סגור
הוצאת ספרים פינגווין
הוצאת ספרים פינגווין רנדום האוס. לא תתאחד עם היריבה (צילום: בלומברג)

בית המשפט בארצות הברית מנע מיזוג ענק בשוק הספרות בגלל "פגיעה בתחרות"

שופטת פדרלית חסמה את הניסיון של הוצאת פינגווין רנדום האוס לרכוש את המתחרה סיימון אנד שוסטר. מדובר בניצחון לממשל ביידן, שפועל לאכוף את הרחבת התחרות. עוזר התובע הכללי: "ניצחון לכותבים, לקוראים ולחלופת הרעיונות החופשית"

שופטת פדרלית בארצות הברית חסמה את הניסיון של בית ההוצאה לאור פינגווין רנדום האוס לרכוש את ההוצאה לאור המתחרה סיימון אנד שוסטר, והותירה על כנה החלטה של משרד המשפטים, שלפיה מיזוג שני בתי ההוצאה לאור מהגדולים בעולם עשוי "להפחית את התחרות" של "ספרים רבי מכר".
הפסיקה מהווה ניצחון לגישה הנוקשה של ממשל ביידן בנוגע למיזוגי חברות, שמהווה שינוי אחרי עשורים.
השופטת המחוזית פלורנס פן הודיעה על החלטתה אתמול, והוסיפה שחלק גדול מהפסיקה שלה נותר כרגע חסוי עקב "המידע הסודי" המצוי בה. היא ביקשה משני הצדדים להיוועד עמה ביום שישי ולהציע תיקונים. פינגווין רנדום האוס גינה את הפסיקה, אותה כינה "צעד מצער אחורה עבור הקוראים והכותבים".
בדברים שפרסם אתמול אמר בית ההוצאה לאור שהוא ינסה לערער על ההחלטה. עוזר התובע הכללי ג'ונתן קנטר, ממחלקת ההגבלים העסקיים של משרד המשפטים, שיבח את הפסיקה, ואמר שהיא "מגנה על התחרות החיונית בשוק הספרים, ומהווה ניצחון עבור הכותבים, הקוראים וחלופת הרעיונות החופשית".
לדבריו, "המיזוג שהוצע היה מפחית את התחרות, את התגמול שמקבלים הכותבים, את הרוחב, העומק והמגוון של הסיפורים והרעיונות שלנו, ובסופו של דבר היה מרושש את הדמוקרטיה שלנו".
הפסיקה אמנם לא היתה מפתיעה, אך עדיין מהווה שינוי חד מהתקופה האחרונה בעולם הספרים ובכלל. תעשיית ההוצאה לאור הלכה והתמזגה בשנים האחרונות, כמעט ללא התערבות מצד ממשלות, גם כאשר פינגווין התמזג עם רנדום האוס ב-2013 והפך לבית ההוצאה לאור הגדול בעולם. מיזוג פינגווין רנדום האוס וסיימון אנד שוסטר היה יוצר חברה גדולה בהרבה מכל יריביה.


בין אלה שהתנגדו למיזוג נמצא סטיבן קינג, אחד הכותבים המוכרים ביותר של סיימון אנד שוסטר, אשר העיד במשפט לטובת המדינה. קינג צייץ אתמול שהוא מאושר מהפסיקה: "הצעת המיזוג לא נעשתה עבור הקוראים והכותבים; מטרתה היתה שימור (והגדלת) נתח השוק של פינגווין רנדום האוס. או במילים אחרות: $$$", הוא כתב.
ממשל ביידן פעל לטובת אכיפה יותר אגרסיבית של חוקי ההגבלים העסקיים, שלדברי פקידים אמורים להבטיח שוק תחרותי והוגן. החדשות מאתמול מגיעות אחרי תבוסות למשרד המשפטים בשני מקרים נפרדים בבתי משפט פדרליים.
המשרד הפסיד בניסיונו לחסום יצרנית סוכר אמריקאית גדולה, יו אס שוגר, מלרכוש את יריבתה אימפריאל שוגר, באחת מעסקאות מזקקות הסוכר הגדולות במדינה. הוא כשל גם בניסיונו לחסום רכישה בהיקף 8 מיליארד דולר של UnitedHealth Group, שמפעילה את חברת הביטוח הרפואי הגדולה במדינה, את צ'יינג הלת'קייר, חברת טכנולוגיית בריאות. המשרד נאבק גם במיזוגן של אמריקן איירליינז וג'ט בלו, ששילבו את פעילותן בצפון מערב המדינה.