FTקרן המטבע: "העולם ניצב בפני מספר רב של זעזועים"
FT
קרן המטבע: "העולם ניצב בפני מספר רב של זעזועים"
ברקע חולשות הכלכלה הגלובלית, בהן ריביות גבוהות, חובות מאמירים ומחסומי סחר, משתתפי פסגת קרן המטבע והבנק העולמי הוסיפו למשוואה את האפשרות להתרחבות העימות במזה"ת. שר האוצר הצרפתי: "השלכות ההסלמה יהיו נרחבות"
האפשרות להתפתחות מערכה רחבה יותר במזרח התיכון מציבה איומים חדשים בפני הכלכלה הגלובלית, זאת בשעה שטרם התאוששה מהזעזועים שהמיטו מגפת הקורונה והמלחמה באוקראינה. מתיחות אזורית בעלת אופי נרחב יותר תשפיע באופן משמעותי על הכלכלה, כך לפי משתתפי כנס קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי, שננעל אתמול במרוקו. האירוע התקיים במקביל להכרזת המלחמה של ישראל על חמאס והפצצת רצועת עזה בעקבות מתקפת הטרור.
"אם אנחנו ניצבים בפני הסלמה או התרחבות של הסכסוך לאזור כולו, ההשלכות של כך יהיו נרחבות", ציין ברונו לה מר, שר האוצר של צרפת, בשיחה עם "פייננשל טיימס". לה מר הוסיף כי הסיכונים נעים ממחירי אנרגיה גבוהים יותר ותדלוק האינפלציה ועד לירידה באמון המשקיעים. כריסטלינה גיאורגייבה, יו"ר קרן המטבע, הזהירה מפני "עננה חדשה באופק שאיננו שמשי במיוחד ממילא עבור הכלכלה הגלובלית" ובכך חיזקה את החששות בקרב משתתפי הפסגה במרקש לגבי תחזית פושרת לכלכלה הגלובלית בטווח הבינוני. בינתיים, מצדו האחר של האוקיינוס, ג'יימי דיימון, מנכ"ל בנק ג'יי.פי מורגן, הגדיר את המצב כ"תקופה המסוכנת ביותר שעמה מתמודד העולם זה עשרות שנים".
בדרכם לפגישות, גורמים רשמיים הביעו הקלה מכך שהבנקים המרכזיים הצליחו למתן את האינפלציה מבלי להפיל כלכלות למיתון, זאת לאחר שנמנעו מהסיכון שעליו הצביעה קרן המטבע באפריל, אז התייחסה לאפשרות של "נחיתה קשה" עבור הכלכלה הגלובלית. נראה כי בנקים מרכזיים הידקו את המדיניות המוניטרית, מיתנו את התרחבות האשראי וציננו את שוק התעסוקה "מבלי להגזים", כך לפי פייר־אוליביה גורינשה, הכלכלן הראשי של קרן המטבע הבינלאומית, שאמר את הדברים ערב פתיחת הכנס.
בה בעת, בשעה שהנציגים התכנסו לפגישות, מצב הרוח התקדר כאשר ההשלכות הרחבות יותר של מלחמת ישראל וחמאס התערבבו עם חשש קיים לגבי החולשה הנמשכת של הכלכלה הגלובלית. ניתוח של קרן המטבע הצביע על החמרה בנתוני הצמיחה לטווח הרחוק, זאת בעוד כלכלות נאבקות עם היחלשות הפריון, התעצמות המכשולים הניצבים בפני סחר חופשי בשל הסלמת המתיחויות הפוליטיות ועלייה של החוב הציבורי ברחבי העולם.
בתחזית קרן המטבע קצרת המועד שהוכנה לפני פרוץ המלחמה במזרח התיכון בלטו בהיעדרן נקודות אור, זאת מעבר לקומץ מדינות כמו ארצות הברית או הודו. "אין כאן גורם מאיץ", ציינה ג'ויס צ'אנג, ראש מחקר גלובלי בג'יי.פי מורגן. "אני לא סבורה שמישהו מרגיש שיופיע מאיץ משמעותי בשנה הקרובה".
