סגור
הנסיך הסעודי מוחמד בן סלמאן במטה משרד ההגנה ב ג'דה בשבוע שעבר
הנסיך הסעודי מוחמד בן סלמאן במטה משרד ההגנה בג'דה בשבוע שעבר (צילום: AFP)

מוחמד בן סלמאן מתקרב לכס המלוכה כשהכלכלה בשיא

מינויו החריג של יורש העצר הסעודי לראשות הממשלה נועד כנראה לקדם את תוכניתו הכלכלית לצמצום התלות של המשק בהכנסות מנפט. לפי הערכה אחרת, המינוי נועד לתת לו חסינות מפני תביעה בארה"ב באשמת רצח העיתונאי ג'מאל חשוקג'י

בשבוע שעבר פורסם צו מלכותי חריג בערב הסעודית ולפיו יורש העצר ושר ההגנה מוחמד בן סלמאן (מב"ס) מונה לראש הממשלה, תפקיד שבו החזיק עד עתה אביו הקשיש המלך סלמאן. באופן מסורתי תפקיד ראש הממשלה בסעודיה מוחזק על ידי המלך. בשנות ה־50 ותחילת ה־60 עקב סכסוך בין המלך סעוד לאחיו יורש העצר פייסל, ניתן התפקיד לאחרון, אך מאז התיישב פייסל על כס המלוכה לפני כששה עשורים התפקיד נשאר בידי המלך עד למינויו של מב"ס.
הממשלה החדשה שהוקמה בעקבות הצו המלכותי הביאה לשינוי בשני משרדי מפתח בממלכה — משרד ההגנה נמסר לח'אלד בן סלמאן, אחיו הצעיר של יורש העצר ומי ששימש עד כה כסגנו במשרד. כמו כן, מונה שר חינוך חדש — משרד שהסעודים מייחסים לו חשיבות הולכת וגוברת והוא הפך למוביל מבחינה תקציבית. בשני משרדים משמעותיים אחרים, שדרכם הממלכה מקיימת אינטראקציה יומיומית עם מדינות העולם — האנרגיה והחוץ — ימשיכו לכהן גם בממשלה הבאה השרים הנוכחיים: הנסיך עבדאלעזיז בן סלמאן, אחיו למחצה של יורש העצר והנסיך פייסל בן פרחאן, בהתאמה.
הרבה ספקולציות הועלו מאז פרסום הצו לגבי הסיבות והעיתוי שלו. חלק מההסברים גורסים שמדובר בצעד מתבקש לנוכח מצבו הבריאותי של המלך, שהפך בשנים האחרונות ליותר ויותר בעל מעמד סמלי וטקסי בלבד. מקורות אחרים ציינו שמינוי מב"ס לראש הממשלה נועד להקל על יישום תוכנית הדגל שלו — חזון 2030 — לצמצום התלות של המשק בהכנסות הנפט ולהפוך אותו למגוון יותר, בסדרה של רפורמות נרחבות. סברה נוספת שהועלתה לגבי המינוי ועיתויו היא רצונו של מב"ס להימנע ממבוכה לנוכח תביעה שהגישה נגדו בארה"ב ארוסתו של העיתונאי ג'מאל חשוקג'י שחוסל בקונסוליה הסעודית באיסטנבול לפני ארבע שנים. מינויו לתפקיד ראש הממשלה מבטיח לבן סלמאן חסינות.
ההודעה על המינוי לא תשפיע משמעותית על מעמדו של בן סלמאן, שגם כך הפך בשנים האחרונות לאיש הפופולרי והחזק בממלכה. לכל היותר, המינוי הזה נותן עוד גושפנקא לגבי מעמדו האיתן של הנסיך בדרך לכס המלוכה. לא פחות חשוב מכך, בחודשים האחרונים ובעיקר מאז פרצה המלחמה באוקראינה, הצליח הנסיך לשקם את מעמדו הבינלאומי ו"ממצורע" פוליטי עקב חלקו בחיסול העיתונאי הוא נהנה עתה מחדש בלגיטימיות מצד מנהיגי המערב. כל זאת במסגרת המאמצים לאתר מקורות אנרגיה חלופיים לאלה שסופקו ליבשת על ידי רוסיה. מאז יולי, הספיק המנהיג הסעודי להיפגש עם שורת מנהיגים מערביים, ביניהם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, נשיא צרפת עמנואל מקרון, וקנצלר גרמניה אולאף שולץ.
