סגור
financial times
סופרמרקט בניס צרפת
סופרמרקט בניס, צרפת. "תיגרע כמות עצומה של עגבניות" (צילום: רויטרס)

משבר האנרגיה מחשיך גם את חממות העגבניות והמלפפונים

חקלאים וחברות מזון מזהירים ממחסור בתוצרת עונתית בעקבות הפסקת זרימת הגז הרוסי. אחרי שעלויות תפעול החממות טיפסו פי 5, חקלאים מפסיקים לשתול. מגדל בבריטניה: "אין בזה היגיון כלכלי. אפשר לומר שמגזר הסלט ננטש"

משפחתו של טוני מונטלבנו, המגדלת ירקות בדרום־מזרח אנגליה זה עשרות שנים, צלחה תקופות של מיתון, אינפלציה גבוהה וטלטלות כלכליות. אולם השנה, עלויות החימום המזנקות של החממות בשל משבר האנרגיה שנוצר בעקבות פלישת רוסיה לאוקראינה, מאלצות אותו לשקול מחדש את שלב התירבות של יבולי המלפפונים. "המחירים יצאו משליטה, הם גבוהים באופן מופרז", העיד מונטלבנו (40) על חשבונות החשמל שלו. לדבריו, התפוקה של החווה שלו במחוז אסקס תהיה נמוכה במחצית השנה בגלל המהלכים שלו לצמצום עלויות. "מחיר הגז פשוט זינק ולא נערכתי לכך", אמר.
ברחבי אירופה חקלאים וחברות מזון מצמצמים את היקפי הייצור כחלק מהמאמצים להתמודד עם מחירי האנרגיה המאמירים. לפי מונטלבנו, חשבון החשמל שלו היה גבוה פי 5 לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה. החשש מפני מחסור במזונות עונתיים הוביל לאזהרות ברחבי תעשיית המזון ולקריאות נואשות לסיוע ממשלתי, במיוחד לנוכח החלטת נשיא רוסיה ולדימיר פוטין להפסיק את זרימת הגז ליבשת בתגובה לסנקציות שהשיתו מדינות המערב על רוסיה.
ההשפעה הישירה המשמעותית ביותר היא על גידולים הדורשים חימום אינטנסיבי בעונות הקרות יותר, כמו מלפפונים, עגבניות וחסה. אך משבר האנרגיה פוגע גם בשרשרת אספקת המזון האירופית לכל אורכה, כאשר מאפיות, יצרני חלב ויצרנים נוספים, בהם מגדלי סלק סוכר וזיתים, מתקשים לשלם את החשבונות. זאת מכיוון שהעלויות גדלות בקצב מהיר יותר מהמחירים שהם יכולים להשיג ממכירה סיטונאית.
פקה פזונן, מזכ"ל איגוד Copa-Cogeca המייצג את החקלאים באירופה, אמר בשבוע שעבר כי ההשלכות של חשבונות האנרגיה הגבוהים חמורות מכפי שהעריכו. כך, למשל, מחירן של תשומות כמו דשנים ומזון לבעלי חיים זינקו, והעלויות הגדלות של קירור, חימום ושינוע הביאו לכך שחקלאים נמנעו משתילת גידולים חדשים.
באיחוד האירופי החלו לדון בתוכניות להגביל את מחיר חשבונות האנרגיה של משקי הבית והחברות, אך במקביל הם דורשים צמצום בצריכה, מה שעלול לפגוע בחקלאים. בבריטניה חשפו כבר תוכנית שתעניק תמיכה לעסקים, אך היא תקפה לשישה חודשים בלבד. עבור רבים התוכניות מגיעות מאוחר מדי. "להערכתי, בין 75% ל־85% ממגדלי הרכיבים לסלט בבריטניה לא יישתלו השנה, פשוט אין בזה היגיון כלכלי. אפשר לומר שמגזר הסלט ננטש", אמר ג'ימי רוסו, בעלים משותף של Valley Grown Salads הבריטית.
מזג האוויר החם שאפיין את הקיץ האחרון העצים את הבעיה, ולא איפשר לרוסו לגדל את מרבית הגידולים הרגילים שלו. במקביל, הגז הטבעי שעליו שילם בשנה שעברה 50 פני לתרם (יחידת חום) עולה כעת 3.75 ליש"ט, והתקרה למחיר בחורף עומדת על 5 ליש"ט. "אי אפשר למכור מלפפון ב־2.50 ליש"ט", הוא אמר.
