סגור
נשיא מצרים עבד אל-פאתח א-סיסי סיסי ו עזתים מפנים את רפיח 11.5.24
נשיא מצרים א-סיסי ואזרחים בורחים מרפיח (צילום: Sean Gallup/Getty Images, PA/MOHAMMED SABER)

פרשנות
מצרים מצטרפת לתביעה בהאג, ומאותתת: פעולה ברפיח - צעד אחד רחוק מדי

הצעד המצרי הוא הצהרתי בעיקרו, אך מהווה מכה ליחסים עם ישראל; הוא למעשה מביע את הזעם של מצרים מפני התמשכותה של המלחמה בעזה, ומכך שאין הסדר מדיני באופק, ותסכול על כישלון הסבב האחרון במו"מ עם חמאס בתיווך מצרי

הודעת משרד החוץ בקהיר על כוונה להצטרף לתביעת "רצח העם" בעזה שהגישה דרום אפריקה בנובמבר כנגד ישראל היא מכה ליחסים בין שתי המדינות.
לפי ההודעה, הצעד ננקט עקב יצירת "משבר הומניטרי חסר תקדים" ברצועה. עם זאת, ההודעה המצרית לא פירטה כיצד קהיר מתכוונת לסייע לקידום התביעה ולכן בשלב זה מדובר בעיקר בצעד הצהרתי.
עיתוי הצעד המצרי יכול לספק הסבר מאחר שהוא מתרחש ימים ספורים לאחר שצה"ל החל במבצע מוגבל ברפיח כולל השתלטות על הצד הפלסטיני במעבר היבשתי בין סיני לרצועה. למרות דיווחים מוקדמים על תיאום מצרי–ישראלי, נראה שהחששות במצרים מפני זליגת הסכסוך ובעיקר עקורים לעבר הטריטוריה המצרית גדולים יותר מהביטחונות שמספקת ישראל.
ההודעה המצרית מהיום היא איתות נוסף לישראל על הכעס בקהיר מהמשך המלחמה ומכך שאין באופק הסדר מדיני. האיתות הראשון היה סגירת מעבר רפיח מהצד המצרי ולכן נמנעת תנועת סחורות ואנשים מהרצועה ואליה. על הממשלה המצרית מופעלים לחצים פנימיים כבדים להסלים את המצב מול ישראל, כולל החזרת השגריר מתל אביב ואף השעיית הסכם השלום בין שתי המדינות אך נראה שההנהגה המצרית הנוכחית תחת נשיאותו של עבד אל-פתאח א-סיסי מעדיפה עדיין לא "לשבור את הכלים" לחלוטין.

לחץ פנימי גובר

התסכול המצרי ביחס למה שקורה ברצועת עזה נמצא במגמת עלייה לא רק בגלל הפעולה ברפיח, אלא בגלל כישלון הסבב האחרון של המו"מ בין ישראל לחמאס בתיווך מצרי שמשמעו המשך המלחמה. חשוב לציין שבכל יום של מלחמה שעובר מצרים משלמת יותר ויותר מחירים כלכליים, ובתוך המדינה וכן בקרב חוגי אופוזיציה שמחוצה לה גוברת הביקורת על המשטר כי הוא לא עושה די לסייע לפלסטינים בעזה.
מתקפות החות'ים מתימן על כלי שיט בים סוף כחלק מתגובתם למלחמה ברצועה הפחיתו את התנועה בתעלת סואץ בכ-50%. התעלה היא אחד המקורות החשובים של הכנסות מט"ח למשק המצרי, ומצרים זקוקה להפסקת הלחימה בעזה כדי להתחיל ולנסות לשקם את הכנסותיה. כמו כן, אווירת המלחמה במזרח התיכון אינה מטיבה עם מגזר נוסף משמעותי במשק המצרי: התיירות. במצב הדברים הנוכחי, אין זה מפתיע כי הבנק העולמי בעדכון האחרון שלו על המשק המצרי צפה כי הצמיחה השנה תסתכם ב-2.8% בלבד – השיעור הנמוך ביותר מאז 2013.
כמו בתחום הביטחוני שנראה היה כי עד לאחרונה התיאום המצרי–ישראלי מתנהל ברמה גבוהה, כך היה גם במישור הכלכלי. ישראל הפכה המשענת העיקרית של מצרים בתחום הגז הטבעי. אולם עם התקרבות עונת הקיץ והפניית יותר גז טבעי לשוק הישראלי, מצרים נאלצת לייבא גז טבעי ממקורות אחרים כדי לנסות ולהימנע מהפסקות חשמל ממושכות כמו שהיו מנת חלקם של למעלה מ- 105 מיליון אזרחים בשנה שעברה. המשטר המצרי שולח היום לישראל איתות ברור שמבחינתו, עם כל המטענים הפנימיים הכבדים, הפעולה ברפיח היא צעד רחוק מדי של ישראל.