מזונות של ילדי שייח': 5 מיליון ליש"ט לחופשות, מיליון לבילויים
מזונות של ילדי שייח': 5 מיליון ליש"ט לחופשות, מיליון לבילויים
הסדר הגירושים היקר ביותר בבריטניה פסק 554 מיליון ליש"ט לנסיכה האיה גרושתו של שליט דובאי. הסעיף המרכזי: אבטחה ב־251 מיליון ליש"ט לנסיכה שנרדפה באמצעות תוכנת פגסוס. 277 אלף ליש"ט בשנה נועדו לחיות המחמד
שייח' מוחמד בן ראשיד אל מכתום, השליט המיליארדר של דובאי, נדרש לשלם כ־554 מיליון ליש"ט במזונות ועלויות אבטחה לגרושתו הנסיכה האיה ושני ילדיהם, במסגרת הסדר גירושים הנחשב ליקר ביותר שפסק בימ"ש בריטי.
השופט מור מביהמ"ש בלונדון קבע שלשום כי על שליט דובאי לשלם בתוך שלושה חודשים סכום חד־פעמי של 251.5 מיליון ליש"ט האמור לגלם את עלויות אבטחת הנסיכה למשך כל חייה.
כמו כן, הוא נדרש לספק ערבות בנקאית מ־HSBC בגובה 290 מיליון ליש"ט עבור תשלומי מזונות שנתיים של 11 מיליון ליש"ט, וכן עלויות אבטחה מתמשכות לילדים גם בבגרותם. עוד כלולים בסכום 3 מיליון ליש"ט בעלויות חינוך ו־9.6 מיליון ליש"ט למקרה של פיגורים בתשלומי המזונות.
תיק הגירושים שהגיע לערכאות העליונות מספק הצצה לעולמם של אליטות המפרץ הפרסי והונם הרב, אשר לפי פסיקת השופט משקף "איכות חיים ועושר חסרי תקדים".
בירת הגירושים העולמית
המשפט הוביל גם לביקורת וחשיפות מביכות לגבי השייח' מוחמד - סגן הנשיא וראש ממשלת האמירויות ואחד המנהיגים הבולטים במזה"ת.
קשה להעריך את שוויו המדוייק של הסכם הגירושים, מכיוון שביהמ"ש קבע כי על השייח' מוחמד (72) לממן עלויות אבטחה שנתיות בגובה מיליוני ליש"ט עבור שני הילדים, בני 9 ו־14, לשארית חייהם או עד שביהמ"ש יורה אחרת.
לפי ההערכות, מדובר בהסדר הפיננסי הגבוה ביותר שניתן בלונדון, הנחשבת לבירת הגירושים של העולם לאחר שורה של הסדרים נדיבים במיליוני ליש"ט שהוענקו לבני זוג פרודים. בפסיקה ציין השופט שהתקציב השנתי שקיבלה הנסיכה ב־2019 מתוקף תפקידה כאשתו של שליט דובאי עמד על 72.9 מיליון ליש"ט, ובאמצעות קרנות נאמנות היא מחזיקה בבית בשווי 95 מיליון ליש"ט בסמוך לארמון קנזינגטון ומעסיקה חמישה עובדי משק בית ואיש תיקונים. זאת נוסף על אחוזה בווינדזור בשווי 4.5 מיליון ליש"ט.
הנסיכה האיה ברחה מדובאי ללונדון ב־2019 ודרשה מביהמ"ש הגבוה בלונדון לקבל מזונות בגובה 1.4 מיליארד ליש"ט משייח' מוחמד עבור שני הילדים. היא בחרה לא לדרוש כסף המגיע לה בהיותה הגרושה, אלא רק עבור כיסוי עלויות האבטחה לכל חייה ועוד 97 מיליון ליש"ט בפיצויים, לטענתה על פריטים אישיים כמו אוסף תכשיטי היהלומים, הפנינים, אבני הספיר והאזמרגדים שהשאירה מאחור כשברחה מדובאי. לדבריה, אוסף התכשיטים, ששוויו 20 מיליון ליש"ט, יכול למלא אולם בית משפט שלם. השופט פסק לזכותה 20.9 מיליון ליש"ט עבור חפציה האישיים, כולל 13.6 מיליון ליש"ט לתכשיטים.