בהולנד, המייצגת קרוב ל־20% מיצוא העגבניות העולמי, חממות רבות כבר מכבות את האור. חברות אשר על פי רוב משתמשות בתאורה בתהליך גידול העגבניות "קרוב לוודאי שלא יעשו זאת בחורף הקרוב בשל מחירי החשמל הגבוהים", הסביר אלכסנדר פורמזמה, מומחה לאנרגיה בחברת Glastuinbouw ההולנדית. בדומה, חברת אלפרד פדרסן ובניו, ספקית העגבניות הגדולה ביותר בשבדיה ובדנמרק, המפעילה חממות בשטח כולל של 350 אלף מ"ר, הודיעה גם היא כי בכוונתה לכבות את האור בחורף. היא מספקת לסופרמרקטים 20 אלף טונות של עגבניות בשנה, כאשר כרבע מהן גדלות בחורף.
טורבן רול, סמנכ"ל התפעול של החברה, ציין כי עלויות האנרגיה זינקו פי 10 בהשוואה לשנה שעברה. לדבריו, משרשרת האספקה של צפון אירופה "תיגרע כמות עצומה של עגבניות", והמגדלים באזורים החמים יותר כמו ספרד ומרוקו קרוב לוודאי לא יצליחו למלא את החסר.
בצרפת חלק ממגדלי סלק הסוכר נאלצו להקדים את הקציר בשל החשש ממחסור של גז בחורף. טראוס, יצרנית הסוכר הגדולה בצרפת, מסרה כי תעבור בשלב מוקדם יותר לביצוע ההליך של הפיכת הסלק לסוכר, הנדרש לכמות רבה של אנרגיה.
"גורמים בתעשייה הביעו חשש שלא יקבלו את האספקה במקרה של מחסור בגז", אמר טימותה מאסון, כלכלן באיגוד מגדלי הסלק הצרפתי. בעוד מחירי האנרגיה הנוסקים משפיעים בעיקר באופן ישיר על השימוש בחממות הנדרשות לחימום באזורים הקרים יותר, החקלאים באזורים החמים נפגעו גם הם מעלויות גבוהות יותר של חומרי גלם ומתנאי מזג אוויר קיצוניים. באיטליה, שם פגעה בצורת קשה באזורים החקלאיים, כשליש מהחקלאים במדינה פועלים בהפסד, כך לפי מחקר שערכה חברת צנטרו סטודי דיוולגה עבור איגוד החקלאות האיטלקי קולדירטי.
פיליפו דה מיקוליס אנייליני, החבר באיגוד החקלאות האיטלקי ומגדל תבואה וירקות, כולל זיתים, בחווה שלו במחוז פוליה בדרום המדינה, אמר כי חשבון האנרגיה החודשי שלו זינק פי 3 כמעט לעומת השנה שעברה, בעוד מחירי הדשנים גבוהים כעת פי 4. "אנחנו בוודאות נמחץ את הזיתים לייצור שמן זית, אבל אנחנו חוששים מאוד מהעלויות", אמר.
חלק מהחקלאים בוחרים גם למכור את החשמל שכבר הסכימו לקנות במחיר קבוע, ולא להשתמש בו לצורכי חקלאות. "אני מכיר חקלאים שיש להם חוזה במחיר קבוע לשנתיים והם הגיעו למסקנה שלא משתלם להם להשתמש בו וכי עדיף למכור את החשמל למישהו אחר. זו החלטה עסקית", הסביר אחד החקלאים.
ובחזרה לדרום־מזרח אנגליה, מונטלבנו טוען שחלק מהמגדלים המתקרבים לגיל פרישה נוטשים את התחום, כאשר בעלי האדמות מביניהם מרוויחים מהמהלך. אך כחוכר צעיר יותר, אומר מונטלבנו, לא עומדות בפניו יותר מדי אפשרויות מלבד מעבר לגידולים הצורכים פחות אנרגיה, כמו פלפלים. "אם לא אגדל, כיצד אשלם את החשבונות שלי?", תהה. "אני אוכל את החסכונות שלי, כלומר הולך אחורה. אז מה בדיוק אני יכול לעשות?", סיכם.
אנדי בונדס, ג'ודית אוונס, אמיקו טראצונו ושרה וויט, פייננשל טיימס