סגור

סערה בבריטניה עקב דברי נגיד הבנק המרכזי "לא להעלות שכר לעובדים"

הנגיד אנדרו ביילי טוען כי העלאות שכר מובילות לאינפלציה גוברת; אך הוא מרוויח פי 18 לעומת העובד הבריטי הממוצע, ובקשתו כלפי העובדים ובעלי העסקים גררה תגובות קשות מהאיגודים המקצועיים, ואפילו ממשרד ראש הממשלה ג'ונסון; האינפלציה בממלכה בשיא של 30 שנה

נגיד הבנק המרכזי של אנגליה, אנדרו ביילי, הסתבך עם תושבי בריטניה וראש הממשלה בוריס ג'ונסון. ביילי גרר תגובות קשות כשאמר בשבוע שעבר לתושבי הממלכה לא לבקש העלאת שכר השנה. הרקע לדבריו הוא העלייה הגדולה ביותר ביוקר המחיה בממלכה זה עשורים.


ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון ואנשי איגודים מקצועיים נמנו עם אלה שיצאו נגד אמירתו של נגיד הבנק, כי העובדים לא צריכים ללחוץ על מעסיקיהם להעלות את שכרם, כיוון שהכלכלה זקוקה לעוד זמן כדי להתייצב על רקע האינפלציה הגואה.

1 צפייה בגלריה
ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון במסיבת עיתונאים מיוחדת, היום
ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון במסיבת עיתונאים מיוחדת, היום
ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון
(רויטרס)

השכר השנתי של ביילי עומד על 575 אלף פאונד (777 אלף דולר), פי 18 לעומת העובד הממוצע במשק הבריטי.
דובר של ראש הממשלה ג'ונסון אמר בתגובה לדברי ביילי כי זה לא תפקיד הממשל "לייעץ לחברות פרטיות כיצד לנהל את עסקיהן".
וגם באיגודים לא אהבו את אמירתו של נגיד הבנק. "מזעזע לומר לעובדים שנושאים על כתפיהם את הכלכלה במהלך המגפה שלא מגיעה להם העלאה בשכר", כך לדברי גארי סמית', יו"ר איגוד הסחר והתעשייה GMB, שמונה 600 אלף חברים.
הנגיד, שדיבר עם BBC מספר שעות לאחר שהבנק החליט על העלאות ריבית, אמר שעסקים צריכים להפגין "איפוק" בדיוני שכר, כדי לעזור להילחם באינפלציה הגבוהה זה 30 שנה.
כשנשאל אם הבנק ביקש מעובדיו לא לדרוש העלאות שכר גדולות, ביילי ענה: "ככלל, כן". הוא אמר שאף שהדבר עשוי להיות "כואב" לעובדים, יש צורך ב"מיתון עליות השכר" כדי למנוע אינפלציה בטווח הארוך.
דבריו של ביילי עולים בקנה אחד עם התאוריה הכלכלית לפיה העלאות שכר מובילות לעלייה באינפלציה. ככל שהשכר עולה, כן עולות עלויות הייצור של סחורות ושירותים, מה שמוביל חברות לגבות יותר מהצרכנים, ובכך לנפח את יוקר המחיה.
דובר של ראש הממשלה ג'ונסון אמר בתגובה לדברי ביילי כי זה לא תפקיד הממשל "לייעץ לחברות פרטיות כיצד לנהל את עסקיהן"
בסביבה אינפלציונית מהלך עניינים כזה עשוי להוביל למעגל אכזרי של "ספירלת שכר-מחיר" (wage-price spiral) – תופעה שבריטניה חוותה בשנות ה-70. חששות כאלה הביאו את הבנק להעלות את שיעור הריבית כדי לדכא את האינפלציה, שצפויה להגיע ל-7.25% באפריל, ולהשיב אותה ליעד של 2% שקבע הבנק.
אך על פי דבריו של הנגיד, העובדים צריכים לפעול בצורה אקטיבית כדי למנוע הידרדרות נוספת. "אנחנו צריכים לראות מיתון של העלאות השכר. זה כואב, ואני לא רואה שום סיבה להסוות את זה. אבל אנחנו חייבים שזה יקרה כדי שנוכל לפתור את הבעיה הזאת ביתר קלות", אמר ביילי.