סגור

אירופה וארה"ב נערכות לקליטה של 5 מיליון פליטים

בניגוד למשבר הפליטים של 2015, הפלישה לאוקראינה הביאה לגל של סולידריות כלפי עקורי המלחמה. מהשכנות פולין, מולדובה והונגריה ועד לאוסטריה וארה"ב - חומות הגנה וחוקים נגד מבקשי מקלט התחלפו בהיערכות הומניטרית חסרת תקדים

בשבועות שקדמו לפלישה הרוסית לאוקראינה החלו המדינות החולקות עמה גבול משותף, ובראשן פולין, להיערך לקליטת גל עצום של פליטי מלחמה. בסוף השבוע האחרון, המשבר ההומניטרי התיאורטי הפך למציאות.


לפי הערכות האו"ם, כ־100 אלף אוקראינים הפכו למחוסרי בית בעקבות הפלישה הרוסית, כאשר המספר הזה עלול לטפס עד 5 מיליון, כשמינית מהאוכלוסיה. מאז ההסלמה, לא רק השכנות של אוקראינה הכריזו על היערכותן לקלוט פליטים, ומחוות של רצון טוב יצאו גם מאוסטריה, דנמרק וארה"ב.



שעות ספורות לאחר שהחלה הפלישה אור ליום חמישי, פקקי תנועה עצומים החלו להיווצר באוקראינה, כרטיסים לרכבות אזלו ותורים ארוכים נמתחו מול מכשירי כספומט. "מורגשת תנועה משמעותית של האוכלוסיה, אבל קשה לומר האם אנשים יוצאים מהמדינה לצמיתות או לטווח קצר", צוטטה באתר Vox אירינה סאגויאן, המתאמת של מזרח אירופה בארגון להצלת ילדים שהוקם בעקבות הפלישה הרוסית ב־2014. ראשוני הפליטים החלו להגיע להונגריה שעות לאחר הפלישה, חלקם ברגל, לאחר שמדפי מרכולים באוקראינה התרוקנו ממצרכים והמונים נהרו לתחנות הדלק.
לעת עתה, מדינות מרכז אירופה קולטות את האוקראינים בזרועות פתוחות. פולין הודיעה מוקדם יותר החודש על כוונתה לקלוט מיליון אוקראינים, כאשר מדינות אחרות שנערכו למשבר הן רומניה, הונגריה, סלובקיה ומולדובה, אליה הגיעו 4,000 אוקראינים ביום הפלישה. עם זאת, המדינות הללו אינן ערוכות להתמודד עם פליטים בהיקף שצפוי להגיע בשבועות הקרובים. פולין, לשם המחשה, אף כי הצעתה נדיבה, קלטה כ־5,200 פליטים בלבד בתשעת החודשים הראשונים של 2021.


3 צפייה בגלריה
עולים על רכבת חילוץ ב קייב
עולים על רכבת חילוץ ב קייב
עולים על רכבת חילוץ בקייב
(צילום: גטי)

אוקראינים הנמלטים מאימי המלחמה יזדקקו להרבה יותר מאשר מקלט זמני, מזון וביגוד. הם יזדקקו לסיוע רשמי בקבלת מעמד חוקי במדינות שאליהן יגיעו, סיוע בדיור קבע, וקליטה במערכות חינוך ובריאות. הם יידרשו גם לחיסוני קורונה. בעוד המגפה משתוללת במדינה, 36% בלבד מתושבי אוקראינה מחוסנים.
מדינות האיחוד האירופי קרוב לוודאי יישאו בעיקר הנטל של קליטת הפליטים, מה שיחייב משאבים רבים ותשתיות. נציבת האיחוד האירופי אורסולה פון דר ליין אמרה ביום חמישי כי האיחוד נערך בשבועות האחרונים לקליטה ולאירוח של פליטים, זאת כדי להתמודד עם משבר העקורים הגדול ביותר שצפוי לפקוד את היבשת מאז 2015, אז הציפו אותה כ־1.3 מיליון מבקשי מקלט מהמזה"ת ואפריקה. לדבריה, הזרוע ההומניטרית של האיחוד האירופי ערוכה לספק את הצרכים המיידיים של האוקראינים. בנוסף, האיחוד יגדיל את הסיוע מעבר לתקציב של 1.2 מיליארד דולר שכבר קיים, אף כי מוקדם לומר לאיזה היקף בדיוק.

