האינפלציה רק ב-2.5%, וביפן כבר מהדקים את החגורה
האינפלציה רק ב-2.5%, וביפן כבר מהדקים את החגורה
אף שמדובר באינפלציה נמוכה במונחים גלובליים, הצרכנים ביפן ידועים כרגישים במיוחד לעליות מחירים, זאת בעקבות העשור האבוד שליווה את התפוצצות בועת הנדל"ן בתחילת שנות התשעים
הצרכנים היפנים מהדקים את החגורה, לנוכח היחלשות הין לשפל של 20 שנה לעומת הדולר, ואינפלציה שטיפסה ל־2.5% בחישוב שנתי, לעומת יעד של 2% שהציב הבנק המרכזי של יפן.
אף שמדובר באינפלציה נמוכה במונחים גלובליים, הצרכנים ביפן ידועים כרגישים במיוחד לעליות מחירים, זאת בעקבות העשור האבוד שליווה את התפוצצות בועת הנדל"ן בתחילת שנות התשעים.
בעלי עסקים, שמשתדלים בימים כתיקונם להימנע מהעלאות מחירים, ייאלצו עתה לעשות זאת, והיפנים נערכים בהתאם. סקר שערך בחודש שעבר טייקוקו דאטה־בנק בקרב 105 חברות מזון ומשקאות מובילות מצא כי מחירי 6,100 מוצרי מזון פופולריים יעלו השנה בכ־11% בממוצע. מוצרי מזון מעובדים, שנתפסים לעתים קרובות כחלופה חסכונית למוצרים טריים, היוו כמעט מחצית מעליות המחירים הצפויות. גם מחירי שמני בישול, לחם, בשר, גבינות, נקניק ונייר טואלט צפויים לטפס — זאת בעיקר בעקבות השלכות המלחמה באוקראינה שמתדלקת עליות מחירים גלובליות.
ברקע עליות המחירים הצפויות, מספר גדל והולך של משקי בית ביפן מתנהל לפי עקרון ה"קאקייבו", כלומר חסכנות וקיצוץ בהוצאות. בהתאם לכך הוצאות משקי הבית ביפן ירדו בחודש מרץ לראשונה זה שלושה חודשים בשיעור של 2.3% לעומת החודש המקביל אשתקד.
אנליסטים חזרו והזהירו כי קצב עליית השכר הנומינלי ביפן לא צפוי לעמוד בקצב עליות המחירים, מה שיוביל לירידה בהוצאות הצרכנים.
גם רוכשי בתים ייפגעו כעת ביפן. המחיר הממוצע לבית בטוקיו רבתי הגיע ל־43.3 מיליון ין ב־2021, הנתון הגבוה ביותר מאז 2014. המשכנתא הממוצעת חצתה בשנה שעברה לראשונה את רף ה־40 מיליון ין (307 אלף דולר). יחס חובות משקי הבית היפניים לתמ"ג עמד על 66.9% בסוף 2021, לאחר שטיפס בעקביות מאז שפל של 57% ב־2015.