ביידן במסר לאיראן ולחיזבאללה: "שלא תעזו להתערב. אנחנו עומדים לצד ישראל"
ביידן במסר לאיראן ולחיזבאללה: "שלא תעזו להתערב. אנחנו עומדים לצד ישראל"
בנאום מחבק ואוהד, לצד סגניתו ומזכיר המדינה, השווה נשיא ארה"ב את חמאס לדאעש. "משפחות שלמות נטבחו, זה רשע טהור. מטרתם היחידה - רצח יהודים", אמר ביידן בנאומו השני מפתיחת המלחמה - והדגיש: "זו לא פוליטיקה, זה שלום וביטחון ארה"ב והעולם"
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן נשא הערב (ג') נאום מיוחד על המלחמה בישראל, שני במספר מאז מתקפת הטרור הרצחנית של חמאס. בנאומו נשמע ביידן נרגש למדי לנוכח הזוועות במתקפה הזו - וציין כי משפחות שלמות נטבחו. "זה רשע טהור", אמר, וחשף כי בין הנרצחים גם 14 אזרחים אמריקאים. הנשיא אישר לראשונה שבין החטופים שנלקחו לעזה יש אמריקאים, אבל לא ציין כמה. "אנחנו עומדים לצד ישראל!", הוסיף ביידן, והצהיר כי שוב כי ארה"ב תגבה אותה. כן העביר מסר לאיראן ולחיזבאללה לבל יתערבו.
הנשיא הביע זעזוע מוחלט מהזוועות שביצעו מחבלי חמאס, והדגיש שהן מזכירות את אותן זוועות שביצע דאעש בעשור שעבר. הוא ציין כי המחבלים לקחו בשבי ניצול שואה, ורצחו תינוקות: "נשים נאנסו, הותקפו והוצעדו לראווה". ביידן שב וגיבה את ישראל במאבקה מול ארגוני הטרור, והבטיח לספק לה את הסיוע הדרוש לה. הערב דווח כי ממשלו שוקל לקרב לישראל נושאת מטוסים שנייה, כמסר מרתיע לאיראן ובעלות בריתה באזור. ביידן עצמו שלח בדבריו מסר לחיזבאללה, ואמר: "למי שחושב לנצל את במצב, יש לי מילה אחת: Don't, Don't".
"יש רגעים בחיים הללו שבהם העולם חווה רשע טהור. עם ישראל חווה רגע שכזה בסוף השבוע", אמר ביידן בפתח נאומו, והמשיך בפירוט של חלק קטן בלבד מהזוועות שנחשפו עד כה. הוא הוסיף שחמאס מצהיר בריש גלי על כוונתו לרצוח יהודים: "זה טרור, אבל למרבה הצער עבור העם היהודי זה לא חדש. המתקפה הזו הציפה זיכרונות כואבים. צלקות שנותרו מאלף שנים של אנטישמיות ורצח עם. אז ברגע הזה, אנחנו חייבים להיות ברורים כשמש. אנחנו עומדים לצד ישראל! נעמוד לצדה ונבטיח שלישראל יש את מה שדרוש על מנת לשמור על אזרחיה, להגן על עצמה ולהגיב למתקפה הזו. אין שום צידוק לטרור. אין שום צידוק".
נאומו הערב של ביידן נתפס כבר עתה כאחד החריפים ביותר שנשא נשיא אמריקאי בכל הנוגע לגינוי טרור, ובתקשורת האמריקאית מדגישים שבדבריו ביידן לא קרא לריסון כלשהו מצד ישראל בתגובתה למתקפת חמאס. למעשה, הוא הצהיר שחובתה להגיב: "כמו כל אומה בעולם הזה, לישראל יש זכות להגיב - יש לה אף חובה להגיב למתקפות המרושעות הללו", אמר. הנשיא ציין כי בשיחת הטלפון שקיים מוקדם יותר עם ראש הממשלה בנימין נתניהו הוא אף אמר לו שאם ארה"ב הייתה זו שמותקפת, "התגובה שלנו היתה מצהירה, החלטית ומוחצת".
את הנאום נושא ביידן אחרי שיחת טלפון עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, השלישית ביניהם מאז פרוץ המלחמה. בשיחה, שנמשכה 40 דקות, השתתפה גם סגנית הנשיא קמלה האריס. מיד אחר כך השתתף ביידן בדיון הערכת מצב בנוגע למצב בישראל, ופרסם ברשת X תמונה שלו יושב בשולחן לצד האריס ובכירי מערכת הביטחון האמריקאית, מראש ה-CIA וויליאם ברנס ועד שר ההגנה לויד אוסטין. במסך שממול נראה הרמטכ"ל האמריקאי צ'רלס בראון. "שוחחנו עם נתניהו כדי לדון בתיאום בינינו במטרה לסייע לישראל, להרתיע שחקנים עוינים ולהגן על חפים מפשע", מסר ביידן.
מוקדם יותר הערב דיווחה רשת CNN כי ביידן לא צפוי לקרוא בנאומו לאיפוק מצד ישראל, שסופרת כבר יותר מ-1,000 נרצחים וחללים ועשרות רבות של חטופים שנלקחו לעזה. גורמים אמריקאיים אמרו לרשת החדשות כי גם באחת משיחות הטלפון האחרונות בין ביידן לנתניהו, הנשיא לא הביע התנגדות כאשר רה"מ העלה בפניו אפשרות של כניסה קרקעית לרצועת עזה.
דברי הגורמים, ההחלטה של ביידן להימנע מהקריאה המסורתית של ארה"ב לשמירה על איפוק, בסכסוכים שפורצים ברחבי העולם, משקפת את ההלם האדיר מהאכזריות הנוראית של מתקפת חמאס. ביידן נמנע לפי שעה לעשות זאת גם על רקע ההערכה שבין החטופים הרבים שנלקחו לעזה יש לא מעט אזרחים אמריקנים. חמאס, נזכיר, כבר איים לפגוע בחטופים שבהם הוא מחזיק בגלל ההפצצות הנרחבות שעורך צה"ל ברצועה, ולא ברור לפי שעה כיצד יפעל ארגון הטרור אם צה"ל יפלוש קרקעית לעזה.
זהו כאמור נאומו השני של ביידן מאז תחילת המלחמה, ובנאומו הראשון בשבת הוא הבטיח לגבות את ישראל ולספק לה את את הסיוע שתידרש לו. "ארה"ב עומדת לצד ישראל ולעולם לא תפנה לה גב", אמר, "לישראל יש זכות להגן על עצמה ועל אזרחיה, נקודה. אין הצדקה לטרור". בין היתר, ביידן הורה לקרב לחופי ישראל נושאת המטוסים USS ג'רלד פורד, שעל סיפונה וספינות מלחמה שנלוות אליה יש 5,000 חיילים, כמסר מאיים לאיוביה האחרים של ישראל במזרח התיכון.
נושאת המטוסים צפויה להגיע הלילה לאזור – לא ברור עד כמה תתקרב לחופי ישראל – וממש הערב דיווח "וול סטריט ג'ורנל" כי וושינגטון שוקלת לשלוח למזרח הים התיכון נושאת מטוסים נוספת, USS דווייט אייזנהאואר. גורמים ביטחוניים אמריקניים אמרו לעיתון כי נושאת המטוסים והספינות שמלוות אותה אמורות היו להגיע למזרח התיכון מתישהו בחודשים הקרובים, אבל כעת הם צפויות להגיע לאזור בתוך כשבועיים. הגורמים הדגישו כי עדיין לא ברור אם נושאת המטוסים תצטרף לזו שכבר נשלחה, או שתחליף אותה.