הקיפאון בבית הנבחרים האמריקאי מעכב סיוע לישראל
הקיפאון בבית הנבחרים האמריקאי מעכב סיוע לישראל
בעקבות הדחתו של קווין מקארתי, מחוקקים בארה"ב קוראים להסיר כל מכשול למינוי יו"ר חדש עוד השבוע כדי להחזיר את בית הנבחרים לשגרה ולאפשר העברת סיוע חירום. מנהיג המיעוט הדמוקרטי: "המחויבות לביטחון ישראל חקוקה בסלע"
מתקפת חמאס והשלכותיה הקשות מעניקות רוח גבית למאמצי בית הנבחרים האמריקאי למנות עוד השבוע יו"ר חדש בעקבות הדחתו של קווין מקארתי מוקדם יותר החודש.
כבר ביום רביעי עשויים המחוקקים לקיים הצבעה לבחירת היו"ר הבא, כאשר את רשימת המועמדים מובילים לעת עתה סטיב סקאליס, רפובליקני מלואיזיאנה, וג'ים ג'ורדן, רפובליקני מאוהיו שעומד כיום בראש המועצה המשפטית של בית הנבחרים. ג'ורדן זוכה לגיבוי של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ — על כך מדווח "הוול סטריט ג'ורנל".
בשלב זה מוקפאת פעילותו של בית הנבחרים, עד שייבחר יו"ר חדש, ולפיכך, הטיפול בסוגיות דוחקות, כולל התקציב הציבורי, נדחה לעת עתה עד לשלהי נובמבר. השבוע התריעו מחוקקים, כי בהיעדר יו"ר עשויה להתעכב העברת סיוע חירום לישראל. "עלינו לפעול במהירות", אמר שלשום חבר בית הנבחרים מייקל מקול, יו"ר המועצה לעניניי חוץ, בריאיון לרשת CNN. "הזמנים הללו מסוכנים מדי מכדי לשחק עם הביטחון הלאומי שלנו", ציין.
מנהיג המיעוט בבית הנבחרים, חאכים ג'פריז, אמר ל־CNN כי שוחח עם הבית הלבן על המצב וכי "המחויבות של ארצות הברית לביטחונה של ישראל חקוקה בסלע". ג'פריז דחק ברפובליקנים לשים קץ ל"מלחמת האזרחים" שלהם ולבחור ביו"ר חדש, או לחילופין להגיע לפשרה מסוימת עם הדמוקרטים.
היו"ר הזמני פטריק מק'הנרי מחזיק בסמכויות מוגבלות בלבד לניהול בית הנבחרים עד לבחירתו של יו"ר חדש. בימים אלה עסוקים המועמדים בפעילות לובינג ענפה בקרב חברי הבית וצפויים להציג את המצע שלהם מחר, בישיבה בדלתיים סגורות. ההצבעה לבחירת יו"ר חדש עשויה להתקיים מחר.
בה בעת, למהלך הפורמלי הזה עלול לקום מכשול. המחוקק קן באק, רפובליקני מקולורדו ואחד משמונת חברי הבית שהצביעו בעד הדחתו של מקארתי, אמר שלשום לרשת ABC כי הוא לא יתמוך באף מועמד, עד שההנהגה הרפובליקנית לא תמצא דרך לקצץ בהוצאה הממשלתית. עוד אמר באק, כי הוא לא מעוניין שתתקיים הצבעה בהרכב מלא של בית הנבחרים, עד שרוב רפובליקני יסכים על זהותו של מועמד מסוים.
ג'ון דוארטה, רפובליקני מקליפורניה, הביע תקווה כי כמה מנציגי הדמוקרטים יסייעו לבחירתו מחדש של מקארתי, כדי שבית הנבחרים יוכל לאשר במהרה סיוע לישראל. הדמוקרטים יוכלו לבצע מהלך כזה באמצעות ויתור על הצבעה עתידית לתפקיד היו"ר ובכך יפחיתו את מספר הקולות שמקארתי יזדקק להם כעת כדי לנצח. "העולם נמצא בסכנה", אמר דוארטה. "אנחנו לא מסוגלים לתת מענה כבעלת ברית כדי לסייע לחברינו בשעה שהם זקוקים לנו".