הסכנה הכלכלית המרכזית בעקבות אירועי 7 באוקטובר, טוענים מומחים, היא הסלמת הלחימה בישראל ובעזה והתפתחותה לסכסוך אזורי רחב יותר. מצב כזה לא רק יפגע בביטחון, כי אם יאיץ את האינפלציה של כלכלות שמתחילות רק עתה להתאושש משורה של עליות מחירים. להערכת קרן המטבע, עלייה של 10% במחירי הנפט תביא לעלייה של כ־0.4% באינפלציה הגלובלית.
גיטה גופינאת', סגנית יו"ר קרן המטבע, אמרה כי העולם ניצב בפני "מספר רב של זעזועים", כולל העימות במזרח התיכון וההשלכות האפשריות על מחירי האנרגיה. "רמות החוב הגיעו לשיא ובמקביל אנחנו נמצאים בסביבה של ריבית גבוהה. הרבה מאוד יכול להשתבש", הזהירה.
פסקאל דונוהו, העומד בראש היורוגרופ, גוף בלתי רשמי שבמסגרתו מתקיימים דיונים של שרים מהאזור, אמר ל"פייננשל טיימס", כי השאלה הכלכלית הגדולה היא האם לעימות תהיה השפעה על ציפיות האינפלציה ומה עשויה להיות המשמעות לגבי הקלתה ב־2024. להערכתו, אירופה תמשיך לצמוח גם ברקע האירועים, אם כי בקצב איטי יותר מכפי שקיוותה.
ג'נט ילן, שרת האוצר של ארצות הברית, אמרה כי היא דבקה בתחזית שלה ל"נחיתה רכה" וציינה כי הוא לא צופה שהעימות ישפיע באופן משמעותי על התחזית הכלכלית הגלובלית. בה בעת, גורמים רשמיים אחרים הדגישו, כי העימות מגיע בשעה שבה הכלכלה הגלובלית נמצאת במצב מוחלש. הכלכלה העולמית צפויה עתה לצמוח בקצב איטי יחסית בטווח הבינוני, עד לקצב של 3.1% ב־2028. זאת לעומת תחזית לחמש שנים של 3.6% צמיחה שהוצגה לפני פרוץ המגפה הגלובלית, וקצב של 4.9%, לפני פרוץ המשבר הפיננסי.
למעלה מ־80% מהכלכלות ניצבות עתה בפני עתיד קודר יותר לעומת התקופה שלפני 15 שנה, כך לפי קרן המטבע, זאת ממגוון סיבות. החל בהיקפי ייצור נמוכים יותר ועד להאטה בקצב צמיחת האוכלוסייה. לכך יש להוסיף את הביזור של הכלכלה הגלובלית לגושים מתחרים — תהליך שקשה להסיגו ואשר צפוי רק להתעצם בשל המתיחויות הגיאופוליטיות. לפי הערכות שפרסמה קרן המטבע מוקדם יותר השנה, מחסומי הסחר בלבד, שהולכים ומתגברים, עלולים לכווץ את התוצר העולמי ב־7% בטווח הארוך.
לכך יש להוסיף את העלייה בסיכונים הפיסקאליים בשעה שיחס החוב־תוצר הגלובלי יטפס לכיוון ה־100% עד לסוף העשור. המגמה הזו הציפה מחדש חששות לגבי יכולות הפירעון בתקופה שאותה תיארה צ'אנג כ"בלתי נוחה". זעזועים שנרשמו באחרונה בשוק הפיננסי הגדול בעולם — אג"ח ממשלתיות אמריקאיות — מייקרים את עלויות ההלוואות הגלובליות בדיוק בתקופה שבה הבנקים המרכזיים מכווצים את דפי המאזנים והנפקות חוב ממשלתיות נמצאות במגמת עלייה, היא הסבירה.
באחת הפגישות המסכמות של הכינוס, כריסטין לגארד, נשיאת הבנק האירופי המרכזי, התייחסה לבעייתיות שמציבות הרוחות החזיתיות הללו. "יש הרבה כדורים באוויר כעת", היא אמרה. "אנחנו לא בדיוק בטוחים היכן הם הולכים ליפול".