דברים שלא ידעתםהחוקר שחי את חייו כעז ושרד כדי לזכות בנובל
דברים שלא ידעתם
החוקר שחי את חייו כעז ושרד כדי לזכות בנובל
כבר מעל ל-30 שנה נערך באוניברסיטת הרווארד היוקרתית טקס שמטרתו להוקיר את המחקרים הביזאריים ביותר. לאורך השנים זכו חוקרים שבדקו שאלות שכנראה מעולם לא שאלתם את עצמכם - מה סיכויי ההזדווגות של עקרבים עם עצירות, איך ניתן לזהות נרקיסיסטים באמצעות הגבות שלהם, מה הערך הקלורי של בשר אדם ועוד. דברים שלא ידעתם על טקס פרסי איג נובל
צאצאים למרות העצירות. לפני כשבוע נערך באוניברסיטת הרווארד היוקרתית בקיימברידג' מסצ'וסטס טקס הענקת פרסי האיג נובל למחקרים מוזרים לשנת 2022. הזוכה שקיבל את רוב תשומת הלב הוא מחקר של מדענים מברזיל וקולומביה, שבדקו את סיכויי ההזדווגות של עקרבים עם עצירות מתמדת. הרקע למחקר הוא המנהג של עקרבים להשיל את זנבם, הכולל את פי הטבעת, כשהם מותקפים. זה אומר שאת שאר חייהם יעבירו בעצירות. המחקר מגלה שעקרבים זכרים יכולים עדיין להפרות, ונקבות עקרב יכולות להעמיד צאצאים אף שאינן מתפנות.
אתם משעממים אותי. פרס איג נובל הוא פרודיה על פרס נובל והוא מחולק מ-1991 לאנשי מדע שערכו מחקרים מוזרים, טיפשיים, חסרי ערך או אפילו חשובים אבל מצחיקים. הפרס מחולק בטקס מפואר באוניברסיטת הרווארד, אם כי בשלוש השנים האחרונות הוא מקוון. על פי ד"ר יונת אשחר ממכון דוידסון לחינוך מדעי, בין מנהגי הטקס נכללים השלכת מטוסי נייר לעבר הבמה וכן ילדה קטנה שמכונה "מיס סוויטי פו" שגוערת בנואמים שלא עומדים במגבלות הזמן: "אתם משעממים אותי". הזוכים מקבלים המחאה על סך 10 טריליון דולר זימבבואי מזויף.
הגודל כן קובע. הפרס לכלכלה ב-2021 הוענק לחוקר צרפתי שמצא שככל שהשרים במדינה שמנים יותר גם רמת השחיתות עולה. לא בטוח שזה אומר שאם השרים יעשו דיאטה השחיתות תיעלם, ואולי הזווית הזו שווה מחקר נוסף עם היבט יישומי.
תסתכלו בגבות. קשר עם נרקיסיסטים יכול להביא לאכזבות, ולכן חשוב לזהות אותם מוקדם. ב-2020 קיבלו את הפרס שני חוקרים שהגיעו למסקנה כי ניתן לחשוף נרקיסיסטים לפי גבות עבות וצפופות.
הצד שעליו מרוחה החמאה. האם לחוקי מרפי, הקובעים שאם משהו יכול להשתבש הוא אכן ישתבש, יש בסיס מדעי? ב-1996 זכה רוברט מתיוס הבריטי באיג נובל על מחקריו שסייעו לנסח בצורה מתמטית את חוק מרפי, ובמיוחד על הנוסחאות שלו שהוכיחו כי טוסט מרוח בחמאה ייפול (בדרך כלל) על צדו המרוח. למתעניינים – אם תטיחו את הפרוסה לאדמה בכוח או תעיפו אותה תחילה כלפי המעלה – גדלים הסיכויים שהיא תנחת על הצד היבש.
בובת וודו של הבוס. ב-2018 הוענק האיג נובל בכלכלה לשישה חוקרים מקנדה שבדקו אם אספקת בובות וודו של הבוס לעובדים, כדי שיוכלו לדקור אותה, היא אמצעי יעיל להתמודדות עם מנהלים מתעללים. החוקרים הגיעו למסקנה שהבובות סיפקו לעובדים הרגשה שהם "החזירו" לבוסים שלהם ושהצדק נעשה. ככל הידוע, ההשפעה על שלמות הבוס לא נבדקה.
דיאטת קניבליזם. בפרס התזונה ב-2018 זכה ג'יימס קול, שגילה שבתפריט המבוסס על בשר אדם יש פחות קלוריות מתפריט המבוסס על בשר בקר או אפילו עוף ודגים. ב-2017 הוענק הפרס בתחום התזונה לצוות חוקרים בינלאומי שדיווח לראשונה כי עטלפי ערפד בברזיל ניזונים מדם בני אדם, ממש כמו ערפדים אנושיים.
יותר מזל משכל. ויש גם זוכים מתמידים. חוקרים איטלקים זכו השנה על מחקר שמסביר באופן מתמטי מדוע אנשים מצליחים אינם המוכשרים ביותר אלא בני המזל. ב-2010 שניים מהם זכו בפרס על מחקר שהראה שניהול יעיל מחייב לקדם חלק מהעובדים באופן אקראי.
מה אתה עז? לפעמים החוקרים מעדיפים לבדוק את חיי החיות באופן אישי. הפרס בתחום הביולוגיה הוענק ב-2016 לצ'רלס פוסטר, שחי כמה פעמים ביערות תוך כדי שהוא מתנהג כחיה – פעם כגירית, פעם כלוטרה ופעם כציפור. כשחי כשועל עירוני הוא חיטט בפחים. אלא שהוא נאלץ לחלוק את הפרס עם חוקר אחר שבנה רגליים תותבות, העביר שלושה ימים על ארבע וחי בגבעות בין עזים כדי לחוות את החיים כמותן.
עיסוי של פי הטבעת. פי הטבעת הוא מוטיב חוזר בטקס - ויש אפילו זווית ישראלית. שלושה חוקרים מהמרכז הרפואי בני ציון בחיפה זכו בפרס ב-2006 לאחר שפרסמו מאמר על "הפסקת התקפי שיהוק באמצעות עיסוי של פי הטבעת". בהחלט יכול להיות שהמאמר הציל את החיים של כמה אנשים ברחבי העולם שלא נמצאה שום דרך אחרת להפסיק את שיהוקיהם, אבל מחקרים מוזרים מזכים בפרס האיג נובל גם אם הם באמת תורמים לאנושות.
מדריך לשקרן. יש גם איג נובל לשלום. השנה למשל זכו חוקרים מלא פחות מתשע מדינות שהתאגדו לפתח אלגוריתם שיעזור לרכלנים לקבוע מתי נכון לספר אמת ומתי לשקר.