סגור
נחושת
נחושת. "המשקיעים לא מחכים לראות מה תהיה מדיניות המכסים" (צילום: שאטרסטוק)

משאירה לזהב אבק: מחירי הנחושת בארה"ב טיפסו השנה בקרוב ל-30%

איום המכסים של הנשיא דונלד טראמפ דוחף את מחירי הנחושת לשיא בארה"ב ומרחיב את הפער מהמחירים הנסחרים בלונדון, זאת בשל הלחץ של הסוחרים להכניס את המתכת לארה"ב לפני כניסתם לתוקף של המכסים המתוכננים. לפי חלק מההערכות, המחיר עוד יטפס השנה ליותר מ-12 אלף דולר לטונה

הזהב היא לא המתכת היחידה ששוברת השנה שיאים. מחירי הנחושת בארה"ב טיפסו בשבוע שעבר לשיא, על רקע איום המכסים המתקרבים שמגדיל את העלויות ליצרנים המקומיים. החוזים העתידיים על נחושת בארה"ב סגרו ביום שישי על מחיר של 5.1125 דולר לפאונד (11,261 דולר לטונה), עלייה של 28% מתחילת השנה, זאת בעוד מחירי הזהב טיפסו השנה ב-16%. לשם השוואה, בבורסת המתכות של לונדון המחיר עלה השנה ב-13% ל-9,795 דולר לטונה, שהם 4.44 דולר לפאונד.
הפער הזה בין המחירים הוא חסר תקדים לאחר שבמשך עשורים הם היו צמודים. הסיבה לכך היא שספקי נחושת ויצרנים מקומיים המשתמשים בה ממהרים לייבא את המתכת לארה"ב לפני כניסתם לתוקף של המכסים של דונלד טראמפ. נשיא ארה"ב אמנם לא סיפק פרטים רבים לגבי התוכניות שלו לנחושת, אך כבר השית מכס של 25% על יבוא פלדה ואלומיניום ומתכנן מכסים של 25% על יבוא מקנדה ומקסיקו – שתיהן ספקיות גדולות של המתכת לארה"ב. "המשקיעים לא מחכים כדי לגלות מה תהיה מדיניות המכסים", ציין אדם טורנקוויסט מ-LPL פייננשל.

רק מה שמעניין - הצטרפו לערוץ כלכליסט בטלגרם

נחושת משמשת בייצור מגוון רחב של דברים החל ממכוניות ועד לטלפונים ניידים וכן בסקטור הבנייה שם היא מרכיבה צינורות חשמל ומים. הפער במחיר יצר הזדמנות משתלמת לסוחרים שרוכשים את המתכת במדינות אחרות ומשלחים אותה לקונים הלחוצים בארה"ב. "נחושת שאולי הייתה מיועדת לחלקים אחרים בעולם נשלחת כעת לארה"ב כדי לנצל את המחירים", אמר לוול סטריט ג'ורנל סטיב שופיסטל מחברת ניהול הנכסים ספרוט. בהתאם, לפי ההערכות של קוסטאס בינטאס מחברת המסחר במתכות מרקוריה, בסביבות 500 אלף טונה של נחושת כבר בדרכה לארה"ב, מגמה שמעצבת מחדש את השוק שעד כה נשלט על ידי הביקוש מסין. מוקדם יותר החודש חתם טראמפ על צו נשיאותי להגברת הייצור של מתכות כמו נחושת, אשלג ואורניום, בטענה לשמירה על הביטחון הלאומי.
בו בזמן, הביקוש לנחושת רק הולך וגדל, זאת בין השאר בעקבות התמריצים הכלכליים בסין, הנתונים הכלכליים הטובים מהמצופה באירופה והמעבר לאנרגיה ירוקה. כך, גלנקור יצרנית הנחושת הגדולה בעולם, מעריכה כי ההיצע העולמי צריך לגדול בסביבות מיליון טונה בשנה עד 2050 כדי לעמוד בביקוש. פירוש הדבר כי יהיה צורך להוסיף ייצור שנתי המקביל לזה של מכרה הנחושת הגדול בעולם הנמצא בצ'ילה. אך גם אם יימצא מאגר בגודל כזה יעברו עוד עשורים עד המכרות יעברו משלב הגילוי לייצור.
לפיכך, לפי חלק מהתחזיות מחיר הנחושת עשוי לטפס השנה ל-12 אלף דולר לטונה. "אני חושב שהמחיר יהיה גבוה מ-12 אלף דולר", סיכם בינטאס.