התפרצות קורונה באוורסט: "נפאל מסתירה מידע"
התפרצות קורונה באוורסט: "נפאל מסתירה מידע"
בלגן בדרך לפסגת ההר הגבוה בעולם: לדברי מטפסים, עשרות נדבקו בנגיף במחנה הבסיס של האוורסט, אף שנפאל עדכנה רק על ארבעה. מטפס: "טענו שיש לי מחלת גבהים ולא הציעו בדיקת קורונה. רק בביה"ח אובחנתי". טענות: "אין שם שמירה על ריחוק חברתי, לא עוטים מסכות". ברקע – ביקורת על ההחלטה לקיים את עונת הטיפוס: "הכול בשביל כסף?"
התפרצות קורונה במחנה הבסיס של האוורסט בנפאל מעמידה כעת בספק את עונת הטיפוס, שרבים פקפקו מלכתחילה בהחלטה לקיימה בצל המגפה. לפי דיווחים מנפאל, אנשים רבים נדבקו במחנה הבסיס שממנו יוצאים המטפסים לנסות לכבוש את פסגת ההר הגבוה בעולם. יש גם טענות שלא הייתה שם הקפדה על הנחיות הקורונה ושכעת הרשויות מסתירות פרטים על חומרת המצב.
הדיווחים על ההתרחשויות באוורסט מגיעים בשעה שנפאל חווה עלייה גדולה במספר הנשאים החדשים, כמו שכנתה הודו, המתמודדת עם אסון קורונה של ממש.
לפי העיתון הבריטי "גרדיאן", בפוסטים שפרסמו מטפסים ברשתות החברתיות הם מתארים את המצב במחנה הבסיס כ"המולה מוחלטת", ויש בהם מי שטוענים כי עד 30 נשאי קורונה כבר זוהו שם, אף שמאז תחילת עונת הטיפוס דיווחה התאחדות מטפסי ההרים של נפאל רק על ארבעה – שלושה מטפסים ומדריך מקומי.
העיתונאית הנפאלית רוג'יטה אדהיקרי צייצה בשבוע שעבר: "ממשלת נפאל ממשיכה להכחיש שיש התפרצות קורונה במחנה הבסיס של האוורסט למרות שהראיות לכך הולכות ומצטברות. אני אובחנתי כנשאית קורונה מיד אחרי שחזרתי מהמחנה. מדוע הממשלה מסתירה את האמת? מדוע הם מסכנים מאות מטפסים? למען כסף מתיירות?".
טיפוס ההרים הוא מקור הכנסה חשוב לנפאל, ובימי שגרה נוהרים אליה אלפי מטפסים מדי שנה כדי לטפס על האוורסט ולטייל בהרים אחרים הנמצאים בתחומה, למשל הרי האנפורנה. עונת הטיפוס הנוכחית נפתחה בחודש שעבר, אחרי שהטיפוס לאוורסט הופסק למשך שנה עם התפשטות המגפה בשנת 2020. ההערכה הייתה שיותר מ-300 מטפסים ינסו להעפיל בעונה הקרובה לפסגת האוורסט, שהפכה בשנים האחרונות, לפני פרוץ המגפה, לעמוסה מאי-פעם בשל ריבוי ההרפתקנים הנוהרים אליה.
לקראת העונה הזו הנפיקה נפאל 408 אישורי טיפוס על האוורסט. עצם ההחלטה שלה לאפשר את הטיפוס בזמן מגפה עוררה מחלוקת, ועם הגעת הדיווחים על נדבקים שם גברה הביקורת.
שני מטפסים – ג'ינה מארי האן-לי מניו יורק וסטיב האריס מבריטניה – העידו בפוסטים ברשת כי אחרי שהתפנו מהמחנה בעקבות תסמינים התברר שנדבקו בקורונה. שני הנדבקים האחרים שזהותם ידועה הם מטפס נורבגי ומדריך שרפה מקומי.
הנדבק הבריטי האריס סיפר שתחילה אובחן כסובל ממחלת גבהים וכי כלל לא הוצע לו לעבור בדיקת קורונה. לדבריו הוא נבדק ואובחן רק בבית החולים, כמה ימים אחר כך. ב"גרדיאן" דווח כי רופאים במחנה הבסיס מעידים בשיחות סגורות שמשרד הבריאות של נפאל אינו מאפשר להם לערוך בדיקות קורונה במחנה.
האריס האשים גם כי במחנה העמוס לא נשמרים כראוי כללי הריחוק החברתי ואין הקפדה על עטיית מסכות.