לפי החוק האמריקאי, יו"ר בית הנבחרים הוא גם השני בתור להתמנות לנשיא במקרה חירום, אחרי הסגנית קמאלה האריס. תפקידים אחרים של היו"ר כוללים מינוי חברים לוועדות מיוחדות וניהול משא ומתן עם מנהיגי סנאט, ופוטנציאלית, עם הנשיא ג'ו ביידן עצמו. הפעם האחרונה שבה נאלצו המחוקקים לבחור יו"ר חדש שלא במועד הרשמי היתה באוקטובר 2015, כאשר ג'ון ביינר, רפובליקני שייצג את אוהיו, התפטר. מאז 1913 התקיימו חמש הצבעות כאלה.
לפי דו"ח של הקונגרס שפורסם באביב האחרון, מאז הקמת המדינה קיבלה ישראל מארצות הברית סיוע בשווי מצרפי של 158 מיליארד דולר (לא מתואם אינפלציונית) — ההיקף הגדול ביותר מבין המדינות שקיבלו סיוע חוץ אמריקאי. כיום, רוב רובו של הסיוע הוא צבאי, אך בשנים 2007-1971 קיבלה ישראל גם סיוע כלכלי משמעותי — כך לפי הדו"ח. בשנת 2016, תחת הנשיא ברק אובמה, ארצות הברית התחייבה להעביר לישראל 3.8 מיליארד דולר מדי שנה במסגרת הסכם לעשור, המבטיח נשק, תחמושת ושאר סיוע צבאי.
תוגברה אבטחה באירופה
מחברי הדו"ח של הקונגרס מציינים את הבעייתיות שהתעוררה מאז הקמת ממשלת נתניהו האחרונה בדצמבר 2022. הכללתן של מפלגות אולטרה־ימניות בממשלה, מציין הדו"ח, עשויה לפי פרשנים מסוימים להעיב על יחסי ישראל וארצות הברית. עוד נכתב, כי אף שמחויבותה של ארצות הברית לביטחונה של ישראל אכן "חקוקה בסלע", כמה גורמים רשמיים לשעבר קראו לממשל ביידן להבהיר לישראל, כי בעוד ארצות הברית תמשיך לספק לה סיוע צבאי, היא תגביל את האספקה של "כלי תקיפה" לטובת פעילויות "זדוניות שמבצעת ישראל בירושלים או בשטחים הכבושים". בתוך כך, מאז פתיחת המלחמה בישראל, ערים ברחבי ארצות הברית וגם באירופה מגבירות את האבטחה סביב מבנים של הקהילות היהודיות מחשש לפעולות טרור שיתבצעו בהשראת מתקפות הטרור של חמאס. לפי דיווח ב־CNN, האבטחה עבור הקהילות היהודיות תוגברה בניו יורק, ניו ג'רזי, יוסטון ולוס אנג'לס.
"הוריתי למשטרת ניו יורק לשלוח כוחות נוספים לקהילות היהודיות ולבתי התפילה ברחבי העיר כדי לוודא שהקהילות שלנו מקבלות את המשאבים שהן זקוקות להם על מנת לדאוג לביטחון כולם", אמר ראש עיריית ניו יורק אריק אדאמס. "בלוס אנג'לס מתגוררת הקהילה היהודית השנייה בגודלה מחוץ לישראל ומשפחות רבות צופות בדאגה בהתפתחויות", ציינה בסוף השבוע ראשת העיר קארן באס בהודעה רשמית. "לבי עם המשפחות האלה".
במקביל, באירופה, גורמי ביטחון בבריטניה, צרפת, גרמניה, ספרד ואיטליה פועלים להגברת האבטחה בקהילות היהודיות — כך לפי דיווח באתר "פוליטיקו". שר הפנים הצרפתי ז'ראלד דרמאנין אמר בשבת, כי ביקש ממחוזות ברחבי צרפת להגביר את האבטחה בקהילות היהודיות וכי יכנס פגישה בהמשך כדי לבצע הערכת מצב מחודשת. משטרת ברלין ציינה גם היא כי תגברה את האבטחה סביב מוסדות יהודיים וישראליים בעקבות מתקפות חמאס.