אם לא יקרה משהו בלתי צפוי בחודשיים בקרובים, שנת 2022 תיזכר לא רק כמוצלחת לבן סלמאן מבחינה אישית, אלא גם כשנה הטובה ביותר לכלכלת סעודיה מזה למעלה מעשור. על פי המגמה המסתמנת עד כה השנה, המשק הסעודי ירשום את הצמיחה הגבוהה ביותר מקרב 20 המשקים הגדולים בעולם, כשההערכות נעות בין 7.5% ל־9%. זוהי תוצאה של הגידול המרשים בהכנסות הנפט שיצרו עודף תקציבי והקטינו את החוב הציבורי תוך שימור האינפלציה ברמה סבירה. על המגמה החיובית במשק הסעודי ניתן ללמוד משיעור הצמיחה המרשים (12.2%) שהושג ברבעון השני של 2022 בהשוואה לתקופה המקבילה בשנת 2021. לאור הצפי כי משבר האנרגיה ימשיך ללוות את הכלכלה העולמית גם בשנה הבאה, לצד המשך הרפורמות הכלכליות של מב"ס, סיכוייו של המשק הסעודי לתחזק את מומנטום הצמיחה בשנת 2023 גבוהים למדי, גם אם זו תהיה פחותה מהשנה הנוכחית עקב המיתון העולמי שצפוי להשפיע על הביקוש לנפט.
למרות שבשבועות האחרונים, מחיר הנפט נמצא במגמת ירידה (נכון לכתיבת שורות אלה מחיר חבית ברנט נמצא מתחת ל־90 דולר), המחצית הראשונה של השנה הנוכחית הביאה עמה ברכה לאוצר הסעודי. יצואנית הנפט הגדולה בעולם רשמה הכנסות ממכירתו בשווי של 115.5 מיליארד דולר בין ינואר ליוני 2022, זינוק של 74.5% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. הכנסות הייצוא מהמגזרים שאינם נפט זינקו אף הם במחצית הראשונה של השנה בכ־20% לכ־40 מיליארד דולר.
לפי משרד האוצר הסעודי, חלק מרווחי הנפט הלא צפויים הללו יופנו לקופתה של קרן ההשקעות הציבורית, זרוע ההשקעות של ממשלת סעודיה שאחראית במסגרת חזון 2030 על יצירת תיק השקעות שיסייע בגיוון מקורות ההכנסה של הממלכה בשנים הקרובות. הקרן מנהלת כיום נכסים בשווי של כ־620 מיליארד דולר בסעודיה ומחוצה לה. לפי דיווחים, התשואה שהניבה הקרן ב־2021 לבעליה (ממשלת סעודיה) הגיעה ל־25% — פי שניים מהתשואה הממוצעת ב־2017־2020.
עד סוף השנה אמור קצב ההכנסות לייצר לסעודיה יתרה אדירה של יותר מ־160 מיליארד דולר בחשבון השוטף לעומת כ־45 מיליארד דולר בשנת 2021. לפיכך, סביר כי בנוסף לחיזוק הנזילות של קרן ההשקעות, חלק מהעודפים יועבר לבנייה מחדש של יתרות המט"ח שבשיאן, בשנת 2014, הגיעו לכ־730 מיליארד דולר אך נשחקו מאז בעיקר עקב הירידה בהכנסות ועל רקע מגפת הקורונה. עתה עומדות היתרות על כ־450 מיליארד דולר.
למרות האמרת עלויות היבוא לנוכח המצב בשוק העולמי, רמת הנזילות הגבוהה והצפי להמשך הכנסות גבוהות, נראה שסעודיה מחוסנת יחסית מבעיית האינפלציה שמכה במדינות רבות בימים אלה. קצב האינפלציה בסעודיה עומד על כ־%2.5 השנה וזה, בין השאר, תוצאה של מדיניות ממשלתית הקובעת תקרת מחירים וסובסידיות. הבנק המרכזי בריאד מיישר קו עם המדיניות המוניטרית של הבנק הפדרלי בארה"ב ומעלה את הריבית כדי להגן על הצמדת שער הריאל לדולר, במה שיכול לרסן את הצמיחה. ואולם, השלכות אלה מקוזזות על ידי הנזילות הגבוהה בבנקים ובמגזר העסקי ועל ידי הצפי להתגברות ההשקעות הזרות במשק הסעודי.
בן סלמאן יכול לרשום לעצמו עוד נתון שמעיד כי המשק הסעודי צועד בכיוון הנכון. שיעור האבטלה ירד בסוף הרבעון השני ל־9.7% לעומת 11.3% ברבעון המקביל ב־2021. הצלחת בן סלמאן להוריד את האבטלה תהיה המדד העיקרי להצלחת חזון 2030. יורש העצר נחשב לנציג המובהק של האוכלוסיה הצעירה בסעודיה, שכ־60% ממנה הם מתחת לגיל 35. מדובר באוכלוסיה שרובה משכילה ולכן משוועת למשרות מתגמלות. הדברים אמורים בעיקר ביחס לאוכלוסיית הנשים, שעד הרפורמות של מב"ס הודרה משוק העבודה בשל חסמים תרבותיים, חברתיים ודתיים. בסוף הרבעון השני של השנה האבטלה בקרב הנשים ירדה ל־19.3% לעומת 22.2% ברבעון המקביל בשנת 2021. שיעור השתתפות הנשים בשוק התעסוקה עומד כיום על כ־36% לעומת כ־18% בלבד ב־2016, אז הושק חזון 2030.
הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת