוץ.

חשש מ"משבר בתוך משבר" בעקבות הקורונה ועליית מחירי המזון

מלפאס קרא למדינות לא לסבסד ייצור או להגביל את המחירים. לטענתו, ההתמקדות צריכה להיות על הגדלת המלאי ברחבי העולם של דשנים ומזון, לצד סיוע מכוון לעניים ביותר. הוא התייחס גם לחשש מפני "משבר בתוך משבר" שייגרם בשל חוסר היכולת של המדינות המתפתחות לשלם את החובות שצברו בשל המגפה, זאת לנוכח עליית מחירי המזון והאנרגיה. "זה תרחיש אמיתי ביותר, והוא קורה בחלק מהמדינות, ואיננו יודעים כמה הוא יעמיק. כ-60% מהמדינות העניות ביותר נמצאות כעת במצוקת חובות או בסיכון גבוה להיקלע למצוקת חובות", הסביר. "עלינו לחשוש מפני משבר חובות. הדבר הטוב ביותר לעשות הוא לפעול מוקדם למציאת דרכים להפחתת נטל החובות עבור מדינות שיש להן חובות לא יציבים. ככל שדוחים זאת יותר כך המצב מחמיר".
עליית המחירים החדה נובעת בין השאר מהיותה של אוקראינה יצואנית גדולה של שמן חמניות ודגנים.