אינם נדרשים לוויזה

פולין צפויה להיות היעד המרכזי לפליטים, זאת בשל קרבתה הגיאוגרפית למוקד המשבר אך גם משום שחיים בה למעלה ממיליון אוקראינים שהגיעו בשנים האחרונות בחיפוש אחר עבודה. כרגע הופעלו שמונה מוקדי קליטה לאורך מעבר הגבול, שם מקבלים הפליטים מזון, סיוע רפואי ומידע. אך גם מדינות שאינן חולקות גבול עם אוקראינה הציעו את עזרתן. צ'כיה הציעה לשלוח כוחות משטרה לגבול המזרחי של סלובקיה כדי לסייע בניהול המשבר. ראש ממשלת דנמרק הכריז כי מדינתו תספק סיוע הומניטרי לאוקראינה ולפליטים באזורים סמוכים. רוב חברי הפלרמנט תומכים בעמדתו בנושא, כאשר לפי משרד ההגירה הדני, נבחנים כבר צעדים בפועל.
ההתגייסות הזו למען הפליטים עומדת בניגוד מוחלט לתגובת היבשת למשברים קודמים. רק לפני מספר חודשים, פולין החליטה להקים חומה בהשקעה של 400 מיליון דולר על מנת להרתיע מבקשי מקלט ממדינות המזה"ת ואפריקה, המגיעים לגבול שהיא חולקת עם בלארוס. הונגריה העבירה בשנים האחרונות חוקים שאוסרים על הגשת סיוע למבקשי מקלט ומאפשרים למשטרה לגרשם לאלתר.
הפעם, עם זאת, המצב שונה. אוקראינים, בהיותם תושבי אירופה, אינם נדרשים לוויזה על מנת להיכנס לתחומי האיחוד האירופי, כך שמדינות לא יוכלו לגרשם ליעדים אחרים. החוק מאפשר להם להישאר בתחומי האיחוד למשך 90 יום, אף כי כעת יהיה צורך לגבש אמות מידה לקביעת סטטוס חוקי לאחר פרק הזמן הזה.

3 צפייה בגלריה
פליטים אוקראינים בדרך להונגריה
פליטים אוקראינים בדרך להונגריה
פליטים אוקראינים בדרך להונגריה
(צילום: איי פי)


אוסטריה הודיעה כי תסייע למדינות השכנות בהתמודדות עם זרם הפליטים. "הלחץ גובר על הגבולות של סלובקיה, הונגריה ופולין", אמר קנצלר אוסטריה קארל ניהאמר. "אנחנו חייבים להפגין סולידריות כלפי המדינות הללו. אנחנו משפחה אירופית ומשפחות מסייעות זו לזו", הדגיש. בעוד אוסטריה היא אחת הפעילות הבולטות נגד כניסת פליטים נוספים לאיחוד האירופי, וחזרה וקראה להידוק בקרת הגבולות, וינה מפגינה כעת נכונות לקלוט פליטים מאוקראינה, זאת אף שלא נמנתה על המדינות המארחות במשבר 2014 ואין בה קהילה אוקראינית משמעותית. "אנחנו מוכנים, אם יהיה צורך, לקלוט פליטים מאוקראינה", אמר ניהאמר.

ביקורת כלפי בריטניה

בהודעה רשמית של הבית הלבן, גם ארה"ב הביעה את נכונותה לקלוט פליטים. בינתיים, חיילים אמריקאים שהוצבו בפולין בעקבות המשבר החלו לסייע בהקמת מרכזי קליטה. בשיחה עם Vox אמר דובר מטעם משרד החוץ האמריקאי, כי ארה"ב מקיימת מגעים עם ממשלת אוקראינה, בנות ברית באירופה, ארגונים בינלאומיים וגופי סיוע. באמצעות כלים דיפלומטיים, ארה"ב מבקשת לוודא כי שכנותיה של אוקראינה ישמרו על גבולות פתוחים בפני מי שמבקשים הגנה בינלאומית. בנוסף, ארה"ב נערכת להקצאת סיוע הומניטרי מתמשך לאוקראינה. סוכנות הפליטים של האו"ם, הפעילה זה שנים באוקראינה, פנתה לקהילה הבינלאומית בבקשה לסיוע בהיקף של 190 מיליון דולר למימון תוכנית פעולה האמורה לתת מענה לכ־1.8 מיליון אנשים, כמחציתם ילדים וקשישים. שרת ההגנה הקנדית אניטה אנאנד מסרה שלשום, כי הצבא הקנדי עושה כל שביכולתו כדי לסייע לפליטים, וכי כוחות המוצבים בפולין ערוכים למאמץ ההומניטרי.
בריטניה, בינתיים, סופגת ביקורת מבית על כך שלא נערכה לפתיחת מסלול קליטה לפליטים. חרף הפלישה הרוסית, ממשלת בריטניה חדלה לקלוט בקשות לוויזה מאזרחים אוקראינים השוהים בממלכה. פירושו של דבר, כי לא עומדת בפניהם כעת אפשרות בטוחה וחוקית לבקשת מקלט, אלא אם יש להם בבריטניה קרובי משפחה. במכתב שפורסם ב"טיימס", קואליציה של ארגוני צדקה יצאה בקריאה לממשלה הבריטית לכונן מערך סיוע דומה לזה שהקימה בעקבות התפרקות יוגוסלביה בשנות ה־90, כאשר קלטה אלפי משפחות מהבלקן.