ההסדר מייצג את השלב האחרון באחד הקרבות המרים ביותר שניהל הזוג, שכלל פסיקה של ביהמ"ש באוקטובר לפיה שייח' מוחמד היה מוכן להשתמש "בעושרו הרב, כוחו הפוליטי והשפעתו הבינלאומית" נגד הנסיכה (47) ולאפשר לסוכניו לפרוץ לטלפון שלה באמצעות תוכנת פגסוס השנויה במחלוקת של חברת הסייבר הישראלית NSO.
אורח של המלכה באסקוט
הממצאים פגעו במוניטין הבינלאומי של שייח' מוחמד, המחזיק בקשרים עמוקים עם הממסד הבריטי. השייח' היה אורחה של המלכה במרוצי רויאל אסקוט ודמות בולטת בעולם מרוצי הסוסים בזכות אורוות גודולפין שבבעלותו.
הנסיכה האיה, בתו של חוסיין מלך ירדן המנוח, קיבלה עד כה מזונות זמניים בציינה כי מאז הגעתה לבריטניה ההון שלה "נשחק במהירות", כך לפי הפסיקה. "לדבריה מצבה הפיננסי היה כה קשה, עד כי היה מאלץ אותה בקרוב למכור ציורים, אך היא לא רצתה לעשות זאת, כי הילדים היו מבינים שכך עשתה בגלל החללים הריקים שהיו נפערים על קירות הבית", נכתב בפסיקה.
עוד נטען, כי הנסיכה התמודדה עם ניסיונות סחיטה ודרישה לשלם 6.7 מיליון ליש"ט לארבעה מאבטחים, אך בפסיקה הדגישו כי לא התקבלו ראיות לתמיכה בטענות הללו.
החלק הגדול ביותר בתשלום המזונות הוא לכיסוי האבטחה. סר אנדרו מק'פרלן, נשיא מחלקת המשפחה בביהמ"ש הגבוה, פסק בעבר כי השייח' מוחמד "מהווה סיכון גדול" לביטחונם של הנסיכה והילדים. "האיום העיקרי שעומד בפני הילדים והנסיכה הוא מצידו של הוד מעלתו עצמו, ולא ממקורות חיצוניים", כתב השופט בהוסיפו כי נלקח בחשבון "המשקל המלא של המשאבים הזמינים לו". עוד ציין, כי הנסיכה האיה העידה שחשה "נרדפת" על ידי בעלה לשעבר. בהצהרה לביהמ"ש מסר השייח' מוחמד כי לא היתה לו "שום כוונה" לפגוע בנסיכה האיה, שלא "פרץ" למכשירים שבבעלותה "ולא בוצע שום ריגול באישורו הישיר או המרומז". באוקטובר הוא ערער על פסיקת הפריצה לטלפון בטענה שהיא מבוססת על הוכחות חלקיות.
הפסיקה מפנה זרקור להוצאות המשפחה. בפני ביהמ"ש הוצגו מסמכים המפרטים הוצאות בגובה 35.64 מיליון ליש"ט של הנסיכה האיה בין דצמבר 2019 לספטמבר 2021, שכללו 397,421 ליש"ט על חופשות ב־2021 ו־77,770 ליש"ט על אבטחה לחופשות הללו. כך למשל, חופשה משפחתית במלון באיטליה בקיץ עלתה 631 אלף ליש"ט ועוד 180 אלף ליש"ט בעלויות טיסה. עלויות חופשה ביוון הגיעו ל־274 אלף ליש"ט ועוד חכירת מטוס פרטי ב־210 אלף ליש"ט. סכום של 55 אלף ליש"ט בשבוע נדרש להוצאות נלוות, כולל השכרת יאכטה פרטית.
דמי המזונות מעניקים לילדים תקציב של 5 מיליון ליש"ט עבור שבע חופשות שנתיות לתקופה של 9 שבועות, כולל 1.8 מיליון ליש"ט לטיסות במטוסים פרטיים. השופט אישר גם מיליון ליש"ט בשנה עבור הוצאות פנאי ו־277,050 ליש"ט לטיפול בחיות המחמד. תקציב שנתי למורה פרטי ואומנת יעמוד על 100 אלף ליש"ט ו־111,295 ליש"ט, בהתאמה.
דובר של השייח' מסר בתגובה: "הוא תמיד דאג לרווחת הילדים. ביהמ"ש פסק לגבי ההסדר הפיננסי, ואין בכוונתו להגיב מעבר לכך. הוא מבקש מהתקשורת לכבד את פרטיות ילדיו, ולא לחדור לחייהם בבריטניה".